Bebis utveckling nyfödd

Utveckling spädbarn : bebis 0 månad (0-1)

Hur utvecklas ett nyfött spädbarn? Här går vi igenom det nyfödda barnets utveckling samt påverkan på dig som förälder.

Så utvecklas ett spädbarn första månaden

Ni har klarat av förlossningen och nu väntar den spännande första tiden med er nyfödda bebis. Hur man upplever denna tid är mycket individuellt; för vissa är det som ett kärleksrus slår emot en, för andra är det en mardröm och en tid av oro.

Är det första barnet är det väldig omtumlande och man förstår knappt att man blir hemskickad från förlossningen efter bara några dagar. Hur ska man göra? Hur funkar barnet? Tänk om det slutar andas? Många frågor väcks när man lämnar den trygga förlossningsavdelningen. Här nedan hittar du information kring en bebis utveckling den första månaden. Mer om vad som händer precis efter förlossningen.

0 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du genomsnittlig födelsevikt samt födelselängd för en nyfödd bebis. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 0 månader
Längd51 cm
Vikt3,6 kg
Flicka 0 månader
Längd50 cm
Vikt3,4 kg

Nyfödd månad 0-1

En nyfödd bebis väger normalt allt mellan 2,8 och 4,8 kilo och är mellan 44 och 57 centimeter. Födelsevikt och längd varierar mycket. Flickor väger i genomsnitt 3,4 kilo och är 50 centimeter långa. Pojkar är något större med en genomsnittsvikt på 3,6 kilo och 51 centimeter.

Läs även: flickor och pojkars längd och vikt under de första 12 månaderna.

Barnet kommunicerar direkt från födseln. Händer och kroppsspråk talar om dess behov och ansiktet ger uttryck för känslor. Andningen är ofta oregelbunden den första tiden med korta perioder med snabb och långsam andning som avlöser varandra. Näsöppningarna hos det lilla barnet är trånga så det är fullt normalt att det låter lite kring barnet är det andas. Hicka är också vanligt hos det nyfödda barnet. Detta beror på sammandragningar i mellangärdet och betyder inte att barnet ätit på fel sätt.

Barnet har från starten ett behov av mat, värme, trygghet och närhet för att växa och känna sig trygg. Brösten på nyfödda barn kan bli svullna och lite ömma. Det är heller inte ovanligt att det komma lite mjölkliknande vätska från barnets bröstvårtor, sk häxmjölk, vilket beror på hormonpåverkan från mamman. Normal bör du inte göra någonting alls åt detta utan låt bara barnet bröstvårtor vara så försvinner det av sig själv. Skulle de bli röda, vilket är mycket ovanligt, kan det vara ett tecken på infektion och du bör kontakta BVC.

Gråt och skrik är barnets sätt att kommunicera den första tiden och tala om när han eller hon vill något. Många barn har skrikperioder då de kan vara svåra att trösta men man behöver inte vara orolig för att något är fel om barnet äter som det ska, går upp i vikt och är nöjt för övrigt. Har barnet däremot andra symtom i samband med skriket såsom feber, förkylning eller att han eller hon äter dåligt ska man alltid kontakta sin BVC sköterska eller vårdcentralen.

De flesta nyfödda barn är nöjda när de ligger vid bröstet även om de inte ammar så tycker de om närheten. Låt barnet amma så ofta det vill och så länge som det känns bra (Läs mer om barnet och kost den första tiden). Barn bör äta minst sex gånger om dygnet för att få i sig tillräckligt med vätska och de flesta barnet äter oftare än så. Modersmjölken räcker normalt som näring för barnet upp till dess att barnet är ungefär sex månader gammalt. 

Läs mer om nyfödda barn

Tips: Här kan du köpa babykläder (annonslänk till Jollyroom) .

Första månaden

I denna del av din bebis utvecklings är där egentligen inte så mycket du behöver fundera på – även om det för en nybliven förälder kan kännas överväldigande. Det viktigaste för dig just nu är att säkerställa att barnets mat- och sömnbehov är tillgodosedda. 

Om detta är ditt första barn så är saker och ting dock inte så självklara. Små saker kan snabbt kännas stora och många känner sig inkastande i en helt ny värld. 

Läs även: Barn som föds med höftledsluxation

Var inte rädda för att be om hjälp

Det är lätt att känna att man ska klara av detta själv, men varför ska man det om släkt och vänner vill hjälpa till? Första tiden är ni båda kanske hemma men sedan följer en tid då den ena föräldern är ensam med barnet. 

Man vet aldrig hur det fungerar men normalt sett har man mycket begränsat med tid för matlagning, städning och andra sysslor. Låt vänner som erbjuder sig hjälpa till att dammsuga, städa badrum, laga mat, mm så att du får gott om tid att lära känna ditt barn. Har du svårt att sova, be om hjälp så att du får avlastning och kan sova. Sömnbrist gör ingen glad. 

Har du möjlighet så passa på att sova när bebisen sover och tro inte att du ska hinna med att vila när du själv känner för det. Även om det är skönt och frestande i början att låta barnet sova i er säng så är detta inget vi rekommenderar. 

Fördelarna med att ha barnet i er egen säng är att man bara kan lägga barnet till bröstet och låta honom eller henne äta medan man själv kan halvsova (läs mer om amning). Det har dock visat sig att plötslig spädbarnsdöd är vanligare när barnet sover i föräldrarnas säng. Socialstyrelsen rekommenderar att alla barn ska ligga på rygg, i egen säng, under åtminstone de tre första månaderna.

Ungefär 72 timmar efter förlossningen drabbas mamman ofta av något som kallas för ”tre-dagars-bluesen”. Denna kännetecknas av gråt och sorgsenhet, vilket kan komma som en chock för hennes omgivning. Orsaken är en hormonomställning som resulterar i ett vulkanutbrott av känslor, blandat med oro och tankar kring den lilla bebisen som nu finns som en del av familjen. Den lilla ”kris” kan vara jobbig, men lugn, den går över efter ett par dagar.

Mer om: förlossningsdepression.

Barnets dygnsrytm

Barnets rytm varierar mycket från barn till barn. Vissa har redan från början en dygnsrytm där de äter och sover med jämna mellanrum, något så när förutsägbara, mellanrum. Andra är helt oregelbundna och man kan inte förutse någonting alls.

I början är det naturligt att låta barnets behov styra över hur det skall ätas och sova i hemmet. Men det brukar efter ett tag vara vanligt att man längtar efter lite mer kontroll och rutin i vardagen. Det går då att försöka påverka barnets tider och vanor. Ju äldre barnet är desto lättare är det att ändra vanorna. Bäst är att första verkligen göra klart för sig vad det är man vill ska ändras.

Läs även: Barns utvecklingssprång

Barnets utveckling den första månaden

Den första månaden efter förlossningen så agerar barnet mestadels rent reflexmässigt. Han eller hon suger tidigt på fingrarna och kan även känna skillnad på varmt och kallt. Ett litet barn har dåligt tålamod och kan sällan ligga en längre stund på egen hand utan att bli otålig. Riktigt små barn har ett väldigt stort behov av närhet och kroppskontakt från sina föräldrar.

Även om föräldrarnas utseende är nytt för den nyfödda bebisen så kan han eller hon redan efter cirka tre dagar känna igen er. Barnet känner även igen föräldrarnas lukter och vänder sig mot föräldrarna när det hör deras röster. Barnet kan tidigt även le mot dig när du pratar eller skojar. Dessa första rörelser är dock reflexmässiga och snarare härmningar än ett riktigt leende. Det första leendet kommer vanligtvis när barnet är runt 3-6 veckor gammalt. 

Läs mer: Barnets första leende

Redan när din bebis är 3 veckor så märker du säkert skillnad på din bebis. Han eller hon börjar då få lite jämnare vanor även om din bebis vid 3 veckor ännu inte har något tydligt sov- och matschema (läs mer nedan om detta).

Barnets motoriska utveckling

Fysiskt är din bebis vid 1 månaders ålder inte särskilt stark. Om barnet ligger på rygg, ligger armarna ofta mot underlaget och händerna är öppna eller löst knutna. Är huvudet lagt åt ett visst håll, så behöver du aktivt vända det, då barnet inte själv klarar av att styra sitt huvud. För långa stunder i en och samma huvudposition kan resultera i platt huvud, så ändra regelbundet barnets huvudpostion. 

Om du nu försöker sätta din lilla bebis upp så kan han eller hon inte hålla sitt huvud upprätt. Det är nu viktigt att du alltid stöttar huvudet så att det inte faller. Även om barnet sitter i din famn med stöd så är ryggen nu rundad. Styrkan i benen är också svag och barnet trycker ännu inte med benen om det uppstår ett tryck mot fötterna. 

Tips! Barn som ska åka bil ska nu sitta i ett babyskydd som är anpassat efter att barnet inte kan sitta på egen hand. Vi har här samlat information och fakta som kan vara bra att känna till.

Sömnschema nyfödd

Ett nyfött barn sover ofta oregelbundet och mycket under den första månaden. Något sömnschema är det sällan tal om månad 1 då de fortfarande inte riktigt kan orientera sig efter dag och natt. Inne i magen rådde ett ständigt mörker och det var istället sannolikt dina vaggande rörelser under dagtid som gjorde att bebisen inne i magen sov riktigt gott. 

Det du nu bör fokusera på att lära barnet skillnaden mellan dag och natt. Detta kan göras genom att tydliggöra skillnaderna med mycket ljus, liv och rörelser på dagtid samt med mörker, lugn och tystnad under nattetid. Att ett barn tydligt kan associera till skillnaderna gör att de kommer att sova bättre efterhand som de växer – och framför allt att de kommer att följa din dygnsrytm. 

En nyfödd bebis orkar sällan vara vaken i mer än 30 minuter till en timme åt gången och ju yngre din bebis är ju kortare tid är detta. När de väl sover är det ofta ytligt och som förälder kan du mycket väl uppleva att de inte sover så mycket som de faktiskt gör. Barn sover under den första månaden runt 16-18 timmar. De har nu ofta mellan 4-8 sovstunder och varje stund är ofta mellan 15 minuter upp till 3 timmar. Nyfödda rekommenderas att alltid sova på rygg för att markant minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Läs mer: Barns sömn

Matschema nyfödd

Under barnets första tid så behöver din bebis endast äta föda i form av bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Utöver detta tillsätter du endast D-vitamindroppar. Under de första månaderna i barnets utveckling så behöver du således inte fundera så mycket på din bebis matschema utan istället utgå ifrån de signaler som bebisen sänder ut. När barnet senare, i månad 4-6, börjar med smakportioner så kan ett matschema hjälpa dig. 

Nyfödda barn är små, och likaså deras magar. Magsäcken rymmer inte mycket och de behöver därför äta väldigt ofta. Du bör därför vara inställd på att en bebis i denna ålder behöver äta varje gång han eller hon vaknar, både under dag och natt. Under de två första veckorna så kommer ditt barn först att gå ner i vikt och sedan gå upp igen för att åter nå sin födelsevikt. 

Läs även: hur ofta och hur länge ska du amma din bebis vid varje tillfälle. 

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
separera bonusbarn

Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
D-droppar och D-vitamin till barn

D droppar

D-droppar skall ges till barn upp till 2 år. Vet du varför man ger d-droppar till bebisar? Visste du att det tidigare hette AD-droppar? Om du missar en dag med dropparna så bör du inte ge en större dos i efterhand. Allt om d droppar och vitamin D.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.