sovande bebis sömnschema

Sömnschema

Ett sömnschema visar barnets sömnmönster i ett schema där man tar hänsyn till läggtid, antal sovstunder, sömnens längd och när barnet vaknar.

En nyfödd bebis sover mycket och dess sömnschema varierar utifrån faktorer såsom ålder och läggtid. Under de tre första månaderna följer de inget schema över huvud taget utan de sover vid behov. Efter tre månaders ålder utvecklas ett allt tydligare sovmönster och det blir också lättare att känna igen barnets signaler på att det behöver sova. 

Ett sömnschema visar barnets sömnmönster i ett schema där man tar hänsyn till läggtid, antal sovstunder, sömnens längd och när barnet vaknar. Ett sömnschema varierar mycket under det första året vilket gör att man anger värdena med månadsintervall. Längre ner i denna artikel hittar du en tabell med ett sömnschema för bebisar under det första året.

Ytterligare en sak som påverkar ett barns sömnschema är din bebis olika utvecklingssprång

Sömnschema och tecken på trötthet

Oavsett om du försöker att följa ett sömnschema eller inte så är det viktigaste med små barn att lära sig att lyssna på barnets signaler. Det sista du vill är att ditt barn blir övertrött vilket kommer att resultera i att läggningen tar längre tid. Titta efter detta tecken för att veta när det är dags att sova:

  • Gäspningar – detta är det mest tydliga tecken på att ett barn behöver sova.
  • Gnid i öga, öron eller huvud – kliande och gnuggande brukar vara ett tydligt tecken på att det kan vara dags att sova.  
  • Vänder bort blicken – när barnet vänder bort blicken och har svårt för ögonkontakt.
  • Gnällighet – när barnet börjar bli gnälligt så kan det vara ett tecken på att det är dags att sova. Försök att tidigt identifiera tecken som tyder på gnäll pga trötthet. Går det över i nästa steg så blir det alltid svårare att lägga barnet. 
  • Övertrötthet – en övertrött bebis gråter ofta intensivt och kroppen blir stel. De sträcker ofta på armar och benen så att de blir som hårda pinnar. 

Varför ska du ha ett sovschema?

När barnet är 3-4 månader så blir rutinerna allt viktigare och barnet har lärt sig ordentlig skillnad mellan dag och natt. Ett sovschema kan hjälpa dig att ha koll på barnets sömn. Samtidigt skapar en bra sovrutin (läs mer om sovrutiner) också förutsättning för att även din sömn blir bättre. Vet du på förhand när och hur mycket ditt barn sover så kan du också planera ditt eget sovschema. 

Något som är bra att känna till är att barn har en sömncykel på ungefär 50-60 minuter, vilket är betydligt kortare än en vuxens, som är hela 90 minuter. Detta betyder att barn ofta, om möjligt, sover en eller två cykler när de tar en tupplur, dvs 45 minuter till 2 timmar. Om du själv försöker att få dig lite sömn så betyder det att du ofta väcks mitt i din cykel och således kan vara tröttare än innan du somnade.

Se sovschemat som ett verktyg som visar läggtider och sovstunder och som med tiden lär ditt barn att somna på egen hand samt under hela natten. 

Sömncykler och sömnschema

När du planera en sömnschema så måste du även ta hänsyn till den sömncykel som avlöser varandra. Totalt sett är detta fyra olika faser som avlöser varandra löpande i en cykel. Dessa upprepas sedan flera gånger när barnet sover under längre perioder. De faser som ingår i en sömncykel är:

  • Dåsighet – Det är den första fasen då barnet precis har somnat. Här är barnet lättväckt och sover endast ytligt. Denna fas kan vara allt från någon minut upp till 20 minuter.
  • Lätt sömn – I den andra fasen slappnar barnets kropp av och hjärnan blir mindre aktiv. Hjärtat slår nu långsammare och kroppstemperaturen sjunker marginellt.
  • Djup sömn – I den tredje fasen är barnet mer svårväckt och barnet sover djupt. Denna fas kan komma redan efter några minuter, men den kan också dröja en stund.
  • REM-sömn – Den fjärde fasen kallas för REM-sömn eller drömsömn. Här drömmer barnet vilket hjälper till att sortera och behandla alla intryck barnet upplevt.

När du planerar ett barns sömnschema är det viktigt att du tar hänsyn till hela cykeln. Försök att alltid se till så att det finns utrymme för en hel timmes sömn, så att alla fyra faserna kan slutföras. Att väcka barnet mitt i cykeln kan göra barnet grinigt och svårhanterligt.

Sömnschema till bebis

Alla barn är unika och så är även varje barns sömnschema. Se nedan tabell som riktmärke och anpassa det efter ditt behov och den kunskap du har om ditt barn – det är faktiskt DU som är expert på ditt barn.

Här nedan hittar du en tabell med ett sömnschema för barn under det första året. Inom parates efter antalet timmars dagssömn hittar du på hur många olika sovstunder tiden fördelas på.

ÅlderDagssömnNattsömnSömnbehov
Nyfödd8,5 h (4-8)8,5 h15-18 h
1 månader8 (4-8)9 h14-18 h
2 månader7-8 (4-8)9 h13-17 h
3 månader6 (3-5)10 h13-17 h
4 månader4-6 (3-4)10 h12-17 h
5 månader4-6 (3)10 h12-16 h
6 månader4-5 (2-3)10 h12-16 h
7 månader3-5 (2-3)10 h12-16 h
8 månader3-5 (2-3)10 h12-16 h
9 månader3-4 (2-3)11 h12-16 h
10 månader3-4 (2-3)11 h12-16 h
11 månader3-4 (2)11 h12-16 h
12 månader3 (2)11 h12-15 h
18 månader2,5 (1)10-11 h11-14 h

Sovschema

Här hittar du ett exempel på ett sovschema för barn under det första året. Du hittar när du vaknar på morgonen, hur lång varje sovstund är samt när på kvällen din bebis bör lägga sig.

ÅlderVaknarPer sovstundLäggdags
Nyföddkl 6-715 min-3hkl 21.30-23
1 månaderkl 6-715 min-3hkl 21.30-23
2 månaderkl 6-730 min-3hkl 20-22
3 månaderkl 6-730 min-2hkl 19-21
4 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-21
5 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
6 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
7 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
8 månaderkl 6-830 min-2hkl 19-20
9 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
10 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
11 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
12 månaderkl 6-81-2hkl 19-20
18 månaderkl 6-81-2hkl 19

Källa: healthline, What To Expect, National Sleep Foundation, American Academy of Peiatrics,1177, barnmorska.

De som läst om sömnschema / sovschema läste även mer om barnets sömn samt om barnets längd och vikt under det första året.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder. 

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Nioårstrots

Nioårstrots behöver inte komma när barnet är nio år, utan det kan infinna sig när barnet är mellan 7 och 12 års ålder. Nioårstrots är den tredje stora trotsåldern och den kallas ibland för den bortglömda åldern. 

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
förskola

Förskola

Regler och fakta om barn på Förskola. Förskoleplats, Förskoleavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och förskola, när kan barn börja på förskola, inskolning förskola, kostnad för förskola, barnomsorg. Ansökan om förskoleplats.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
tandsprickning

Tandsprickning

Hur vet du att det verkligen är din bebis tänder som är på väg. Här går vi igenom vanliga symtom på tandsprickning. Är feber och diarré säkra tecken på att tänderna är på våg att spricka igenom? 

Läs artikeln »
barnvard

Vård av barnet

Skötsel av det nyfödda barnet – Vård av barn. Efter förlossningen är det mycket man ska känna till kring hur barnet skall skötas, vårdas och tagas om hand. Hur klipper man naglarna på barnet? Hur och när ska man bada barnet? Måste barnets hud vårdas? Vad är ett storkbett?

Läs artikeln »
När börjar barn gå?

När börjar barn gå?

Barn lär sig gå när de är mellan 8 och 18 månader. Tittar man på genomsnittet så kan ett barn gå när de är 12 månader gammalt. Redan när barn är drygt 9 månader så lär sig de flesta barn att gå med hjälp av stöd. Alla barn är olika så var inte orolig om ditt barn lär sig gå tidigare eller senare än dessa tidpunkter.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.