livmodern matt symfys fundus

Livmoderns mått under graviditeten

Livmoderns mått vecka för vecka. Livmodern mäts enligt något som kallas Symfys / Fundus måttet från mitten av graviditeten. Måttet på livmodern förkortas ofta SF. Följ normalvärdena i våra tabeller och kurver över livmoderns mått.

Symfys / Fundus-måttet, varför mäts detta?

Under graviditeten så växer livmodern från storleken av ett hönsägg till att mångdubbla sin storlek. Från vecka 24-25 brukar barnmorskan mäta hur livmodern växer. Livmoderns storlek och tillväxt mäts med ett måttband mellan blygdbenet och till livmoderns topp.

Genom att mätta livmoderns storlek så får man en grov skattning för att se så att fostret växer som det ska. Detta mått kallas Symfys / Fundusmått. Namnet kommer från att det mäts mellan blygdbenet, Symfysen, och livmoderns topp, Fundus. I journalen hos barnmorskan kallas detta SF-mått.

På denna sida hittar du tabell och kurva över livmoderns mått för varje vecka under graviditeten. Läs även om livmoderns placering och funktion.

Växer livmodern lika mycket hos alla kvinnor?

Hur mycket livmodern växer beror på flera olika faktorer såsom kvinnans fysiska förutsättningar, barnets fysisk och placering samt om man är förstföderska eller omföderska. Om du avviker från normalkurvan ska du inte vara orolig så länge du följer din egen kurva. Detta innebär att trenden/kurvan ska vara likvärdig med normalkurvan.

Det finns många mammor som legat långt under genomsnittskurvan, men som ändå fått medelstora, eller väl över medelstora barn. Likaså finns det mammor som legat långt över kurvan men som fått medelstora eller mindre än medelstora barn.

Livmoderns mått i tabell

Här hittar du en tabell över livmoderns mått från vecka 24. Det är först nu som barnmorskan normalt sett börjar mäta detta mått. Siffrorna är tagna från kurvan som du hittar längre ner på sidan.

Gravidvecka Mått
24 22,5
25 23,5
26 24,5
27 25,5
28 26,5
29 27,5
30 28,3
31 29,2
32 30,1
33 31
34 31,7
35 32,2
36 33
37 33,8
38 34,3
39 34,9
40 35,2
41 35,7

Livmoderns mått i diagram

Detta diagram illustrerar det som används av barnmorskor runt om i landet. Diagrammet togs fram av forskare vid Uppsala universitetssjukhus.

Livmoderns mått vecka för vecka

Avvikelser från symfys / fundusmåttet

Det är inte ovanligt med tillfälliga avvikelser från kurvan. Orsaken till detta kan vara att olika personer mäter på olika sätt. En barnmorska kan även mäta fel vid något tillfälle. Måttet är ingen exakt vetenskap då man mäter från ungefärliga fysiska, och för ögat osynliga, utgångspunkter.

Om barnmorskan ser att kurvan avviker så kan man göra en extra kontroll genom ett så kallat tillväxt-ultraljud. Om livmoderns mått snabbt tilltar och ökar så kan det bero på för mycket fostervatten eller tvillingar. Om måttet istället avtar eller mycket lågt kan det tyda på för lite fostervatten. Det är som sagt dock inte ovanligt att måttet avviker, så se därför kurvan som en måttstock på att något händer överhuvudtaget. Oroa dig inte i onödan.

Källa livmoderns mått under graviditeten: 1177, rikshandboken, niomanader samt Steingrimsdottir, Cnattingius, Lindmark; Symphysis-fundus height: construction of a new Swedish reference curve, based on ultrasonically dated pregnancies.

De som läst avsnittet om livmoderns mått under graviditeten läste även mer om fostrets längd och vikt under graviditeten samt mer fakta om livmodern under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Nötkött gravid

Rött kött gravid

Nötkött går bra att äta när man är gravid. Man ska dock säkerställa att kött är ordentligt tillagat och inte är rött. Livsmedelsverket ändrad nyligen sina rekommendationer och de råder nu gravida att inte äta nötkött som är rött om det inte varit fryst i minst tre dygn.

Läs artikeln »
gravidyoga

Gravidyoga

Gravidyoga är en bra träningsform när man är gravid som har flera fördelar för både dig och ditt barn. Träningsformen passar både nybörjare och de som har erfarenhet av träning sedan tidigare.

Läs artikeln »
Amma

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
normaltgravidgravid normalt

Normalt under graviditeten

Vad är normalt under graviditeten? Vi hjälper dig att reda ut vad som är normalt när du är gravid. När man är gravid har man många dagar då man undrar om detta är normalt. Läs alla våra artiklar om vad som är normalt under graviditeten för att känna dig extra trygg.

Läs artikeln »
Åderbråck gravid

Åderbråck under graviditeten

Åderbråck under graviditeten. När du är gravid kan du drabbas av åderbråck på ben, vader eller på könsorganet. Nästan hälften av alla gravida får någon form av åderbråck. Det finns dock sätt att lindra och undvika åderbråck när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.