bebis utveckling 7 månader

Utveckling bebis 7 månader (7-8)

Någon gång vid drygt sju månaders ålder är det vanligt att barnet kan sitta själv utan stöd. Ryggen är nu märkbart starkare och man kan se att balansen har utvecklats enormt fort den sista tiden.

Så utvecklas en 7 månaders bebis  

Någon gång vid drygt sju månaders ålder är det vanligt att barnet kan sitta själv utan stöd. Ryggen är nu märkbart starkare och man kan se att balansen har utvecklats enormt fort den sista tiden. Barnet väger nu antagligen drygt 8 kilo och är runt 70 centimeter långt om det följer medelsnittsvärden för svenska barn.

Barnet kan redan nu börja förstå några enstaka ord. Han eller hon blir även alltmer krävande när det gäller leksaker och sätt att roa sig på. Allt som kommer i närheten utforskas genom att barnet slår, klämmer eller drar i det. 

Du som förälder kanske tycker att det snart är dags för en ”playdate”, men barn runt 7 månader leker inte med varandra. På sin höjd tittar de på varandra, rör vid varandra och kanske de drar i det andra barnets kläder eller hår. Riktigt lekande kommer långt senare.

Barnets förmåga att förstå skillnaden mellan ”synligt” och ”tillfälligt borta” utvecklas alltmer. Detta kan skapa en stark separationsångest hos barnet, vilket kan leda till att barn i denna åldern blir klängiga.  

7 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 7 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 7 månader
Längd70 cm
Vikt8,5 kg
Flicka 7 månader
Längd68 cm
Vikt8 kg

Barnets motoriska utveckling vid 7 månader

Alla barn kryper inte men det är nu fullt möjligt att han eller hon gör det med en växelvis benföring. Många barn kan nu även studsa på stället om du håller barnet i upprätt position och sätter fötterna mot golvet. Benen blir nu fort starkare för att om några månader vara redo för barnets första steg. Om du vill uppmuntra barnet att röra på sig så kan du testa att lägga en leksak en bit ifrån barnet för att se om han eller hon gör ett försök att nå den. 

Barnet kan ofta använda händerna förhållande vis bra vid 7 månaders ålder men har fortfarande en dålig fingermotorik. Leksaker som låter eller som har olika form och mönster är nu populära.  

Låt barnet utforska så mycket som möjligt under den är perioden då detta främjar dess utveckling. Säkerställ dock att sakerna inte är farliga för barnet. Ge gärna barnet slevar av plast eller trä, kartonger, plastburkar och annat som det kan leka med och utforska. Detta är minst lika roligt som en dyr leksak för barnet.

Barnet tränar nu även på pincettgreppet under måltiderna och tycker det är kul att försöka äta själv. Bry dig inte om att maten inte alltid hamnar i munnen, då detta är en del av barnets träning. Försök med ostbitar, pasta eller små brödbitar. Längre ner kan läsa mer om barnets kost i 7 månaders ålder och även ta del av vårt matschema. 

Läs även: Borsta barnets tänder / samt om barn som dreglar

Vad kan ditt barn nu?

Ett barn på 7 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt: 

 • Sitta i barnstol med eller utan stöd, nu längre än tidigare
 • Krypa
 • Känna igen ordet ”nej”
 • Känna igen känslor utifrån ditt tonläge
 • Reagera på andras känslor
 • Placera (alla) föremål i sin mun 
 • Sätta samman flera konsonanter i försök att prata
 • Dricka ur pipmugg
 • Börjar tugga maten.

Tänk på att alla barn är unika och utvecklas i sin egen takt. Vissa barn kan ännu inte allt medan andra kanske kunde dem redan förra månaden. 

Barnets språkutveckling vid 7 månaders ålder

Barnet kan fortfarande inte prata men en del förälder tycker sig ibland att höra vissa ord – kanske mest av ren vilja. Ljuden ditt barn ger ifrån sig kan nu vara starkt knutna till en känsla såsom lycka eller frustration. Barnet kan nu även reagera när du pratar och svara genom att ”prata” tillbaka. Även om inte barnet ännu själv kan uttryck något riktigt ord så kan det nu förstå enkla ord som ”boll”, ”lampa” och ”hej”. 

Sömnschema vid 7 månader

Vid 7 månaders ålder sker mycket i barnets utveckling och det är viktigare än någonsin att barnet får tillräckligt med sömn. Att ha en nattningsrutin på plats kan göra det enklare att få ditt barn att somna och få sin välbehövda sömn (läs mer om sovrutiner).

Barn som är 7 månader sover runt 14 timmar per dygn, vilket inkluderar två till tre sovstunder på dagen och nio till elva timmars sammanlagd nattsömn. Tiden ett barn behöver sova varierar dock stort och allt mellan 12-16 timmars sömn är vanligt förekommande. 

Som förälder måste du lära känna ditt barn och lyssna på hans eller hennes signaler som säger att de behöver sova. Ett sömnschema kan ge dig en utgångspunkt för när och hur din 7-månadersbebis sover. 

Här ser du ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 7 månader. Vi har här utgått från två sovstunder under dagen (men ditt barn kan mycket väl ha en kort tredje sovstund). 

 • 7:00 : Vaknar
 • 9:30 : Sovstund
 • 11:30 : Vaknar
 • 14:00 : Sovstund
 • 16:00 : Vaknar
 • 19:00 : Inledande av sovrutin
 • 19:30 : Nattsömn inleds

Läs mer om sömnschema

Matschema vid 7 månader

Nu har din bebis säkert börjat äta lite mer riktig mat och om du ammade, eller fortfarande endast delammar, så kan det hända att din mens nu kommer tillbaka. 

Läs även: När kommer mensen tillbaka?

Barnet bör nu få smaka alltmer mat även om bröstmjölk och ersättning fortfarande är en viktig del av barnets kost. Gluten, dvs vete, ska du vara lite försiktig med och introducera långsamt och i små mängder under barnets första år. Ger du gröt eller välling så är det lagom med totalt 1-2 portioner per dag för små barn. 

Ett matschema kan vid 7 månaders ålder se ut så här:

 • MORGON : Bröstmjölk / tillskottsnäring 
 • FÖRMIDDAG : Bröstmjölk / tillskottsnäring och/eller gröt. 
 • LUNCH : Öka successivt upp till en hel komplett måltid av mos/puré enligt tallriksmodellen: T ex. ½-1 dl potatispuré + 1/2 dl grönsakspuré + 1/2 dl puré av kött/l/fisk/fågel/ägg/baljväxter. Efterrätt: ca 1/2 dl frukt-/bärpuré. Dryck: vatten. Ev. bröstmjölk / tillskottsnäring. 
 • EFTERMIDDAG : Bröstmjölk / tillskottsnäring och/eller gröt och/eller frukt-/bärpuré. MIDDAG : Bröstmjölk / tillskottsnäring. 
 • KVÄLL : Bröstmjölk / tillskottsnäring. Ev. gröt eller välling.

Källa matschema: Rikshandboken BHV, Anna Klebom, leg dietist Alingsås barnmottagning. 

Läs även: Kan man bli gravid när man ammar?

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Barns utveckling nyfödd

Barns utveckling 0 – 1 år

Barns utveckling månad för månad går i ett otroligt snabbt tempo. Vad händer i barns utveckling och följer barnet de förväntningar som finns på vad ett barn ska kunna i en viss ålder. Här kan du läsa om barnets fysiska utveckling, motoriska utveckling och emotionella utveckling. 

Läs artikeln »
anknytningsteori

Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
barn pojke langd

Längdkurva pojkar 0-12 månader

Längdkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur lång är vanligtvis en pojke när han föds och hur växer han fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur långa pojkar vanligtvis är vid olika tidpunkter under det första året. Längdkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
pysslarecept egen lera

Lera – Play-doh-lera

Recept på lera. Du kan enkelt göra egen lera till barnet hemma. De flesta ingredienser du behöver för att göra lera har du säkert redan hemma. Play-doh-lera för barn – kul att leka och pyssla med där hemma.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.