18 tips för att starta förlossningen

Få igång förlossning på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

18 tips och knep för att starta förlossningen

Om det hade gått att sätta igång förlossningen när man ville, så skulle detta i sig vara ett stort orosmoment under den sista delen av förlossningen. Enligt naturens alla lagar så sätter förlossningen igång när barnet är redo att komma ut. Ibland sammanfaller detta med olika händelser som kan få oss att tro att det var precis det som startade förlossningen.

Det finns möjligtvis anledning att tro att ämnen, rörelser eller sex i slutet av graviditeten kan ”hjälpa till” med de sista ”detaljerna” så att förlossningen startar.

Vi har här listat de myter (eller sanningar) som kan hjälpa dig att starta förlossningen.

18 tips för att förlossningen ska starta

1. Plocka bär / svamp eller rensa ogräs.
2. Städa / dammsug
3. Äta ananas i stora mängder.
4. Ricinolja eller maginfluensa (rekommenderas inte)
5. Ha samlag där mannen kommer i kvinnan (Läs om Färdknäppen).
6. Ät färsk basilika eller örter såsom kvinnorot eller silverax.
7. Homeopati
8. Plantera blommor / växter
9. Akupunktur
10. Curry eller starka kryddor
11. Putsa fönster
12. Gå i trappor
13. Ät stark mat
14. Hinnsvepning
15. Stimulera / massera bröstvårtorna
16. Hallonbladste
17. Promenader och annan fysisk aktivitet
18. Vila och slappna av.


Hur kan du få igång din förlossning?

I slutändan så kommer barnet när det är färdigt och det kan vara all idé att spara på krafterna till förlossningen. Innan du testar något av ovan så rekommenderar vi att du rådfrågar din barnmorska.

Vissa knep och tips som innebär för mycket stress kan även fördröja förlossningen. Hormon som adrenalin, noradrenalin och cortisol kan hämma förlossningshormonet oxytocin. Vila är därför ett bra tips. Den som väntar på något gott….

De som läst om att starta förlossningen på egen hand har även läst om färdknäppen, segerhuva och om igångsättning av förlossningen.

Författare och faktagranskning

Fler artiklar för dig med familj

kejsarsnitt

Kejsarsnitt

Kejsarsnitt kan genomföras både planerat och akut, men varför gör man egentligt kejsarsnitt och hur går det till? Hur blir ett ärr efter ett kejsarsnitt. Får man själv välja om barnet ska födas med kejsarsnitt eller måsta man föda vaginalt om det är möjligt.

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
knipövningar gravid

Knipövningar

Knipövningar behöver du göra både när du är gravid och efter en förlossning. Knipövningar och bäckenbottenträning behövs genomföras dagligen av alla kvinnor under cirka 5 minuter för att snabbt stärka muskulaturen runt bäckenbotten.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
sätesbjudning vändningsförsok

Vändningsförsök

Ett vändningsförsök vid bekräftad sätesbjudning genomförst normalt runt vecka 36-37. Det utförs på förlossningen av en läkare. Du bör vara fastande och innan vändningsförsöket genomförs så genomgår du en ultraljudsundersökning. Läkaren försöker sedan vända barnet genom att påverka det utifrån.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.