Babyshower

Babyshower

I denna artikel går vi igenom allt du behöver känner till om fenomenet babyshower för att lyckas skapa den perfekta tillställningen. Hur går en baby shower till och vad är det? Vad gör man på en babyshower och vem ska man bjuda? 

Baby shower – när man snart ska bli mamma

Babyshower är en populär tradition i stora delar av världen. Ursprungstanken med en baby shower var att mammor skulle samlas för att dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap kring hur det är att vara mamma.

Från början var baby shower något som anordnades endast när familjens första barn skulle födas och vanligtvis var det bara kvinnor som närvarande. Idag närvarar ofta även männen och det händer även att man har flera baby showers, ibland även för samma barn.

Läs även:
24 populära lekar till babyshower
23 uppskattade presenter till babyshower

Vad är en baby shower?

Baby shower

Från början var syftet med en baby shower att den blivande mamman skulle bli utbildad i hur det är att vara mamma. Idag är det mer ett tillfälle att umgås med tjejerna och vännerna innan det nya livet med blöjbyten, amning och sömnlösa nätter börjar.

Ofta handlar en baby shower om att överösa mamman med presenter. Det är en ”dusch” av presenter över mamman. Presenterna öppnas sedan under högtidliga former när alla sitter samlade. Att ge presenter innan barnet är fött kan kännas lite konstigt eftersom man traditionsenligt i Sverige normalt inte ger presenter innan förlossningen, då detta kan anses otursamt.

”En babyshower är en fest eller tillställning för den blivande mamman och det kommande barnet blir överrösta med presenter”.

Baby showern arrangeras och hålls vanligen hos och av en nära vän, syster eller annan närstående. En baby shower behöver absolut inte vara en överraskningsfest, utan det är helt okej att rådfråga den blivande mamman om ett passande datum. Det skulle ju vara förfärligt om inbjudningar skickades ut och sen visar det sig att huvudpersonen inte kan närvara.

Vill du har instruktioner, förklaringar och mer tips på lekar så rekommenderar vi denna artikel: 24 lekar till babyshower

När har man baby shower?

Vanligen hålls en baby shower i slutet av graviditeten, när det är 1-2 månader kvar till den förväntade förlossningsdagen (efter vecka 30 kan vara ett bra riktmärke). När man har en baby shower är inte så viktigt, men en stor mammamage gör att det hela blir lite mer äkta. Blir baby showern försenad av olika anledningar eller om barnet är tidigt född så får barnet självklart vara med på tillställningen.

Vem ska man bjuda på en baby shower?

Om det är du som ska anordna baby showern, så har du säkert vissa tankar om vem som ska komma. Traditionsenligt så var det förr bara kvinnor som deltog på en baby shower, då tanken var att detta skulle vara ett tillfälle då man förde kunskap och erfarenheter kring moderskapet vidare till den oerfarne och blivande mamman.

Idag har detta dock förändrats och alla kan närvara vid en baby shower. Idag är det inte ovanligt att även den blivande pappan och andra män är med på tillställningen. Detta gör man precis som man själv känner. Står du för inbjudningarna till baby showern kan det vara bra att stämma av med den blivande mamman så att man inte bjuder någon som hon verkligen inte vill ska komma. Ofta bjuder man in både vänner, familjemedlemmar och ibland även arbetskamrater.

TIPS! Här kan du köpa dekoration och presenter till babyshowern.

Att ordna sin egen baby shower

Förr sa traditionen att en babyshower skulle vara en överraskning för den blivande mamman. Idag, när traditionen vuxit till sig, så är det dock många blivande mammor som planerar sin egen babyshower. Kanske har man en tydlig bild av hur man vill att den ska vara och därför vill man även vara den som planerar. 

Hur går en baby shower till?

Där finns inga regler för hur en baby shower ska gå till. Vill man så kan ett tema på tillställningen hjälpa till att knyta ihop allt. På en baby shower bjuder man ofta på kakor eller enklare mat och dryck, men sällan en hel middag. Ett tips kan vara att anordna en brunch. Andra alternativ är en pick nick i parken om det är på våren eller sommaren eller varför bara inte träffas någonstans för en hotellfrukost. Innan ni bestämmer vad som ska äta så tänk på att en gravid kvinna inte kan äta samma saker som i vanliga fall. Mögelostar, kallskuret mm går tyvärr bort. Läs gärna på om vad man kan äta som gravid innan ni bestämmer er. 

Skicka gärna ut inbjudningarna några veckor innan tillställningen så att alla verkligen kan komma samt att de inbjudna hinner med att köpa den perfekta presenten. Bortsett från att socialisera och att fira den blivande mamman så är det presentöppningen som står i centrum för en baby shower.

Läs även: Så gör du en blöjtårta 

En baby shower kan hållas både innan och efter barnet är fött. Vanligast är dock att den hålls under de sista månaderna av graviditeten. Om baby showern hålls efter det att barnet har fötts så brukar även barnet vara med på tillställningen. Babyn hamnar då i centrum för tillställningen även om fokus för en baby shower enligt traditionen ska ligga på den blivande mamman.

Dekoration vid en baby shower

När det är dags för en babyshower så är det vanligt att man dekorerar rummet man ska vara i. Ballonger i rosa och blå färger är vanligt och idag finns det även mycket tillbehör såsom girlanger, dukar, muggar mm. Det finns även speciellt presentpapper och speciella tårtdekorationer specifikt för babyshower. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

När du väljer dekorationer så välj gärna ut ett tema i förväg så att det blir enhetligt. Ett tema kan vara exempelvis en färg. Ska allt gå i guld, silver, grönt eller blått? Välj en eller två färger som passar bra ihop. 

Annonslänk: Köp pyssel och dekoration på Buttericks.

Lekar och aktiviteter på en baby shower

En baby shower är inte helt komplett utan att man har en del lekar eller aktiviteter. Det kan då vara kul att köpa lite symboliska priser till vinnarna. Här får du lite tips på aktiviteter till din baby shower:

  • Gissa födelsedatum
  • Para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn (alternativt med foto)
  • Gissa barnets födelse-längd/vikt/datum
  • Frågesport med barnfrågor
  • Sätt knorren på grisen (alternativt nappen på bebisen)
  • Låt alla ta med foto på sig själv som liten – folk får sen gissa vem som är vem
  • Baby bingo
  • Designa egna babykläder med hjälp av textilfärg
  • Uppskatta magens storlek genom att klippa en bit snöre eller garn – vem kommer närmst?
  • Läs upp eller fråga den blivande mamman vad hon egentligen vet om bebisar. Här har du en lista på 35 annorlunda bebisfakta.

Vill du har instruktioner, förklaringar och mer tips på lekar så rekommenderar vi denna artikel: 24 lekar till babyshower

Presenter vid en baby shower

Gästerna har ofta med stora eller små presenter till den firade mamman. Typiska presenter är blöjor, nappflaskor, tallrikar och bestick till barnet eller babyleksaker. Leksaker och andra mer praktiska/roliga/moderna saker till barn under 1 år hittar du på Jollyroom. Andra uppskattade presenter är exempelvis klassiska barnböcker, lyxiga hudkrämer, eller barnkläder.

Presenttips: Köp ett färdigt presentkit till nyfödd.

Vanligt enligt den amerikanska traditionen är också att man ger bort en blöjtårta (här kan du köpa prylar för att göra en egen blöjtårta samt för att dekorera). Detta brukar både vara roligt och uppskattat. Vill du göra en egen blöjtårta? Läs våra tips på hur du gör en egen blöjtårta.

Läs även: 23 tips på uppskattade presenter till babyshower

Veronica berättar om sin baby shower:

När vi hade vår baby shower så valde vi att hålla en baby brunch för våra närmsta vänner. Vi träffades klockan 11 och hade traditionella lekar och presentöverlämning. Vi åt ägg och bacon, pajer och sallad, för att sen avsluta med en riktigt god kladdkaka. Till detta gjorde vi massor av alkoholfria cocktails. Vi hade valt att ha ett enkelt nalletema, där alla tog med var sin favoritnalle från barndomen. Nästan alla hade sin favorit kvar.

De som läst avsnittet om baby shower / babyshower läste även om könsavslöjande kalas samt tittade i vår Butiksguide.

 

Fler artiklar för dig med familj

Feber barn

Feber hos barn

Feber hos barn är vanligt, men när har barn feber? Vad är låg respektive hög feber hos ett barn och vilka signaler ska man hålla utkik efter? Varför får barn feber? Är det normalt att barn får feber så ofta? Vi ger dig tips och råd när ditt barn har feber.

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
barnnamn

Barnnamn

Barnnamn ändras inte så mycket som man tror från år till år. Här kan du se 2022 års topplista över barnnamn. Vilket barnnamn är ditt favoritnamn?

Läs artikeln »
Träning för mammor

Träning för mammor – av Therese Carlsson

Efter förlossningen är det viktigt att komma igång med träningen. Som nybliven mamma behöver kroppen återhämta sig från den fysiskt krävande förlossningar. Träning för mammor driva av Therese Carlsson som under flera år arbetat med gravidträning och träning för mammor. 

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.