Babyshower

Babyshower

Baby shower. Hur går en baby shower till och vad är det? Varför har man en baby shower? Vad gör man på en babyshower och vilka lekar ska man ha? Baby shower är en amerikansk tradition som på senare tid kommit till Sverige.  På babyhjälp.se hittar du all nödvändig information om babyshower.

Baby shower – när man snart ska bli mamma

Babyshower är en populär tradition i stora delar av världen. Ursprungstanken med en baby shower var att mammor skulle samlas för att dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap kring hur det är att vara mamma.

Från början var baby shower något som anordnades endast när familjens första barn skulle födas och vanligtvis var det bara kvinnor som närvarande. Idag närvarar ofta även männen och det händer även att man har flera baby showers, ibland även för samma barn.

Vad är en baby shower?

Baby showerFrån början var syftet med en baby shower att den blivande mamman skulle bli utbildad i hur det är att vara mamma. Idag är det mer ett tillfälle att umgås med tjejerna innan det nya livet med blöjbyten, amning och sömnlösa nätter börjar.

Ofta handlar en baby shower om att överösa mamman med presenter. Det ska “dusch” presenter över mamman. Presenterna öppnas sedan under högtidliga former när alla sitter samlade. Att ge presenter innan barnet är fött kan kännas lite konstigt eftersom man traditionsenligt i Sverige normalt inte ger presenter innan förlossningen, då detta kan anses otursamt.

Baby showern arrangeras och hålls vanligen hos och av en nära vän, syster eller annan närstående. Detta för att det inte ska se ut som att baby showern bara anordnas för att du själv ska få en massa presenter. En baby shower är ingen överraskningsfest, utan det är helt okej att rådfråga den blivande mamman om ett passande datum. Det skulle ju vara förfärligt om inbjudningar skickades ut och sen visar det sig att huvudpersonen inte kan närvara.

Vanligen hålls en baby shower i slutet av graviditeten, när det är 1-2 månader kvar till den förväntade förlossningsdagen. När man har det är inte så viktigt, men en stor mammamage gör att det hela blir lite mer äkta. Blir baby showern försenad av olika anledningar eller om barnet är tidigt född så får barnet självklart vara med på tillställningen.

Vem ska man bjuda på en baby shower?

Om det är du som ska anordna baby showern, så har du säkert vissa tankar om vem som ska komma. Traditionsenligt så var det förr bara kvinnor som deltog på en baby shower, då tanken var att detta skulle vara ett tillfälle då man förde kunskap och erfarenheter kring moderskapet vidare till den oerfarne och blivande mamman.

Idag har detta dock förändrats och alla kan närvara vid en baby shower. Idag är det inte ovanligt att även den blivande pappan och andra män är med på tillställningen. Detta gör man precis som man själv känner. Står du för inbjudningarna till baby showern kan det vara bra att stämma av med den blivande mamman så att man inte bjuder någon som hon verkligen inte vill ska komma. Ofta bjuder man in både vänner, familjemedlemmar och ibland även arbetskamrater.

TIPS! Här kan du köpa dekoration och presenter till babyshowern. Lek & Lär hittar du också dekoration till babyshower.

Hur går en baby shower till?

Där finns inga regler för hur en baby shower ska gå till. Vill man så kan ett tema på tillställningen hjälpa till att knyta ihop allt. På en baby shower bjuder man ofta på mat och dryck, men sällan en hel middag. Ett tips kan vara att anordna en brunch. Andra alternativ är en pick nick i parken om det är på våren eller sommaren eller varför bara inte träffas någonstans för en hotellfrukost.

Skicka gärna ut inbjudningarna några veckor innan tillställningen så att alla verkligen kan komma samt att de inbjudna hinner med att köpa den perfekta presenten. Bortsett från att socialisera och att fira den blivande mamman så är det presentöppningen som står i centrum för en baby shower.

En baby shower kan hållas både innan och efter barnet är fött. Vanligast är dock att den hålls under de sista månaderna av graviditeten. Om baby showern hålls efter det att barnet har fötts så brukar även barnet vara med på tillställningen. Babyn hamnar då i centrum för tillställningen även om fokus för en baby shower enligt traditionen ska ligga på den blivande mamman.

Lekar och aktiviteter på en baby shower

En baby shower är inte helt komplett utan att man har en del lekar eller aktiviteter. Det kan då vara kul att köpa lite symboliska priser till vinnarna. Här får du lite tips på aktiviteter till din baby shower:

  • Gissa födelsedatum
  • Para ihop kändisar med namnen på deras nyfödda barn (alternativt med foto)
  • Gissa barnets födelse-längd/vikt/datum
  • Frågesport med barnfrågor
  • Sätt knorren på grisen (alternativt nappen på bebisen)
  • Låt alla ta med foto på sig själv som liten – folk får sen gissa vem som är vem
  • Baby bingo
  • Designa egna babykläder med hjälp av textilfärg
  • Uppskatta magens storlek genom att klippa en bit snöre eller garn – vem kommer närmst?
  • Läs upp eller fråga den blivande mamman vad hon egentligen vet om bebisar. Här har du en lista på 35 annorlunda bebisfakta.

Sist men inte minst måste vi rekommendera leken “Gissa kladd i blöjan”. Leken är inte riktigt så äcklig som den låter, även om resultatet ser väldigt äkta ut. För leken behöver du 3 stycken blöjor och 3 olika chokladbitar. Smält chokladbitarna i mikron och kleta in en chokladbit i vardera blöja. Skriv ner ett antal chokladmärken på en lapp, inklusive de 3 du använt, och låt alla gissa vilken choklad som ligger i respektive blöja.

Presenter vid en baby shower

Gästerna har ofta med stora eller små presenter till den firade mamman. Typiska presenter är blöjor, nappflaskor, tallrikar och bestick till barnet eller babyleksaker. Leksaker och andra mer praktiska/roliga/moderna saker till barn under 1 år hittar du på Lekmer. Andra uppskattade presenter är exempelvis klassiska barnböcker, lyxiga hudkrämer, eller barnkläder.

Presenttips: Köp ett färdigt presentkit till nyfödd.

Praktiska och vanliga presenter är även baby monitors, bedset, babygym eller ett bad kit med termometer och leksaker. Vill du inte ge något praktiskt så kan du ge bort något som exempelvis en vardagsmiddag lagad av dig! Alla föräldrar vet hur jobbigt det kan vara när man inte sovit på natten och haft en dag full med lek och gråt. Det sista man då vill fundera på är matlagning. Kanske kan alla gästerna skiva upp sig på detta och turas om att bjuda på en middag i veckan under de första månaderna.

Vanligt enligt den amerikanska traditionen är också att man ger bort en blöjtårta (här kan du köpa prylar för att göra en egen blöjtårta samt för att dekorera). Detta brukar både vara roligt och uppskattat. Vill du göra en egen blöjtårta? Läs våra tips på hur du gör en egen blöjtårta.

Veronica berättar om sin baby shower:

När vi hade vår baby shower så valde vi att hålla en baby brunch för våra närmsta vänner. Vi träffades klockan 11 och hade traditionella lekar och presentöverlämning. Vi åt ägg och bacon, pajer och sallad, för att sen avsluta med en riktigt god kladdkaka. Till detta gjorde vi massor av alkoholfria cocktails. Vi hade valt att ha ett enkelt nalletema, där alla tog med var sin favoritnalle från barndomen. Nästan alla hade sin favorit kvar.

De som läst avsnittet om baby shower / babyshower läste även om könsavslöjande kalas samt tittade i vår Butiksguide.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

tander mat dryck

Mat & Dryck

Även mjölktänder kan få hål och det är därför viktigt att tänka på barnets matvanor. Rätt val av mat och dryck, samt att äta lagom ofta, är nyckeln till bra tänder. Vi ger dig tips på hur du genom rätt mat och dryck ger dina barn förutsättningar för starka tänder. Babyhjälp.se

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
pysslarecept egen lera

Lera – Play-doh-lera

Recept på lera. Du kan enkelt göra egen lera till barnet hemma. De flesta ingredienser du behöver för att göra lera har du säkert redan hemma. Play-doh-lera för barn – kul att leka och pyssla med där hemma.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.