18 tips för att starta förlossningen

Få igång förlossning på egen hand

Tips för att starta förlossningen. När man är i slutet av graviditeten är man trött och ser framemot att förlossningen ska komma. Hur kan du starta förlossningen på egen hand? Vi har samlat 18 tips för hur du på egen hand kan sätta igång värkarna. 

18 tips och knep för att starta förlossningen

Om det hade gått att sätta igång förlossningen när man ville, så skulle detta i sig vara ett stort orosmoment under den sista delen av förlossningen. Enligt naturens alla lagar så sätter förlossningen igång när barnet är redo att komma ut. Ibland sammanfaller detta med olika händelser som kan få oss att tro att det var precis det som startade förlossningen.

Det finns möjligtvis anledning att tro att ämnen, rörelser eller sex i slutet av graviditeten kan ”hjälpa till” med de sista ”detaljerna” så att förlossningen startar.

Vi har här listat de myter (eller sanningar) som kan hjälpa dig att starta förlossningen.

18 tips för att förlossningen ska starta

1. Plocka bär / svamp eller rensa ogräs.
2. Städa / dammsug
3. Äta ananas i stora mängder.
4. Ricinolja eller maginfluensa (rekommenderas inte)
5. Ha samlag där mannen kommer i kvinnan (Läs om Färdknäppen).
6. Ät färsk basilika eller örter såsom kvinnorot eller silverax.
7. Homeopati
8. Plantera blommor / växter
9. Akupunktur
10. Curry eller starka kryddor
11. Putsa fönster
12. Gå i trappor
13. Ät stark mat
14. Hinnsvepning
15. Stimulera / massera bröstvårtorna
16. Hallonbladste
17. Promenader och annan fysisk aktivitet
18. Vila och slappna av.


Hur kan du få igång din förlossning?

I slutändan så kommer barnet när det är färdigt och det kan vara all idé att spara på krafterna till förlossningen. Innan du testar något av ovan så rekommenderar vi att du rådfrågar din barnmorska.

Vissa knep och tips som innebär för mycket stress kan även fördröja förlossningen. Hormon som adrenalin, noradrenalin och cortisol kan hämma förlossningshormonet oxytocin. Vila är därför ett bra tips. Den som väntar på något gott….

De som läst om att starta förlossningen på egen hand har även läst om färdknäppen, segerhuva och om igångsättning av förlossningen.

Fler artiklar för dig med familj

kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse tredje barnet

Linas förlossningsberättelse

Förlossningsberättelsen är publicerad på Babyhjälp.se. Lina berättar om förlossningen av sitt tredje barn Ebba. I förlossningsberättelsen kan du läsa om Linas upplevelse, hur snabbt det gick och vilken smärtlindring som Lina tyckte fungerade bäst. 

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.