bebis utveckling 8 månader

Utveckling bebis 8 månader (8-9)

Så utvecklas en 8 månaders bebis

Ett barn i åtta månaders ålder älskar att utforska både omgivningen och alla föremål som kommer i hans eller hennes väg. Det mesta hittar fortfarande sin väg till munnen, som barnet använder för att känna, smaka och utforska. 

Vid åldern 8 månader är barnet oerhört kunskapstörstig och suger åt sig kunskap likt en svamp. Barnet börjar nu även ”prata” mer och mer och härmar gärna ljud. Barnet börjar nu även reagera på ”nej”, även om det tar ytterligare ett tag innan han eller hon riktigt förstår innebörden av det.

8 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 8 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 8 månader
Längd71 cm
Vikt9 kg
Flicka 8 månader
Längd69,5 cm
Vikt8,5 kg

Barnets motoriska utveckling vid 8 månader

Din bebis börjar nu verkligen kännas som en liten människa. Styrkan kommer nu snabbt i hela kroppen och de kan nu ofta stå upp med lite hjälp. 

Runt 8 månaders ålder har barnet ofta lärt sig att själv komma upp på knästående, men det är inte alla barn som vill stå på knä. Står barnet på knä så brukar det inte dröja länge innan han eller själv kan växla mellan sittande och liggande läge. 

Redan nu kan barnet börja hitta sitt eget sätt att ta sig fram och kan ofta även stå upp med lite stöd från föräldrarna. Ligger barnet på mage så skjuter det sig gärna bakåt, hasandes på golvet. 

Läs även: När kan barn krypa

Barnet testar och experimenterar mycket nu. Leksaker kan kastas eller slås mot varandra för att se hur det låter och vad som händer. De kan även para ihop sin motoriska förmåga med sin vilja. Ser de en leksak på andra sidan rummet så kan de nu komma på att de vill ha den för att sedan krypa dit för att plocka upp den. 

Barnet kan nu flytta föremål mellan sina händer och hanterar nu även mindre föremål som en sked – även om det inte alltid är så lätt att pricka munnen. De kan nu också placera olika föremål inuti varandra såsom klossar i olika storlekar. Att försöka placera olika figurer och former i en klosslåda kan nu vara kul, även om barnet inte ännu behärskar övningen fullt ut.  

Främlingar är inte alltid så populära och det händer att barnet reagerar med rädsla och gråt när nya människor är på besök. För en del föräldrar kan barnet i denna ålder uppfattas som väldigt mammig eller pappig. 

Läs även: Barn med feber och feberkramper

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 8 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

 • Sitta själv i barnstol, eventuellt med stöd
 • Kan hålla i en sked
 • Dregla större mängder saliv
 • Utrycka sig mer i tal – kanske du kan urskilja ett mamma eller pappa
 • Börjar hantera pincettgrepp och kan plocka upp mindre bitar mat. 
 • Övar på att dricka ur kopp eller mugg
 • Vända sig från rygg till mage
 • Eventuellt resa sig upp med stöd
 • Känna stress och oro inför nya människor eller vid separation från föräldrarna

Läs även; Bra att känna till: Så känner du igen Mollusker

Barnets språkutveckling vid 8 månaders ålder

Barnet kan nu förstå flera ord och lär sig runt den här tiden även att säga ett eller ett par ord. Suget efter kunskap är stort och barn lär sig snabbt när de är så här små. Utnyttja detta genom att mata dem med allt fler ord för varje dag som går. Sjung, läs och prata med barnet oavsett vad du gör. 

Vid 8 månaders ålder så försöker barnet prata allt mer. M och B är vanliga ljud nu och de sätter även ihop bokstäver såsom eh, oh och ah.

Läs mer: barn med talproblem samt om barns hörsel

Sömnschema 8 månader

Din lilla bebis på 8 månader börjar nu bli stor och tycker det är mer spännande att vara vaken. Detta resulterar i längre vakenstunder under dagtid och längre nattsömn. 

Barn i 8 månaders ålder behöver dock fortfarande mycket sömn och perioden från nu och någon månad fram är också förknippad med störd sömnrytm. Läs gärna våra sovtips längre ner. Störd sömn kan också vara relaterat till barnets utvecklingssprång (läs mer).

Hur mycket ska då ett barn på 8 månader sova? Normalt behöver ett barn på 8 månader cirka 12-16 timmars sömn per dygn. Runt 14 timmar är således ett vanligt sömnbehov hos en 8-månaders bebis. Ofta fördelar sig sovtiden på 9 till 12 timmars nattsömn och 3 till 4 timmars sömn under dagtid. På dagen sover barnet nu ofta endast vid två tillfällen, en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. 

Här följer ett enkelt sömnschema för en bebis på 8 månader med två sovstunder. 

 • 7:00 : Vaknar
 • 9:30 : Sovstund
 • 11:30 : Vaknar
 • 14:00 : Sovstund
 • 15:30 : Vaknar
 • 19:00 : Inledande av sovrutin
 • 19:30 : Nattsömn inleds

Sovtips för 8 månaders bebis

När barn är mellan 8-10 månader händer mycket i barnets utveckling och det är vanligt att deras sömnmönster påverkas. Kanske vaknar de ofta på natten eller så sover de generellt oroligt och är lättväckta. Stora kliv i barnets utveckling nu runt 8 månader gör att barnet har mycket att bearbeta, vilket påverkar sömnen. Saker som att ställa sig upp, krypa, tänder som kryper fram och att säga sina första ord är milstolpar som infaller runt den här tiden. Ofta sover barnet bättre igen så snart det processat sin nya färdighet. Här följer några tips som kan hjälpa om ett barn runt 8 månader har svårt att somna: 

 • Ha en förutbestämd sovrutin. Samma rutin varje dag gör det lättare för ditt barn att förstå att det nu är dags att sova och slappna av. 
 • Säkerställ att de sover tillräckligt. En övertrött bebis sover mindre och sämre så säkerställ att du är uppmärksam på barnets signaler och lägger det i tid. 
 • Sov inte för mycket. Barn behöver sin sömn men att låta barnet sova för mycket på dagen kan göra att sömnmönstret blir rubbat. 
 • Begränsa transportsömnen. Ett barn sover bättre på ett trygg och regelbunden plats, så försök att begränsa antalet sovtillfällen i exempelvis barnvagnen. 
 • Var konsekvent. Din 8-månaders bebis har mycket att tänka på och processa så gör det enklare genom att vara konsekvent och inte variera nattningen för mycket. 

Läs även: Barns tänder och om hur napp påverkar tänderna

Matschema 8 månader

När barn är 8 månader har utvecklingen kommit så pass långt att de flesta barn nu kan äta fler saker och även få i sig mat som kräver lite mer tuggmotstånd. Även nu är det bra att ge barnet bröstmjölk eller ersättning som huvudsaklig kost, men ett tips är nu att vid fler tillfällen erbjuda någon fast föda, innan eller efter bröstmjölken eller ersättningen. Smakportioner ska dock inte ersätta en måltid, utan det är först när barnet kan äta en hel måltid med fast föda som amning eller flaskmatning kan hoppas över. 

Gluten, dvs vete, ska du vara lite försiktig med och introducera långsamt och i små mängder under barnets första år. Ger du gröt eller välling så är det lagom med totalt 1-2 portioner per dag för små barn. Vänta även med att ge komjölk som dryck eller större mängder fil och yoghurt tills barnet har fyllt ett år. 

Ett matschema kan vid 8 månaders ålder se ut så här:

 • MORGON : Bröstmjölk / tillskottsnäring 
 • FÖRMIDDAG : Bröstmjölk / tillskottsnäring och/eller gröt. 
 • LUNCH : Öka successivt upp till en hel komplett måltid av mos/puré enligt tallriksmodellen: T ex. ½-1 dl potatispuré + 1/2 dl grönsakspuré + 1/2 dl puré av kött/l/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: ca 1/2 dl frukt-/bärpuré. Dryck: vatten. Ev. bröstmjölk / tillskottsnäring. 
 • EFTERMIDDAG : Bröstmjölk / tillskottsnäring och/eller gröt och/eller frukt-/bärpuré. MIDDAG : Bröstmjölk / tillskottsnäring. 
 • KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring. Ev. gröt eller välling.

Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning. 

Om du inte redan gjort det så bör du nu snarast barnsäkra ditt hem

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Bebis dreglar

Bebis dreglar

En bebis dreglar normalt från det att de är 2-3 månader och upp till två års ålder. Mycket dregel kan förekomma när din bebis håller på att få tänder, är förkyld, har svårt att stänga munnen eller för att salivproduktionen håller på att utvecklas.

Läs artikeln »
BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
barn bok

Böcker för barn

Läs böcker för ditt barn för att stimulera barnets språkliga utveckling. Här får du tips på barnböcker för barn vid olika åldrar. Vad läser du för bok för ditt barn? Du vet väl om att du kan spela in ljudet av när du läser upp en bok och sen låta barnet lyssna på inspelningen.

Läs artikeln »
tander mat dryck

Mat & Dryck

Även mjölktänder kan få hål och det är därför viktigt att tänka på barnets matvanor. Rätt val av mat och dryck, samt att äta lagom ofta, är nyckeln till bra tänder. Vi ger dig tips på hur du genom rätt mat och dryck ger dina barn förutsättningar för starka tänder. Babyhjälp.se

Läs artikeln »
bebis utveckling 6 månader

Utveckling bebis 6 månader (6-7)

Du märker nu säkert hur stark ditt barn har blivit på denna relativt korta tid. Vid knappt sex månaders ålder kan barnet ofta vända sig själv från mage till rygg. Håller du barnet i stående position, eller om de sitter i en babygunga, så kan han eller hon nu studsa och ta fart med hjälp av benen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.