När kan man se barnets kön?

Vilken vecka kan man se barnets kön?

När kan man se barnets kön?

Många vill idag veta barnets kön så tidigt som möjligt, men hur tidigt kan man egentligen ta reda på barnets kön. Det finns olika metoder för att se vilket kön barnet kommer få och vi redogör här för när och hur man kan ta reda på det.

När kan man se kön på ultraljud?

Vid ultraljud är det möjligt att se barnets kön. Man ska dock ha med sig att syfte med ultraljudsundersökningen inte är att ta reda på barnets kön – sköterskan är således inte skyldig att ta reda på detta.

Vilken vecka kan man då se barnets kön? Redan så tidigt som runt vecka 6 formas barnets könsorgan, men de två könen ser väldigt lika ut under den första tiden. Vid ultraljud går det tidigast att se könet i vecka 14. Det är dock inte säkert att man kan se barnets kön.

Bild och teknik kan spela in och även hur barnet ligger. I vissa ställningar döljer barnet könet och då går det inte att se. Även barnmorskans erfarenhet spelar in. Från vecka 18 så bör de flesta barnmorskor kunna se vilket kön barnet har. Rutinultraljud genomförs i Sverige mellan vecka 17-20. Läs mer om ultraljud.

Lyssna även på vårt podcast-avsnitt om att ta reda på barnets kön. Barnmorska Louise Rabe går där igenom vad du bör tänka på.

Lyssna i din app: iTunes, Acast, Podcaster, Spotify, Google podcast eller Stitcher.

När kan man se barnets kön med blodprov?

Det erbjuds idag tjänster där man via blodprov kan ta reda på barnets kön så tidigt som i den sjätte graviditetsveckan. Detta kan man göra då det i mammans blod finns spår av barnets DNA. Genom ett blodprov som görs hemma, och som sedan skickas på analys, får man svar väldigt tidigt. Kostnaden är dock så hög som cirka 4000 kronor.

Kan gamla sägner avslöja könet

Det finns även en mängd gamla sägner, myter och tecken som kan avslöja barnets kön. Vetenskapen i dessa är dock inte så hög, men det kan vara kul att testa. Du hittar länk till testet här nedanför.

Se barnets kön med hjälp av den kinesiska kalendern, med NUB-teorin eller med hjälp av bikarbonattestet.

Fler artiklar för dig som är gravid

Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Gravid kvinna som upplever gula flytningar

Gula flytningar gravid

Gula flytningar kan tyda på att du drabbats av bakteriell vaginos, en jästinfektion, äggledarinflammation eller en livmoderinfektion. Misstänker du detta är det viktigt att du söker vård. Gula flytningar när du är gravid är dock normalt inget att oroa sig för så länge de inte luktar.

Läs artikeln »
Nidblödning

Nidblödning – när ägget fäster

Många undrar om det är en nidblödning eller mens. En nidblödning kommer ofta tidigt i graviditeten. Blödningen inträffar ungefär 7-14 dagar efter ägglossningen. Här reder vi ut skillnaden och allt du behöver veta om nidblödning även kallad fästblödning eller implantationsblödning.

Läs artikeln »
När kan man göra ett graviditetstest

När kan man göra ett graviditetstest

Misstänker du att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest. När kan man då göra ett graviditetstest? Många vill göra ett gravtest så tidigt som bara möjligt. Gör du testet för tidigt så finns det dock en risk för att testet visar ett felaktigt resultat. Vänta till mensen uteblivit innan du gör ett graviditetstest.

Läs artikeln »
spökveckor gravid

Spökveckor gravid

Många gravida upplever någon gång under graviditeten att symtom och tecken plötsligt försvinner. Dessa perioder kallas för spökveckor. Vanligaste är det att spökveckorna infinner sig när du är gravid i slutet av första trimestern till i mitten av den andra trimestern. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.