Kvällsoro ledsen bebis

Kvällsoro bebis

Kvälloro hos en bebis är ofta kopplat till matning eller sömn. Här får du tips om hur du kan hjälpa och information om hur länge det varar.

Tips och råd vid kvällsoro

Kvällsoro hos din bebis är vanligt, särskilt när din bebis är 1, 2 eller 3 månader. Kvälloro kan många gånger vara relaterat till matning och sömn. 

Vid kvällsoro är det vanligt med gnäll, gråt, skrik och en mage som knorrar. Fenomenet kvällsoro (ibland kvällsångest eller kvällstrassel) är vanligt hos bebisar så du behöver normalt inte vara orolig. Om du däremot inte känner igen din bebis och är orolig att något är fel så prata med BVC eller kontakta vården för råd. 

I denna artikel kan du läsa mer om:

 • Vad är kvällsoro?
 • Hur vanligt är kvällsoro hos en bebis?
 • Vad orsakar kvällsoro?
 • När börjar och slutar det?
 • Hur kan man lindra oron?

Vad är kvälloro? 

Kvällsoro hos en bebis innebär att en han eller hon regelbundet, ungefär vid samma tid på kvällen, blir extra gnällig, skrikig, klängig eller irriterad. Gemensamt för många små bebisar som lider av detta är att de brukar vara svåra att lugna, men samtidigt blir det allt mindre märkbart med tiden. 

Läs även: Därför skriker din bebis otröstligt 

Är kvällsoro vanligt? 

Det är vanligt förekommande hos bebisar framför allt under de första 3-4 månaderna. Det börjar ofta när din bebis är runt 2 till 3 veckor och är som värst när bebisen är runt 1 eller 2 månader. 

En bebis kan lida av detta i större eller mindre omfattning. För vissa upplevs det som att bebisen bara är svår med maten, har svårt att somna eller bara verkar besvärad. För andra kan det innebära långa stunder av gråt och skrik. 

Det finns inget rätt och fel när det kommer till kvällsoro utan varje bebis och upplevelse kring detta kan vara mer eller mindre unik. Det gemensamma är att det är svårt att få bebisen nöjd och att ingenting känns riktigt bra på kvällen.

Vad orsaker kvälloro?

Det finns ingen fastslagen orsak till varför ett spädbarn eller en bebis drabbas av kvällsoro. En del teorier finns dock om att det kan handla om: 

 • En dag full av intryck som påverkat barnet (och kanske orsakar överstimulans)
 • Att din bebis har ont i magen av olika anledningar
 • Outvecklade tarmar som leder till magknip
 • Övertrötthet till följd av att rutinen inte ligger i fas med bebisens rytm
 • Din bebis är i en tillväxtfas
 • Mjölken rinner till långsammare på kvällstid vilket kan orsaka oro 
 • Låg mjölkproduktion på kvällen (mjölkproduktionen är lägre på kvällen än dagtid men den är där och mjölken är dessutom fetare vilket gör att den mättar mer. Detta är sannolikt inte orsaken till kvällsoro eller hunger)
 • Outvecklat nervsystem. Detta stöds av att kvällsoro ofta försvinner när din bebis är 3-4 månader gammal.
 • De söker mer närhet och trygghet

Läs mer: Vad händer i den fjärde trimestern?

Kvällsoro hos bebis 2 respektive 3 månader

När din bebis är 2 eller 3 månader så är han eller hon större och har börjat växa till sig. Magen är blivit allt mer stabil och ni har säkert också börjat känna er trygga med amningen eller flaskmatningen. 

Har er bebis kvällsoro så börjar det kanske bli bättre nu men det kan också vara den värsta perioden. Vid 3 eller 4 månader brukar det ebba ut men alla bebisar är unika individer med olika egenskaper och behov. 

Som förälder kan det hjälpa att inse att detta är en naturlig del av föräldraskapet och att det är en del av livet med en bebis. Tyvärr måste man som småbarnsförälder inse att bebisen styr ert liv, inte tvärtom. 

Amning, flaskmatning och kvällsoro

Många nyfödda och små bebisar vill ofta amma eller flaskmatas oftare på kvällen vilket gör att det ofta förknippas med kvällsoro. När det gäller matning så ska man lyssna på barnets behov och vilja, så ge bröstet när din bebis signalerar att han eller hon vill äta. 

Ofta kan man höra (eller läsa) att bröstmjölken tar slut på kvällen, eller att den mättar sämre på kvällen. Detta är inte sant, utan bröstmjölken är i själva verket fetare på kvällen. Din bebis behöver därför dricka mindre på kvällen för att bli mätt. 

Om din bebis börjar bete sig oroligt vid matningen på kvällen, särskilt vid amning, så dra inte genast slutsatsen att amningen inte fungerar. Det kan mycket väl vara något annat som spökar och om din bebis inte kan slappna av så kan det helt enkelt gå ut över maten. En orolig bebis kan lätt släppa taget och vända och vrida huvudet i frustration. 

Läs även: Gå gärna vår gratiskurs i amning

När försvinner kvällsoro

Hur länge pågår perioden med kvällsoro och när slutar den? När kvällsoro försvinner varierar från bebis till bebis. Vanligen försvinner det dock när din bebis kommer upp runt 3 till 4 månader. Ibland kan det dock fortsätta något länge.

Läs även: Barns utveckling vid 2-3 månader.

Tips för att lindra kvällsoro

När man är inne i en period av kvällsoro så kan det vara enormt påfrestande för dig som förälder. Det finns ingen snabb lösning men det kommer att försvinna så försök att uthärda och slappna av så gott det går. 

Här följer lite tips som kan lindra vid kvällsoro:

 • Ofta är kvällsoro förknippat med amning eller matning och det är viktigt att du fortsätter att erbjuda bröst eller flaska även om din bebis även om din bebis nekar i början. 
 • Låt din bebis amma när han eller hon vill. Ibland är det långa stunder ibland är det korta stunder. Om du flaskmatar är det svårare att alltid erbjuda mat och en napp kan vara ett alternativ. Läs gärna mer om hur ofta man ska amma.
 • Barns utvecklingssteg kan påverka din bebis sinnesstämning. När de blir alltmer medvetna så påverkas de av intrycken på nya sätt. 
 • Sysselsätt barnet och hitta en rutin som bryter mönstret med kvällsoro. Gå på en promenad, sätt barnet i en gunga, bär det i bärsele eller ha en lekstund på kvällen. Se vad som funkar för just er. 
 • Varva ner. Risken är att man vid kvällsoro själv blir stressad och ”testar” en massa saker för att lugna sin bebis. Detta kan riskera att ditt barn varvas upp i stället för att det slappnar av som det var tänkt. Välj EN åtgärd exempelvis närhet och håll kvar vid den. 
 • Erbjud napp som ett alternativ till att äta om du vet att ditt barn har ätit och bör vara mätt. Magknip kan hos en bebis ibland förknippas med hunger och således signalerar han eller hon att det är dags för mat. En napp kan då fungera som tröst och lätta på magknipen när bebisen får suga. 
 • Ha det mörkt omkring er. Vissa barn vill slippa intryck under en tid. Att gå in i ett mörkt rum utan distraktioner kan därför vara avkopplande. Gärna i kombination med avslappning och närhet. 
 • Klä av bebisen och var hud mot hud. En del bebisar kan drabbas av kvällsoro till följd av att kläderna sitter för tight eller att de är varma. De flesta barn upplever känslan av hud som något avslappande.
 • Lyssna på din bebis och hans eller hennes behov. En bebis är helt beroende av dig som förälder och kan periodvis behöva din närhet och din närvaro. Idag är många stressade och vill ha egentid, telefontid, middagsfrid och annat vilket inte är något som finns i barnets gener.

De som läste om kvällsoro bebis läste även mer om varför barn skriker samt om en bebis sömnschema

Fler artiklar för dig med familj

Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
pysslarecept egen lera

Lera – Play-doh-lera

Recept på lera. Du kan enkelt göra egen lera till barnet hemma. De flesta ingredienser du behöver för att göra lera har du säkert redan hemma. Play-doh-lera för barn – kul att leka och pyssla med där hemma.

Läs artikeln »
barn sluta sova dagen

När slutar barn sova på dagen?

När slutar barn normalt att sova middag under dagen? När barn slutar sova på dagen varierar från barn till barn. Ofta de sluta sova på dagen när de är mellan 2 och 4 års ålder. I början kan det vara bättre att dra ner på sovtiden för dagens sovstund, istället för att helt sluta med att sova middag under dagen.

Läs artikeln »
Tvåårstrots

Tvåårstrots

Tvåårstrots kan vara en förälders första riktiga prövning. Tvåårstrotsen kan komma plötsligt och många föräldrar upplever att de inte känner igen sin 2 åring.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.