bebis utveckling 11 månader

Utveckling bebis 11 månader (11-12)

I denna artikel kan du läsa mer om din bebis utveckling vid 11 månaders ålder. Vad kan han eller hon? Hur ser matschemat ut? Hur ofta bör din bebis sova?

Så utvecklas en 11 månaders bebis

Barnet kan runt 11 månaders ålder forma ljud som är så pass tydliga att du kan börja förstå dem då de betyder detsamma varje gång de används. Barnet kan nu även förstå sambandet mellan ord och föremål samt personer och namn. Prova lära barnet att svara på frågan Var är lampan? Eller var är klockan? Var är pappa? Osv. Utbytet blir nu även större av pekböcker då barnet på ett nytt sätt kan koppla samman ord och bilder. Läs mer om barns tal.

Barn gillar och förstår nu beröm och upprepar gärna saker som han eller hon tidigare fått beröm för. Barnet klarar nu sedan en tid tillbaka av att äta själv genom att använda pekfinger-greppet för att plocka upp maten och stoppa den i munnen.

11 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 11 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. Den största skillnaden nu, jämfört med tidigare, är att en stor del av babyfettet nu försvinner. Att lära sig att gå kräver mycket energi. Här kan du läsa mer om barns längd- och viktkurvor

Pojke 11 månader
Längd75 cm
Vikt10,3 kg
Flicka 11 månader
Längd73,5 cm
Vikt9,5 kg

Din bebis utveckling vid 11 månader

Ditt barn börjar nu bli stort, snart 1 år. Mycket av barnets ”babyfett” börjar försvinna nu när barnet är i alltmer rörelse. En del barn har nu tagit sina första steg kan mycket väl även börja småspringa. När barnet reste sig upp så fick de ett nytt perspektiv på saker vilket gör att de nu blir ännu mer benägna att undersöka saker. Barnets räckvidd blev ju nu dessutom betydligt längre. Att de har en förmåga att även klättra på allt som kommer i dess vägg gör att livet som förälder nu kan bli väldigt stressigt. Tänk att en så liten människa kan ha så mycket energi. 

Det är inte alla barn som går vid denna ålder (läs mer). Vissa barn börja gå först om flera månader, vilket är fullt normalt så stressa inte. Är du orolig så prata med din barnmorska, men generellt sett så bör du undvika att jämföra med andra barn – alla barn är unika och utvecklas i sin egen takt. 

Även om ditt barn inte går än så har han eller hon säkert hittat ett sätt att ta sig fram. Att resa sig med hjälp av möbler eller med hjälp av förälderns hjälpande händer bör nu vara väldigt intressant för barnet. Har barnet nu inte hittat ett sätt att ta sig fram genom någon form av krypteknik så tala med din kontaktperson inom vården. 

Barnets sinnen utvecklas nu vid 11 månaders ålder och synen och färgseendet är nu väldigt bra. Språket blir alltmer intressant för barnet och du kan mycket väl ha hört ett eller ett par förståeliga ord vid det här laget. Din bebis kan nu även dra egna slutsatser utifrån det du säger. Exempelvis om du säger att du ska gå, så kan han eller hon springa och hämta skorna.

Barnet får nu även fler tänder, vilket mycket väl kan störa barnet och göra att det dreglar mycket. Glöm inte att du bör ha börjat med tandborstningen av barnets tänder redan när de första tänderna syntes för några månader sedan. 

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 11 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

 • Kanske gå helt själv
 • Resa sig och gå utefter möbler
 • Förstå enkla uppmaningar såsom ”rör inte”
 • Härma dina rörelser när du exempelvis trycker på en knapp
 • Prata mer även om det är mest försök till – mamma och pappa kan nu vara ord som hörs mer regelbundet
 • Använda pincettgreppet för att exempelvis äta

Läs även: Så påverkas ditt barn vid separation

Sömnschema 11 månader

Ditt barn har nu ett sömnbehov på mellan 12-16 timmar, varav runt 11 timmars nattsömn. De flesta barn sover fortfarande vid två tillfällen under dagen, en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Varje sovstund är ofta mellan 1-2 timmar och vakenstunderna mellan sömnen blir nu allt längre.

Här är ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 11 månader. 

 • 7:00 : Vaknar
 • 9:30 : Sovstund
 • 11:00 : Vaknar
 • 14:30 : Sovstund
 • 16:00 : Vaknar
 • 19:00 : Inledande av sovrutin
 • 19:30 : Nattsömn inleds

Läs mer: Sömnschema och sovrutiner

Matschema 11 månader

Barnet utvecklas nu fort och äter kanske nu till och med vissa delar av måltiden själv, med sked eller gaffel (även om mycket hamnar bredvid). Att äta med fingrarna och att kladda är en viktig del av barnets utveckling, så låt dem kladda och lära känna maten de äter. Att äta vid 11 månaders ålder måste fortfarande få vara en rolig del av vardagen. Var inte för hård och tvinga aldrig barn i denna ålder att äta upp maten. Ytterligare en anledning att inte vara hård med maten är att studier av något äldre barn visar att de barn som tvingas äta upp maten på tallriken ofta blir överviktiga senare i livet.

Du ska fortfarande vara försiktig med gluten och stora mängder mjölkprodukter (ko). Det är nu bra att dagligen ge frukost, två huvudmål (lunch och middag) och 2-3 mellanmål. Barnet har nu sannolikt börjat visa alltid tydligare preferenser för en viss typ av mat. Fortsätt gärna att testa nya smaker och tänk på att det ibland kan ta 8-12 försök innan barnet faktiskt vill äta något som inkluderar en ny smak eller textur. 

Ger du barnet gröt så kan det vara bra att variera med hemlagad gröt, exempelvis havregryn- eller rågflingegröt. 

Ett matschema kan vid 11 månaders ålder se ut så här:

 • MORGON : Bröstmjölk / tillskottsnäring / välling / gröt** + frukt/bär + ev. 1 smörgås med matfett & pålägg. 
 • FÖRMIDDAG : Frukt, smörgås och/eller gröt. 
 • LUNCH : Finfördelad kokt mat enligt tallriksmodellen: t ex. 1 mosad potatis/1 dl kokt pasta/3/4 dl kokt ris + 1/2-1 dl kokta /finrivna grönsaker + 1 dl kött/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: 1/2 – 1 dl frukt/bär. Dryck: vatten. 
 • EFTERMIDDAG : Smörgås och/eller frukt/bär. Smakportion av naturell yoghurt. 
 • MIDDAG : Som lunchen ovan. 
 • KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring / gröt / välling.

Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning. 

De som läste om en bebis utveckling vid 11 månaders ålder läste även mer om att sluta amma samt om potträning av barn.

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

BLW metoden

Baby-Led Weaning

BLW-metoden, Baby-Led Weaning, innebär att barnet lär sig äta i sin egen takt. Man hoppar helt enkelt över att mata sitt barn och låter barnet efter egen förmåga använda fingrar och händer för att föra maten till munnen.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
När börjar barn gå?

När börjar barn gå?

Barn lär sig gå när de är mellan 8 och 18 månader. Tittar man på genomsnittet så kan ett barn gå när de är 12 månader gammalt. Redan när barn är drygt 9 månader så lär sig de flesta barn att gå med hjälp av stöd. Alla barn är olika så var inte orolig om ditt barn lär sig gå tidigare eller senare än dessa tidpunkter.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
pseudotvillingar

Pseudotvillingar

Barn som är födda tätt inpå varandra är nästan tvillingar och kallas därför för  pseudotvillingar. Flera nackdelar nämns ofta i forskningen kring pseudotvillingar och sällan talas det om fördelar. Många föräldrar vittnar dock om hur positivt det är för både barn och föräldrar. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.