En nyfödd bebis rapar för att göra sig av med luft som de svalt, ofta i samband med amning eller flaskmatning. Alla barn behöver inte rapas, då alla inte sväljer lika mycket luft.
I denna artikel får du information om hur du rapar ditt barn, när man ska rapa barnet, hur länge man ska göra det och hur man kan undvika att barnet sväljer för mycket luft. Sist i artikeln får du även tips från våra läsare.
Varför behöver man rapa en nyfödd?
En nyfödd bebis kan behöva hjälp att rapa för att få ut luft som svalts i samband med matningen. Ett barn som inte rapar, men som behöver det, kan uppfattas som rastlösa och besvärade. En del barn rapar av sig själv medan andra barn behöver hjälp på traven.
Fördelarna med att rapa ett barn efter maten är att det kan minska risken för gaser i magen samt hicka. Det minskar även risken för att det nyfödda barnet ska drabbas av magknip eller för att det ska kräkas. Tänk dock på att alla barn inte behöver rapa och att försök då endast kan uppfattas som irriterande för barnet.
Rapa bebis : hur gör man?
Det finns flera olika tekniker man kan använda för att rapa en bebis och här går vi igenom de vanligaste.
- På din axel. Håll barnet upprätt så att barnets huvud vila mot din axel. Klappa eller stryk din hand över barnets rygg. Du kan även gunga barnet upp och ner i din famn för att stimulera fram en rap.
- Sittande i ditt knä. Låt ditt barn sitta i ditt knä med sitt ansikte vänt ifrån dig. Luta försiktigt barnet framåt mot en av dina händer och klappa samtidigt försiktigt barnets rygg. Tänk på att hela tiden stödja barnets bröst och huvud.
- På mage i ditt knä. Lägg barnet på mage i ditt knä eller på amningskudden med huvudet vänt åt sidan. Med den ena handen säkerställer du att barnets huvud ligger stabilt samtidigt som du med den andra handen försiktigt klappar eller stryker barnets rygg.
- Liggandes på din underarm. En annan teknik för att få barnet att rapa är att lägga det över din underarm så att huvudet vilar i armvecket, med benen dinglande på ena sidan av armen. Denna teknik kan användas både sittandes och stående.
I denna film får du tips på de olika teknikerna.
Längre ner får du tips från andra förälder på hur de gör för att rapa sina barn.
När ska man rapa barnet?
Funktionen ”rapa” hos barn är inte alltid lika spontan som hos en vuxen. Barn kan därför behöva hjälp för att locka fram en behövlig rapning. Ofta uppstår behovet att rapa i samband med matintaget då det är lätt att svälja stora mängder luft.
Tecken på att barnet behöver rapa kan vara att det upplevs rastlöst, oroligt eller kinkigt. Ett annat tecken är att barnet inte blir hungrigt trots att det vara länge sedan barnet åt. Även tecken på magont en kort tid efter en måltid kan innebära att barnet behöver rapa.
Hur många gånger ska barnet rapa?
Ett barn som beväras av luft i magen kan behöva rapa efter eller under en måltid. Vissa behöver rapa endast en rap per tillfälle, medan andra barn rapar flera gånger. Det finns ingen bestämd regel när det gäller detta utan, barnet behöver helt enkelt rapa tillräckligt mycket för att eventuella besvär ska försvinna.
Hur ofta måste en bebis rapa?
Hur ofta en bebis måste rapa beror helt och hållet på hur mycket luft det svalt. Ibland kan det behövas efter varje måltid, ibland var tionde minut under en måltid och för vissa kan det räcka att göra det ibland. Lyssna på din bebis och lär dig känna igen hans eller hennes signaler för när det behövs.
Hur länge behöver en bebis rapa?
Nyfödda barn behöver ofta rapa, men ju äldre de blir ju effektivare blir de på att själv få ut den överflödiga luften ur systemet. De blir också allt bättre med tiden på att undvika att svälja luft, vilket också gör behovet att rapa mindre. För de flesta bebisar så avtar behovet att rapa när de är mellan 4-6 månader. Det är också då många barn sitter själv och även har börjat äta en del fast föda. Behovet att rapa är dock individuellt så lyssna på ditt barn och dess behov att rapa för att avgöra när du kan sluta. Läs gärna mer om barns utveckling vid 4 månader, vid 5 månader och vid 6 månader.
Längre ner kan du läsa om hur man kan undvika att barnet sväljer luft.
Rapa vid amning / ersättning
En nyfödd bebis som ammar behöver ofta rapa mindre än ett barn som matas med flaska. Barn som ammar får helt enkelt ofta i sig mindre luft i samband med maten än de som får ersättning via flaska. Upplever du att ditt barn behöver rapa så gör ett försök efter varje måltid. Ge det ett par minuter, men bli inte stressad över att barnet inte rapar efter maten. Läs mer: Amning
Rapa en sovande bebis på natten
En del bebisar måste rapa för att kunna sova. Spänningarna från den svalda luften kan mycket väl störa bebisen i den omfattning att han eller hon inte får ro att sova. Om du upplever detta så försök att få till en rapning innan det är dags att sova. När det är dags för kvällsmålen eller nattmålet så kan det vara bra att försöka ta en paus mitt i och rapa barnet, innan det hinner somna.
Ibland somnar bebisen innan du hunnit rapa honom eller henne och då kan då behöva rapa bebisen sovandes. Detta gör du på samma sätt som när din bebis är vaken, men var något varsammare för att inte väcka din bebis. Att rapa en bebis är inget måste, så om du inte vill riskera att väcka bebisen så kan du om möjligt hoppa över rapningen vid dessa tillfällen.
Om barnet vaknar en kort tid senare och gråter, så trösta, kontrollera blöjan och om det inte gått så lång tid att det är dags att ge mat igen så försök att rapa barnet. Barnet kan ha vaknat på grund av spänningar av lufts som svalts vid den tidigare måltiden.
Läs även: Därför skriker din bebis på natten
Hur undviker man att barnet sväljer luft
Om barnet får i sig mycket luft så kan det vara bra att försöka stoppa detta redan innan barnet svalt luften istället för att rapa barnet.
Om du ammar barnet så kan det ibland komma mycket luft ner i magen. Säkerställ att barnet har ett bra grepp om bröstet för att minimera detta. Kommer mycket luft in så kan det vara bra att rapa barnet under måltiden, kanske när det är dags att byta bröst. Att amma barnet liggande mage-mot-mage kan också göra så att barnet får i sig mindre luft jämfört med att barnet ligger i din famn. Även amningsnapp kan göra att barnet sväljer mer luft än vanligt.
Om du matar med flaska så är ett bra knep att använda en flaska med luftventil. Håll även barnet nära dig när du ger honom eller henne mat. Även ett för stort hål i nappen kan göra att barnet sväljer för mycket luft. Byt i så fall till en napp med mindre hål. Försök även att alltid hålla flaskan så att nappen alltid är fylld med ersättning medan barnet äter. Då minskar risken för att luft ska komma in.
Läs även: Kolik och smärta i barnets mage
Tips när du ska rapa din bebis
Här har vi samlat tips från andra föräldrar som har hjälpt dem när de ska rapa sitt barn:
Tips 1. Mage mot mage
När du har gett barnen mat så lägg barnet ovan på dig själv så att ni ligger mage mot mage. Buffa lite lätt på rumpan för att locka fram en rap.
Tips 2: När barnet har lätt att kräkas
Vissa barn har lätt för att kräkas efter det att de har ätit. Även då kan det vara lättare att rapa barnet genom att ligga mage mot mage. Undvik att lägga barnet över axeln då detta lätt resulterar i ett tryck över magmunnen vilket lättare kan leda till att barnet kräker.
Tips 3: Ge inte slutskvätten
Har du en bebis som rapar mycket och har svär med luft i magen så är ett bra knep att laga lite extra mat om du ger ersättning. När barn dricker upp allt i flaskan så kommer det också lätt ut mycket luft i slutet av matningen.
Tips 4: Lyft inte barnet för högt
Om du lyfter barnet över axeln när det är dags att rapa så lägg inte barnet för högt över axeln. Då kan det bli svårare för luften att komma ut. Barnet bör stå eller vila upprätt i din famn.
Tips 5: Från mage till upprätt
Ibland kan det vara bra att låta barnet ligga på magen en stund innan du tar upp det i upprätt position. Detta stimulerar rapreflexen och kan göra det lättar för barnet att rapa.
Tips 6: Från rygg till upprätt
För vissa barn funkar det bättre att ligga några minut på rygg och sen bli upptagna i upprätt läge för att stimulera en rap.
Bonustips : Många barn kräker upp en liten mängd mat när de rapar. Se därför till att du har en liten handduk eller rapduk mellan dig och barnets mun så skyddar du dina egna kläder.
Läs även: Varför hickar bebisar?
Är det farligt att inte rapa sin bebis?
Alla barn behöver inte rapa, utan detta behövs endast om barnet svalt för mycket luft. Att rapa efter maten är således inget måste och det är inte farligt om ditt barn inte rapar efter maten.
Läs även: Är din bebis orolig på kvällen?
Sammanfattning
Rapa din nyfödda bebis om du uppfattar att han eller hon behöver det. Att rapa är en medfödd reflex så det är inte säkert att barnet behöver din hjälp för att göra det. Alla barn behöver heller inte rapa efter maten. Lyssna på barnets signaler för att avgöra om just ditt barn behöver det.
Källa: 1177, nhs, Karolinska, barnmorska samt från healthline.