bebis utveckling 12 månader

Utveckling bebis 12 månader (12+)

12 månader, dvs 1 år, är en stor sak - åtminstone för dig som förälder. Barnet förstår ännu inte vad en födelsedag är så pressen att fira ligger helt och hållet hos dig som förälder.

Så utvecklas en 12 månaders bebis

Om ditt barn inte börjat gå än så kommer det säkert att inträffa inom några månader. Din bebis börjar nu bli stor och de tycker nu om att försöka göra betydligt fler saker på egen hand. Samtidigt så är de beroende av dig som förälder och söker tröst när de är hungriga, rädda, ensamma eller trötta. 

Deras känslor utvecklas också alltmer men de kan fortfarande vid 12 månaders ålder inte förstå att även andra har känslor. Så att slå, dra eller sparka andra barn eller vuxna är ingen elak handling utan endast ett sätt för barnet att uttrycka missnöje. 

Ett genomsnittligt barn väger vid ett års ålder cirka 10 kilo och är cirka 76 centimeter långt. Den värsta perioden av främlingsrädsla är nu förhoppningsvis förbi men separationsångesten från föräldrarna kan fortfarande vara stark. 

Läs mer: Barns anknytning

12 månaders bebis, längd och vikt

Sedan födelsen så har barnet vid 12 månaders ålder nästan dubblat sin vikt. Samtidigt har de på längden vuxit med runt 50%. Viktökningen kommer nu att bli långsammare efterhand som barnet rör på sig alltmer.

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 12 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 12 månader
Längd76 cm
Vikt10,6 kg
Flicka 12 månader
Längd75 cm
Vikt9,9 kg

Läs även: Dags för syskon? Kanske blir det psedotvillingar.

Motorisk utveckling vid 12 månader

När barnet är runt 12 månaders ålder (som tidigast vid 10 månader) kan det ofta gå själv eller med stöd med ena handen. Kanske kan din bebis nu även sätta sig ner på egen hand. Det är dock lika vanligt att det dröjer ytterligare ett halvår innan barnet kan gå på egen hand. Att börja gå är en komplicerad process som inte bara handlar om att få fötterna och benen att röra på sig.

Även syn, hörsel, balans och koordination är involverat i denna process. När barnet väl lärt sig gå brukar mycket av den separationsångest som funnits där tidigare vara som bortblåst. Med gången kommer självkänslan och lyckan som gör att barnet nu själv kan välja om det ska springa efter och se vad du gör.

En bebis på 12 månader börjar bli ganska bra på att göra saker själv, såsom att äta med fingrarna eller sked, att hjälpa till att klä på sig eller att vända sida i en bok. Barnet blir nu bättre på att använda sina händer och båda händerna används ofta ungefär lika mycket och de samarbetar hela tiden. 

De har nu även en förståelse var när och hur man använder vissa saker som exempelvis en telefon eller en borste. Lekar och sånger som inkluderar rörelser kan nu hjälpa barnets utveckling av koordination. Testa gärna att sjunga imse vimse spindel eller knappa kaka. Att göra high-five kan i denna ålder också vara en kul sak att introducera.

Läs mer: Milstolpar i utvecklingen under barnets första år

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 12 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

 • Stå upp utan stöd
 • Gå själv, kanske bara några steg
 • Resa sig utefter möbler
 • Använda pincettgreppet mer kontrollerat
 • Titta på rätt föremål när du frågar ”var är lampan?”
 • Förstå hur föremål ska användas som exempelvis en kam eller en gaffel
 • Utforska föremål genom att slå, kasta och tappa dem
 • Säga enkla ord såsom ”hej”, ”nej”, mfl.

Läs även: När börjar barn gå

Tänk på att genomsnittåldern för när olika milstolpar är just ett genomsnitt. Vissa bebisar klarar saker tidigare och andra senare, vilket är helt okej. 

Barnets språkutveckling vid 12 månaders ålder

Barnet lär sig att förstå mer och mer ord, även om orden lägger sig som ett passivt ordförråd som det själv inte kan använda. Barnet brukar nu klara av föräldrarnas uppmaningar såsom, var är bollen? Var är nallen? Mm. När barnet närmar sig ett års ålder kan det i vissa fall ta saker du ber om och räcka dem till er. 

Vissa barn försöker prata genom att använda ljud som betecknar något specifikt föremål. Några barn kan till och med få fram enstaka ord såsom mamma och pappa. Mycket sällan, men det händer, så kan små barn runt ettårsdagen klara av att yttra sin första mening bestående av två ord. Läs även om att läsa för barn.

Bästa sättet att utveckla barnets språkkunskaper vid denna ålder är att ständigt prata med dem. Berätta vad du gör när du byter blöja, prata om färger på kläder, känn på olika material tillsammans och berätta vilka kroppsdelar du rör vid. Berätta även om saker i barnets närhet, där står barnvagnen, där hänger handdukarna, där ligger dockan, etc. Även om inte barnet pratar själv vid 12 månaders ålder så lär de sig nu dagligen förståelsen av nya ord.

Läs mer: Barns utveckling 1-2 årBarns utveckling, 2-3 år samt mer om trots.

Sömnschema 12 månader

Barn som runt 1 år gamla behöver fortfarande mycket sömn, normalt mellan 12-15 timmar. Det är fortfarande vanligt att de sover vid två tillfällen även under dagtid, men för vissa barn kan det mycket väl räcka med ett tillfälle mitt på dagen. Många föräldrar väljer att inför förskolestart aktivt introducera barnet till ett sovtillfälle för att det ska matcha förskolans rutiner (läs gärna: en dag på förskolan). LÄNK

Här är ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 12 månader. 

 • 7:00 : Vaknar
 • 9:30 : Sovstund
 • 11:00 : Vaknar
 • 14:30 : Sovstund
 • 16:00 : Vaknar
 • 19:00 : Inledande av sovrutin
 • 19:30 : Nattsömn inleds

Matschema 12 månaders bebis

Nu har barnet fått fler tänder och hanterar större bitar som kräver att barnet tuggar och biter. Fler smaker och mer variation kan nu också introduceras i barnets liv. Om du fortfarande ammar eller ger ersättning så väljer en del vars barn äter bra att sluta (läs mer om att sluta amma). 

Du ska fortfarande vara försiktig med gluten och stora mängder mjölkprodukter (ko). Det är nu bra att dagligen ge frukost, två huvudmål (lunch och middag) och 2-3 mellanmål. Ger du barnet gröt så kan det vara bra att variera med hemlagad gröt, exempelvis havregryn- eller rågflingegröt. 

Läs även: Matvägran

Ett matschema kan vid 12 månaders ålder se ut så här:

 • MORGON : Bröstmjölk / tillskottsnäring / välling / gröt** + frukt/bär + ev. 1 smörgås med matfett & pålägg. 
 • FÖRMIDDAG : Frukt, smörgås och/eller gröt. 
 • LUNCH : Finfördelad kokt mat enligt tallriksmodellen: t ex. 1 mosad potatis/1 dl kokt pasta/3/4 dl kokt ris + 1/2-1 dl kokta /finrivna grönsaker + 1 dl kött/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: 1/2 – 1 dl frukt/bär. Dryck: vatten. 
 • EFTERMIDDAG : Smörgås och/eller frukt/bär. Smakportion av naturell yoghurt. 
 • MIDDAG : Som lunchen ovan. 
 • KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring / gröt / välling.

Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning. 

Om du inte redan barnsäkrat ditt hem när barnet är 12 månader så är det nu dags. Läs även mer om mollusker och barn som har feber

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka och syskonbråk. Syskon är ofta svartsjuka på varandra och det är inte ovanligt att syskon bråkar. Orsaken till syskonsvartsjuka kan vara många, men ofta beror svartsjukan på att barnet känner sig oälskat och bortglömt. Här får du tips och råd vid syskonsvartsjuka och vid syskonbråk.

Läs artikeln »
barn sluta sova dagen

När slutar barn sova på dagen?

När slutar barn normalt att sova middag under dagen? När barn slutar sova på dagen varierar från barn till barn. Ofta de sluta sova på dagen när de är mellan 2 och 4 års ålder. I början kan det vara bättre att dra ner på sovtiden för dagens sovstund, istället för att helt sluta med att sova middag under dagen.

Läs artikeln »
utveckling syn barn bebis

Synens utveckling hos barn

Synens utveckling hos nyfödda barn. Hur mycket kan ett spädbarn se? Känner barn igen sina föräldrar genom att titta på dem? Hur bra syn har ett nyfött barn? Vi svarar på alla frågor du har om utvecklingen av synen hos ett barn.

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.