Mens efter förlossningen

Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

När kommer mensen tillbaka efter förlossningen?

Under graviditeten har mensen uteblivit vilket för de flesta upplevs som något skönt. Efter förlossningen förändras din kropp men mensen kommer snart tillbaka och kan i vissa fall vara kraftigare än tidigare.

Efter förlossning så ställer kroppen snart om sig, hormonerna stabiliseras och mensen kommer tillbaka efter några veckor eller månader. Utöver hormoner så styrs mensens återkomst av din eventuella amning.

Läs även: Kvinnans kropp efter graviditeten.

Mens efter förlossning

Efter förlossningen så kan du ha ägglossning även om du inte har haft mens. Som du säkert vet så sker ägglossningen cirka två veckor innan mensen, vilket gör att du kan bli gravid även om du inte haft mens. Vill du inte bli gravid snabbt efter förlossningen så bör ni använda preventivmedel (läs mer: menscykeln).

När din mens väl har kommit efter förlossningen så är den ofta oregelbunden under en period innan din menscykel stabiliseras. Andra förändringar som kan inträffa vid mens efter förlossning är att du får mer eller mindre mens, alternativt att du får mer eller mindre ont jämfört med innan din graviditet. Detta är helt normalt.

När kommer mensen efter förlossning

Efter förlossningen kan mensen dröja upp till ett år innan den kommer tillbaka. Den kan också komma tillbaka redan efter sex veckor. Exakt när mensen kommer tillbaka efter förlossningen är väldigt individuellt och det finns inget svar som gäller för alla.

För de som inte ammar brukar mensen komma tillbaka efter ungefär tre månader, men det händer att den kommer så tidigt som efter sex veckor. Den genomsnittliga tiden för helammande mammor att återfå mensen efter förlossningen är sex månader. När mensen kommer igång igen går det bra att använda både binda och tampong.

Läs även: Avslag efter förlossningen

Läs även: Sex efter förlossning

Mens efter förlossning och amning

Helammar du efter förlossningen så dröjer det sannolikt längre tid innan du får din mens än om du inte ammar eller om du ammar oregelbundet. Har du långa uppehåll i dina amningsintervall så kan mensen komma tillbaka tidigare. Detta kan exempelvis inträffa om barnet sover väldigt bra och länge.

Mer om: Kan man bli gravid när man ammar?

Det händer dock att man får mens även tidigt när man ammar och det kan även hända att man blir gravid trots att man inte har haft mens. Mensen kommer normalt igång när man slutar amma eller när det går längre mellan amningstillfället. Många får därför mens igen efter förlossningen när barnet börjar äta fast föda.

När ska man kontakta vården?

Om du ett år efter förlossningen fortfarande inte fått tillbaka din mens så bör du kontakta vården. Är du orolig så kan du även fråga din barnmorska vid återbesöken på barnavårdscentralen.

De som läste om mens efter förlossningen läste även mer om att bli gravid trots mens samt om inkontinens efter förlossningen.

Fler artiklar för dig med familj

Förlossning tvillingar

Förlossning vid tvillingar

En förlossning med tvillingar skiljer sig inte mycket från en förlossning där kvinnan endast väntar ett barn. Det som skiljer är att det är två barn som ska födas. En förlossning med tvillingar räknas dock som en riskförlossning.

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.