Tvåårstrots

Tvåårstrots

Tvåårstrots kan vara en förälders första riktiga prövning. Tvåårstrotsen kan komma plötsligt och många föräldrar upplever att de inte känner igen sin 2 åring.

Tvåårstrots – vad händer med din tvååring?

Tvåårstrots kommer när barnet upptäcker sin egen vilja och även språket har blivit välutvecklat. Dessa två egenskaper tillsammans används för att påverka omgivningen i barnets önskade riktning. Detta kan vara första gången som en förälder får en ordentlig prövning.

När barnet, i åldern mellan 2 och 3 år, dessutom upptäcker att även andra människor har en egen vilja och att denna vilja kan gå tvärt emot barnets egen vilja, kan en trotssituation uppstå. Barnet lär sig mycket i den här åldern och börjar nu förstå hur allting hänger ihop. Han eller hon börjar också få grepp om språket, men det är inte alltid det räcker till. Detta kan göra barnet i tvåårsåldern både förtvivlad och arg.

Tvåårstrots och jagutvecklingen

När barnet är runt två år, är han eller hon mitt uppe i sin jagutveckling. Varje dag upptäcker barnet något nytt i länken mellan sitt eget jag och världen utanför. Tänk att man kan påverka saker och ting med sin egen vilja.

Trots och jagutvecklingen är i stort sett samma sak, men med olika ord. Trots, oavsett om det är tvåårstrots eller annan trots, riktar sig nästan alltid till föräldrarna. Det är inte ovanligt att föräldrarna och förskolan har två helt olika bilder av hur barnet är. Där barnet är hjälpsamt och harmoniskt på förskolan, medan föräldrarna drivs till vansinne där hemma.

Vad kännetecknar tvåårstrotsen?

Ofta märker föräldrarna av trotsen när barnet får kraftiga utbrott om det inte får som det vill. Till det kommer även en verbal argumentation, som gör att man som förälder kan bli ganska matt.

”Långsamt men säkert kommer tvååringen till insikt om att de kanske inte är världens medelpunkt.”

Tvåårstrotsen kan visa sig på många olika sätt och är mycket individuell. Typiska konflikter som kan uppstå mellan barn och förälder kan vara att barnet exempelvis kastar mat, kastar ner tallriken från bordet, tar av sig sina kläder, vägrar ta på sig, kastar sig på golvet i affären och mycket annat.

Tvåårstrots och fostran

Gråten som kommer vid vredesutbrotten och när barnet stöter på motstånd från den vuxna, är livsviktigt. Den handlar om fostran. För fostran finns det två nödvändiga ingredienser – man ska ha barnets hjärta och man ska hålla fast vid sin gränssättning, det vill säga vara konsekvent, säger psykoterapeuten Louise Hallin

Ett barn som har trygga föräldrar och vuxna omkring sig får också utrymme att leva ut sin frustration och kan utvecklas i sin egen takt. Med all förändring som sker inom barnet under den här perioden är det skönt att världen runt omkring inte brakar ihop bara för att barnet själv gör det.

Hur kan du underlätta tvåårstrotsen?

Ett av de vanligare misstagen man ofta gör som förälder är att man pratar för mycket med sin tvååring och tror att de förstår mer än vad de faktiskt gör. Använd ett kort och tydligt språk, och visa med handling att de inte ska göra en viss sak.

Underlätta gärna för dig och barnet genom att ge barnet så få val som möjligt genom att göra hemmet barnsäkert, med skydd för trappor och farliga saker (sådana saker kan du köpa här). Då slipper man många onödiga nej och ajaj. I denna ålder kan det annars bli så att summan av allt negativt man säger till barnet blir oändligt mycket större än den positiva delen under ett dygn. Om man hamnar i den fällan kanske man ska fundera på att sänka kraven lite. Bestäm ett par tre saker som du strider om, resten lämnar du därhän. Tänk på att det inte handlar om att utdela bestraffningar eller att skrämma sitt barn.

Vad ska man göra barnet hamnar i tvåårstrotsen?

Tvåårstrotsen är precis som andra trotsåldrar en naturlig del av barnets utveckling till självständig individ. Det finns därför heller inget universalknep för att hantera tvåårstrotsen, utan det handlar om att prova sig fram. När barnet trotsar så bör man inte skrika eller gapa, utan hellre med bestämd röst och genom handling förstärka det man säger. När det handlar om barnuppfostran gäller det att vara tydlig med var gränserna går och nyttja den bästa mixen av att vara varm, bestämd och tydlig. Se tvåårstrotsen som en möjlighet att träna dig i konsten att uppfostra ett barn.

När är tvåårstrotsen över?

Även om det heter tvåårstrots så når trotsen sin pik när barnet är runt tre år. Du kommer att märka att dagarna blir mindre präglade av gränstestning, provocerande beteende och raseriutbrott. Efterhand som barnet mognar och lär sig att prata allt bättre, blir det också lättare att använda ord istället för trots när barnet vill ha igenom sin vilja.

Ett tips kan vara att påminna barnet om att det antingen kan skrika och gråta eller prova att berätta för mamma eller pappa med ord vad det vill. Om barnet väljer rätt, så är det viktigt att du ger beröm. Trotset och de starka reaktionerna avtar undan för undan och ut på andra sidan kommer en liten person som har mognat och tagit enorma kliv framåt i sin utveckling.

Källa tvåårstrots: psykologiguiden.se, vimedbarn.se, föräldrarochbarn.se, petrakrantzlindren.se, Jesper Juul – Ditt kompetenta barn, babyvarlden.se, Leach, Penelope: Allt om barnet. De första sex åren. 1999, Ulvund, Stein Erik: Förstå ditt barn 0–2 år. Cappelen 2004.

De som läste om tvåårstrots läste även mer om tips vid trots samt om sexårstrots.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
napp

Napp

Napp och Nappar. När kan barn börja med napp? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om barnets nappar?

Läs artikeln »
barnmat

Barnmat & Recept

Barnmat och recept för spädbarn och bebisar. Vilken barnmat ska barn äta? Hur lagar man egen barnmat? Recept på barnmat. Allt du behöver veta om smakportioner, gröt, välling och mycket mer.

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.