dop fos

Dop – svar på den vanligaste frågorna

Dop i svenska kyrkan. Här hittar du svar på vanliga frågor om dop såsom: Vad kostar ett dop i kyrkan? Vår man välja sånger själv? Måste man ha dopkläder på dopet? Vad händer om barnet börjar gråta under dopcermonien?

Frågor & svar om dop i svenska kyrkan

När det är dags att döpa ett barn uppstår många frågor om hur det egentligen går till och om vad som är okej under ett dop. I Sverige genomförs det över 50 000 dop om året.

Vi har här samlat de vanligaste frågorna och svaren om just dop. Ett dop är ett välkomnande in i den svenska kyrkan och ett sätt att fira det nyfödda barnet. Idag väljer många att ha namnkalas istället för dop.

Hur bokar man in ett dop?

Att boka in ett dop är inte svårt. Ni väljer ut den kyrka där ni vill att barnet ska döpas och ringer sedan till församlingsexpeditionen för att boka en tid. Det spelar ingen roll vilken församling ni tillhör, utan ni kontaktar den församling vars kyrka ni vill ha dopet i. En del kyrkor erbjuder enskilda dop för bara er och er familj, medan andra har dopet som en del av den öppna söndagspredikan. Stäm av detta med församlingsexpeditionen när ni bokar datum för dopet.

Vad händer när man bokat in dopet?

När ni väl bokat in kyrkan händer det inte så mycket förrän veckorna innan dopet. Någon vecka innan dopet är det dags att träffa prästen. Prästen går igenom vad som kommer att hända under dopakten och det är även nu ni bör lägga fram era specifika önskemål om exempelvis sånger, dikter, mm.

Måste man boka?

Idag erbjuder flera församlingar drop-in-dop. Det kräver ingen föranmälan, men man behöver ha med personnummer och båda vårdnadshavarnas underskrifter. På svenskakyrkan.se kan du läsa om vilka församlingar som erbjuder detta.

Hur gammalt ska barnet vara vid doptillfället?

Åldern spelar ingen roll! Du kan alltid döpas i svenska kyrkan, gammal som ung. De flesta som döps är dock mellan 3-6 månader, men om föräldrarna vill döpa sitt barn tidigare eller senare så är det inget problem.

Vad kostar ett dop?

Ett dop kostar ingenting! Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Ofta kan du även låna en församlingssal i anslutning till kyrkan där du efter dopet kan ha en mottagning för släkt och vänner.

Måste man ha dopet i kyrkan?

Det vanligaste är att dopet äger rum i kyrkan. Det finns dock inga hinder för att låta döpa sitt barn, hemma i vardagsrummet, i trädgården, på stranden eller i en vacker skogsglänta. Det kan emellertid hända att man av praktiska skäl måste säga nej till dop utanför kyrkan. Diskutera möjligheterna med församlingen eller dopprästen där ni vill döpa ert barn.

Får man välja egna dikter och sånger till dopet

Absolut. Man får välja både egna dikter och sånger till dopet. Det finns dock en ordning för dopgudstjänsten som innehåller allt det som ett dop i Svenska kyrkan ska innehålla. Ni kan inte ta bort dessa delar, men ni kan absolut lägga till delar. Var ni väl lägga in olika sånger och dikter går ni igenom med prästen inför dopet.

Läs om vanliga psalmer och sånger under dopet.

Hur lång tid tar ett dop?

Dopgudstjänsten är normalt runt en halvtimme lång. Om det är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det dock längre tid. Längden på dopet varierar också med hur många egna sånger och dikter ni väljer att lägga in i programmet.

Vad ska barnet ha på sig under dopet?

Förr skulle barn alltid vara klädda i vitt, gärna i en lång vit dopsärk. Detta är dock en gammal tradition (om än fin). Idag bestämmer föräldrarna själv vad barnet ska ha på sig. Vitt är ofta lämpligt då det symboliserar renhet. En dopklänning som barnet kan växa i symboliserar att barnet kan växa i sin tro. Ofta kan man låna en dopklänning/dopdräkt för ett spädbarnsdop.

Vad gör man om barnet börjar skrika under dopet?

Var bara lugn, prästen har varit med om detta förut. Dopen är barnens högtidsfest, så de ska få lov att synas och höras. Skriker barnet väldigt mycket så går det ofta bra att ta en kort paus för att trösta och lugna barnet.

Läs även mer om barndop samt om namnkalas.

Annonslänk: Här kan du hitta tips på doppresenter.

De som läste vanliga frågor och svar om dop läste även om var man kan köpa presenter till dop och namngivning.

Källa: Dopguiden.se

Fler artiklar för dig med familj

nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
flyga med barn

Flyga med barn

Flyga med barn, nyfödd eller spädbarn. Den första flygresan väcker alltid en viss oro. Att flyga med barn kan bli allt från en lugn stund till en flygtur som slutar i panik. Hur gör du för att barnet inte ska skrika under flygresan?

Läs artikeln »
diabetes barn

Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
High need baby / plusbarn som kräver närhet

Plusbarn – är ditt barn ett plusbarn?

Ett plusbarn är ett barn som är otroligt krävande. Typiska tecken på att ditt barn är ett plusbarn är att de är intensiva, känsliga, missnöjda, sover dåligt, äter dåligt, är oförutsägbara, att de inte går att sätta ner och att de inte kan lugna sig själv. Dessa tecken finns hos många barn, men hos plusbarn är det konstant.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
RS virus barn

RS-virus barn

Hur smittar RS-virus nyfödda och spädbarn? Hur skyddar man sina barn mot RS virus? Vilka symptom har mina barn om de har smittats av RS-virus? Är RS-virus farligt för barn? I denna artikel lyfter vi vanliga frågor och svar om RS-virus hos barn, nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.