sovande bebis sömnschema

Sömnschema

Ett sömnschema visar barnets sömnmönster i ett schema där man tar hänsyn till läggtid, antal sovstunder, sömnens längd och när barnet vaknar.

En nyfödd bebis sover mycket och dess sömnschema varierar utifrån faktorer såsom ålder och läggtid. Under de tre första månaderna följer de inget schema över huvud taget utan de sover vid behov. Efter tre månaders ålder utvecklas ett allt tydligare sovmönster och det blir också lättare att känna igen barnets signaler på att det behöver sova. 

Ett sömnschema visar barnets sömnmönster i ett schema där man tar hänsyn till läggtid, antal sovstunder, sömnens längd och när barnet vaknar. Ett sömnschema varierar mycket under det första året vilket gör att man anger värdena med månadsintervall. Längre ner i denna artikel hittar du en tabell med ett sömnschema för bebisar under det första året.

Ytterligare en sak som påverkar ett barns sömnschema är din bebis olika utvecklingssprång

Sömnschema och tecken på trötthet

Oavsett om du försöker att följa ett sömnschema eller inte så är det viktigaste med små barn att lära sig att lyssna på barnets signaler. Det sista du vill är att ditt barn blir övertrött vilket kommer att resultera i att läggningen tar längre tid. Titta efter detta tecken för att veta när det är dags att sova:

  • Gäspningar – detta är det mest tydliga tecken på att ett barn behöver sova.
  • Gnid i öga, öron eller huvud – kliande och gnuggande brukar vara ett tydligt tecken på att det kan vara dags att sova.  
  • Vänder bort blicken – när barnet vänder bort blicken och har svårt för ögonkontakt.
  • Gnällighet – när barnet börjar bli gnälligt så kan det vara ett tecken på att det är dags att sova. Försök att tidigt identifiera tecken som tyder på gnäll pga trötthet. Går det över i nästa steg så blir det alltid svårare att lägga barnet. 
  • Övertrötthet – en övertrött bebis gråter ofta intensivt och kroppen blir stel. De sträcker ofta på armar och benen så att de blir som hårda pinnar. 

Varför ska du ha ett sovschema?

När barnet är 3-4 månader så blir rutinerna allt viktigare och barnet har lärt sig ordentlig skillnad mellan dag och natt. Ett sovschema kan hjälpa dig att ha koll på barnets sömn. Samtidigt skapar en bra sovrutin (läs mer om sovrutiner) också förutsättning för att även din sömn blir bättre. Vet du på förhand när och hur mycket ditt barn sover så kan du också planera ditt eget sovschema. 

Något som är bra att känna till är att barn har en sömncykel på ungefär 50-60 minuter, vilket är betydligt kortare än en vuxens, som är hela 90 minuter. Detta betyder att barn ofta, om möjligt, sover en eller två cykler när de tar en tupplur, dvs 45 minuter till 2 timmar. Om du själv försöker att få dig lite sömn så betyder det att du ofta väcks mitt i din cykel och således kan vara tröttare än innan du somnade.

Se sovschemat som ett verktyg som visar läggtider och sovstunder och som med tiden lär ditt barn att somna på egen hand samt under hela natten. 

Sömncykler och sömnschema

När du planera en sömnschema så måste du även ta hänsyn till den sömncykel som avlöser varandra. Totalt sett är detta fyra olika faser som avlöser varandra löpande i en cykel. Dessa upprepas sedan flera gånger när barnet sover under längre perioder. De faser som ingår i en sömncykel är:

  • Dåsighet – Det är den första fasen då barnet precis har somnat. Här är barnet lättväckt och sover endast ytligt. Denna fas kan vara allt från någon minut upp till 20 minuter.
  • Lätt sömn – I den andra fasen slappnar barnets kropp av och hjärnan blir mindre aktiv. Hjärtat slår nu långsammare och kroppstemperaturen sjunker marginellt.
  • Djup sömn – I den tredje fasen är barnet mer svårväckt och barnet sover djupt. Denna fas kan komma redan efter några minuter, men den kan också dröja en stund.
  • REM-sömn – Den fjärde fasen kallas för REM-sömn eller drömsömn. Här drömmer barnet vilket hjälper till att sortera och behandla alla intryck barnet upplevt.

När du planerar ett barns sömnschema är det viktigt att du tar hänsyn till hela cykeln. Försök att alltid se till så att det finns utrymme för en hel timmes sömn, så att alla fyra faserna kan slutföras. Att väcka barnet mitt i cykeln kan göra barnet grinigt och svårhanterligt.

Sömnschema till bebis

Alla barn är unika och så är även varje barns sömnschema. Se nedan tabell som riktmärke och anpassa det efter ditt behov och den kunskap du har om ditt barn – det är faktiskt DU som är expert på ditt barn.

Här nedan hittar du en tabell med ett sömnschema för barn under det första året. Inom parates efter antalet timmars dagssömn hittar du på hur många olika sovstunder tiden fördelas på.

ÅlderDagssömnNattsömnSömnbehov
Nyfödd8,5 h (4-8)8,5 h15-18 h
1 månader8 (4-8)9 h14-18 h
2 månader7-8 (4-8)9 h13-17 h
3 månader6 (3-5)10 h13-17 h
4 månader4-6 (3-4)10 h12-17 h
5 månader4-6 (3)10 h12-16 h
6 månader4-5 (2-3)10 h12-16 h
7 månader3-5 (2-3)10 h12-16 h
8 månader3-5 (2-3)10 h12-16 h
9 månader3-4 (2-3)11 h12-16 h
10 månader3-4 (2-3)11 h12-16 h
11 månader3-4 (2)11 h12-16 h
12 månader3 (2)11 h12-15 h
18 månader2,5 (1)10-11 h11-14 h

Sovschema

Här hittar du ett exempel på ett sovschema för barn under det första året. Du hittar när du vaknar på morgonen, hur lång varje sovstund är samt när på kvällen din bebis bör lägga sig.

ÅlderVaknarPer sovstundLäggdags
Nyföddkl 6-715 min-3hkl 21.30-23
1 månaderkl 6-715 min-3hkl 21.30-23
2 månaderkl 6-730 min-3hkl 20-22
3 månaderkl 6-730 min-2hkl 19-21
4 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-21
5 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
6 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
7 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
8 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
9 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
10 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
11 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
12 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
18 månaderkl 6-81-2hkl 19

Källa: healthline, What To Expect, National Sleep Foundation, American Academy of Peiatrics,1177, barnmorska.

De som läst om sömnschema / sovschema läste även mer om barnets sömn samt om barnets längd och vikt under det första året.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Bebis dreglar

Bebis dreglar

En bebis dreglar normalt från det att de är 2-3 månader och upp till två års ålder. Mycket dregel kan förekomma när din bebis håller på att få tänder, är förkyld, har svårt att stänga munnen eller för att salivproduktionen håller på att utvecklas.

Läs artikeln »
ADHD hos barn

ADHD hos barn

Det pratas mycket om ADHD i samhällsdebatten och de flesta föräldrar har en grundläggande kunskap om att symptomen manifesterar sig genom hyperaktivitet, problem med impulskontroll och svårigheter att fokusera. Men problemet är ju att detta också är vanliga egenskaper hos många barn!

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
bvc tillväxtkurva barn

BVC tillväxtkurva

BVC tillväxtkurva. Vilken tillväxt ska ett barn ha under det första året? Varför tycker läkarna och sköterskorna på BVC att det är så viktigt att barnet följer tillväxtkurvan? Ladda ner grafer och tabeller i pdf över BVCs tillväxtkurvor (längdkurvor och viktkurvor).

Läs artikeln »
feberkramper

Feberkramper hos barn

När barn får feberkramper så bör du lägga barnet på sidan. Normalt varar feberkramper bara i någon minut. Varför drabbas barn av feberkramper? Vad kan man göra åt feberkramper?

Läs artikeln »
bebis utveckling 6 månader

Utveckling bebis 6 månader (6-7)

Du märker nu säkert hur stark ditt barn har blivit på denna relativt korta tid. Vid knappt sex månaders ålder kan barnet ofta vända sig själv från mage till rygg. Håller du barnet i stående position, eller om de sitter i en babygunga, så kan han eller hon nu studsa och ta fart med hjälp av benen.

Läs artikeln »
Syskon

Att få syskon

Att få syskon påverkar alla barn. För vissa är det positvt att få syskon och bli storebror eller storasyster, men för andra är syskon en negativ upplevelse. Att få syskon innebär en förändring för alla familjer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.