flyga med barn

Flyga med barn

Flyga med barn, nyfödd eller spädbarn. Den första flygresan väcker alltid en viss oro. Att flyga med barn kan bli allt från en lugn stund till en flygtur som slutar i panik. Hur gör du för att barnet inte ska skrika under flygresan?

Flygresa med spädbarn

Visst kan man flyga med små barn. Ge inte upp era flygresor och semestrar bara för att ni fått barn, det gäller bara att planera flygresan efter det lilla barnet. Ett barn under ett år kostar i regel inte något extra på flyget, så länge det kan sitta i någon av föräldrarnas knä.

Om du ska ut och flyga med barn så finns det under flygresan två alternativ under färden. Vanligast är att barnet under flygresan sitter i knäet hos en vuxen. Det andra alternativet är att barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol på ett eget säte. Om du planerar att använda bilbarnstol under flygresan så är det lämpligt att kontakta flygbolaget för att ta reda på vilken biljett man ska köpa. Kontrollera även att märket på din bilbarnstol är godkänd av det valda flygbolaget.

Extra vikt när du flyger med barn

Flyga med barnIbland kan du som flyger med barn få lov att ta med dig extra fri vikt på incheckat bagage, utan att behöva betala extra för detta. Regler och information kring detta hittar du på resebyråernas eller flygbolagens hemsida.

När det gäller handbagaget så kan det vara bra att tänka på att inte ta med dig för mycket. Barnfamiljer får ofta vid incheckningen tilldelat sig en sittplats som är anpassad för små barn, där det exempelvis finns extra syrgas livväst för små barn osv. Barnet sitter även i den vuxnet knä vilket redan det kan göra att det känns trångt. Det finns därför mindre plats till bagage. En generell regel för vuxna som flyger med barn är att om det är fri placering så får ni inte sitta vid en nödutgång och helst vid ett fönster. Fråga gärna kabinpersonalen om en lämplig plats när ni kliver på planet.

Läs även mer om vad man ska tänka på när man reser med barn.

Resevagga eller Basinette

En basinette eller resevagga kan du ofta boka i förväg på de flesta flygbolag. Du bör dock vara ute i god tid om du vill boka en basinette då platserna där den kan användas är mycket begränsat. Vaggan fästs vid din stolsplats och får användas när skylten för säkerhetsbältet är släckt, dvs inte under start och landning.

Lock och smärta i öronen under flygresan

Trycket som uppstår vid start och landning kan orsaka lock och smärta i öronen hos det lilla barnet. Det bästa sättet att hjälpa barnet att tryckutjämna i öronen under start och landning är att låta barnet amma. Vissa flygbolag har dock invändningar mot detta då det kan påverka säkerheten. Normalt är det dock inget problem så länge man själv och barnet är fastspänt.

Alternativet är att låta barnet suga på någonting annat, såsom en napp eller en flaska. Prova även att ge barnet något att leka med. Att distrahera barnet så att det något annat att tänka på under de tio minuterna som det tar att starta och landa planet kan vara ett bra knep för att underlätta situationen. Det kanske inte är någon tröst att höra, men bra att känna till är att även gråt och har en tryckutjämnande effekt.

Promenera under flygresan

Barn som kommit upp i åldern då de kan gå antingen själv eller med hjälp av vuxen blir ofta väldigt rastlösa efter en stunds flygning. Det är då självklart tillåtet att promenera omkring i mittgången, så länge en vuxen har uppsikt över barnet och så länge som skylten med säkerhetsbältet inte lyser. Ta det dock försiktigt och tänk på att det kan komma oförutsedd turbulens.

Tips och info till flygresan

Om du funderar på att ta med dig välling så ta gärna pulvervälling som skall späs ut med varmt vatten. Många flygplan har varmvattenberedare, men inte microvågsugn.

På planet kommer du att bli tilldelat att extra bälte till barnet som du fäster i ditt eget bälte. Detta ser lite olika ut mellan olika flygbolag men se till att alltid ha det spänt när skylten med säkerhetsbältet är tänd.

De som läst avsnittet om att flyga med barn läste även mer om att resa med barn och om fakta kring pass till barn.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
barn sluta sova dagen

När slutar barn sova på dagen?

När slutar barn normalt att sova middag under dagen? När barn slutar sova på dagen varierar från barn till barn. Ofta de sluta sova på dagen när de är mellan 2 och 4 års ålder. I början kan det vara bättre att dra ner på sovtiden för dagens sovstund, istället för att helt sluta med att sova middag under dagen.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
nyfödd

Nyfödd

Vad vet du om ett nyfött barn? Hur tar du hand om en nyfödd bebis? Vad vet du om hur det är att vara förälder? Fakta om hur livet med en nyfödd hittar du på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.