bebis utveckling 11 månader

Utveckling bebis 11 månader (11-12)

I denna artikel kan du läsa mer om din bebis utveckling vid 11 månaders ålder. Vad kan han eller hon? Hur ser matschemat ut? Hur ofta bör din bebis sova?

Så utvecklas en 11 månaders bebis

Barnet kan runt 11 månaders ålder forma ljud som är så pass tydliga att du kan börja förstå dem då de betyder detsamma varje gång de används. Barnet kan nu även förstå sambandet mellan ord och föremål samt personer och namn. Prova lära barnet att svara på frågan Var är lampan? Eller var är klockan? Var är pappa? Osv. Utbytet blir nu även större av pekböcker då barnet på ett nytt sätt kan koppla samman ord och bilder. Läs mer om barns tal.

Barn gillar och förstår nu beröm och upprepar gärna saker som han eller hon tidigare fått beröm för. Barnet klarar nu sedan en tid tillbaka av att äta själv genom att använda pekfinger-greppet för att plocka upp maten och stoppa den i munnen.

11 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 11 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. Den största skillnaden nu, jämfört med tidigare, är att en stor del av babyfettet nu försvinner. Att lära sig att gå kräver mycket energi. Här kan du läsa mer om barns längd- och viktkurvor

Pojke 11 månader
Längd75 cm
Vikt10,3 kg
Flicka 11 månader
Längd73,5 cm
Vikt9,5 kg

Din bebis utveckling vid 11 månader

Ditt barn börjar nu bli stort, snart 1 år. Mycket av barnets ”babyfett” börjar försvinna nu när barnet är i alltmer rörelse. En del barn har nu tagit sina första steg kan mycket väl även börja småspringa. När barnet reste sig upp så fick de ett nytt perspektiv på saker vilket gör att de nu blir ännu mer benägna att undersöka saker. Barnets räckvidd blev ju nu dessutom betydligt längre. Att de har en förmåga att även klättra på allt som kommer i dess vägg gör att livet som förälder nu kan bli väldigt stressigt. Tänk att en så liten människa kan ha så mycket energi. 

Det är inte alla barn som går vid denna ålder (läs mer). Vissa barn börja gå först om flera månader, vilket är fullt normalt så stressa inte. Är du orolig så prata med din barnmorska, men generellt sett så bör du undvika att jämföra med andra barn – alla barn är unika och utvecklas i sin egen takt. 

Även om ditt barn inte går än så har han eller hon säkert hittat ett sätt att ta sig fram. Att resa sig med hjälp av möbler eller med hjälp av förälderns hjälpande händer bör nu vara väldigt intressant för barnet. Har barnet nu inte hittat ett sätt att ta sig fram genom någon form av krypteknik så tala med din kontaktperson inom vården. 

Barnets sinnen utvecklas nu vid 11 månaders ålder och synen och färgseendet är nu väldigt bra. Språket blir alltmer intressant för barnet och du kan mycket väl ha hört ett eller ett par förståeliga ord vid det här laget. Din bebis kan nu även dra egna slutsatser utifrån det du säger. Exempelvis om du säger att du ska gå, så kan han eller hon springa och hämta skorna.

Barnet får nu även fler tänder, vilket mycket väl kan störa barnet och göra att det dreglar mycket. Glöm inte att du bör ha börjat med tandborstningen av barnets tänder redan när de första tänderna syntes för några månader sedan. 

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 11 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

 • Kanske gå helt själv
 • Resa sig och gå utefter möbler
 • Förstå enkla uppmaningar såsom ”rör inte”
 • Härma dina rörelser när du exempelvis trycker på en knapp
 • Prata mer även om det är mest försök till – mamma och pappa kan nu vara ord som hörs mer regelbundet
 • Använda pincettgreppet för att exempelvis äta

Läs även: Så påverkas ditt barn vid separation

Sömnschema 11 månader

Ditt barn har nu ett sömnbehov på mellan 12-16 timmar, varav runt 11 timmars nattsömn. De flesta barn sover fortfarande vid två tillfällen under dagen, en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Varje sovstund är ofta mellan 1-2 timmar och vakenstunderna mellan sömnen blir nu allt längre.

Här är ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 11 månader. 

 • 7:00 : Vaknar
 • 9:30 : Sovstund
 • 11:00 : Vaknar
 • 14:30 : Sovstund
 • 16:00 : Vaknar
 • 19:00 : Inledande av sovrutin
 • 19:30 : Nattsömn inleds

Läs mer: Sömnschema och sovrutiner

Matschema 11 månader

Barnet utvecklas nu fort och äter kanske nu till och med vissa delar av måltiden själv, med sked eller gaffel (även om mycket hamnar bredvid). Att äta med fingrarna och att kladda är en viktig del av barnets utveckling, så låt dem kladda och lära känna maten de äter. Att äta vid 11 månaders ålder måste fortfarande få vara en rolig del av vardagen. Var inte för hård och tvinga aldrig barn i denna ålder att äta upp maten. Ytterligare en anledning att inte vara hård med maten är att studier av något äldre barn visar att de barn som tvingas äta upp maten på tallriken ofta blir överviktiga senare i livet.

Du ska fortfarande vara försiktig med gluten och stora mängder mjölkprodukter (ko). Det är nu bra att dagligen ge frukost, två huvudmål (lunch och middag) och 2-3 mellanmål. Barnet har nu sannolikt börjat visa alltid tydligare preferenser för en viss typ av mat. Fortsätt gärna att testa nya smaker och tänk på att det ibland kan ta 8-12 försök innan barnet faktiskt vill äta något som inkluderar en ny smak eller textur. 

Ger du barnet gröt så kan det vara bra att variera med hemlagad gröt, exempelvis havregryn- eller rågflingegröt. 

Ett matschema kan vid 11 månaders ålder se ut så här:

 • MORGON : Bröstmjölk / tillskottsnäring / välling / gröt** + frukt/bär + ev. 1 smörgås med matfett & pålägg. 
 • FÖRMIDDAG : Frukt, smörgås och/eller gröt. 
 • LUNCH : Finfördelad kokt mat enligt tallriksmodellen: t ex. 1 mosad potatis/1 dl kokt pasta/3/4 dl kokt ris + 1/2-1 dl kokta /finrivna grönsaker + 1 dl kött/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: 1/2 – 1 dl frukt/bär. Dryck: vatten. 
 • EFTERMIDDAG : Smörgås och/eller frukt/bär. Smakportion av naturell yoghurt. 
 • MIDDAG : Som lunchen ovan. 
 • KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring / gröt / välling.

Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning. 

De som läste om en bebis utveckling vid 11 månaders ålder läste även mer om att sluta amma samt om potträning av barn.

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
bebis utveckling 4 månader

Utveckling bebis 4 månader (4-5)

Under den fjärde månaden kommer din bebis sannolikt att ha dubblat sin födelsevikt och de sover nu allt längre sammanhängande perioder under natten. Det viktigaste i barnets liv vid 4 månaders ålder är rutiner och trygghet i att du finns där för honom eller henne.

Läs artikeln »
barn prata

Barn pratar mer än du tror

Barn börjar prata vid olika åldrar och utvecklar sin talförmåga i olika takt. De flesta barn säger sitt första ord vid ett års ålder. Vid två års ålder kan barn ofta sätta samman 2-3 ord till en mening. I denna artikel kan du läsa mer om barns språkutveckling vid olika åldrar.

Läs artikeln »
Barns utveckling nyfödd

Barns utveckling 0 – 1 år

Barns utveckling månad för månad går i ett otroligt snabbt tempo. Vad händer i barns utveckling och följer barnet de förväntningar som finns på vad ett barn ska kunna i en viss ålder. Här kan du läsa om barnets fysiska utveckling, motoriska utveckling och emotionella utveckling. 

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.