Färdknäppen

Färdknäppen

Färdknäppen är en gammal myt eller sanning om hur man genom samlag i slutet av graviditeten kan hjälpa till att sätta igång förlossningen. Enligt Färdknäppen är det mannens säd, som gör så att förlossningsvärkarna sätter igång. 

Färdknäppen – så sätter du igång förlossningen

Färdknäppen kommer ifrån ryktet att sex under den senare delen av förlossningen sägs kunna ge värkarna en extra ”knäpp på vägen” och komma igång tidigare. Om detta är en myt eller sanning finns det delade meningar om.

Det finns forskning som styrker påståendet om färdknäppen, men det finns också forskning som styrker motsatsen. Det sägs att färdknäppen är ett gammalt råd som förr i tiden gavs till kvinnor som ville ha igång förlossningsvärkarna. Vissa säger att metoden kan användas när som helst i slutet av graviditeten, medan andra menar att den endast fungerar efter det att slemproppen gått.

Vad är färdknäppen?

Färdknäppen är när förlossningsvärkarna sätter igång efter det att man haft samlag i slutet av graviditeten. Mannen bör komma i kvinnan som även hon bör få orgasm för maximal effekt. Syftet är att förlossningen ska starta.

Läs även: Igångsättning av förlossningen

Hur fungerar färdknäppen?

Det råder lite delade meningar om vad det är som ger värkarna en ”knäpp” i rätt riktning. Enligt sägnen är det sperman som är det ”verksamma ämnet”. Efter samlag ska man ligga kvar en stund, gärna med en kudde under rumpan. Enligt myten bör man ha samlag 2-3 gånger relativt nära inpå varandra. Det sägs även att orgasm kan hjälpa till.

Sannolikt så är färdknäppen en myt. Har man sex, och framför allt vid orgasm, så flödar oxytocinet runt i kroppen. Detta ämne kan öka sammandragningarna samtidigt som det får dig att slappna av. Ämnet prostaglandin, som finns i spermierna, hjälper (i teorin) samtidigt till att mjuka upp livmodertappen så att den tunnas av och öppnas upp. Den mängd sperma, och prostaglandin, som kommer vid en utlösning är dock så liten att det inte finns någon effekt att tala om. Inte ens om man har samlag flera gånger i följd.

Färdknäppen – vilken ställning

Om man tror att Färdknäppen kan fungera så gäller det att sperman kommer in ordentligt. Om man har samlag bakifrån så kommer mannen in djupare i kvinnan vilket borde vara fördelaktigt. Alternativet är att kvinnan ligger på rygg, med något under rumpan.

Läs även: Sätt igång förlossningen med Hinnsvepning eller Hallonbladste

Forskning relaterat till Färdknäppen

En studie som genomfördes 2006 vid Ohio State University Medical Center i USA visar att den så kallade Färdknäppen inte fungerar. I studien, där 97 kvinnor deltog, födde de kvinnor som hade sex under de tre sista veckorna av graviditeten barn något senare än de som inte hade sex.

Forskare i Malaysia studerade 200 kvinnor i början av 2006 och jämförde de som hade sex och de som inte hade det under slutet av graviditeten. Studien visade att endast sju procent av de som hade samlag i slutskedet gick över tiden. Av de som hade ett aktivt sexliv behövde också mer sällan hjälp med att sätta igång värkarna. Av de som inte hade samlag hade 30 procent inte fått barn efter vecka 41.

Någon nyare forskning har vi tyvärr inte hittat. Känner ni till någon så får ni gärna tipsa oss.

Många talar om färdknäppar i samma ordalag som olika sätt att förlossningen ska starta.

De som läste om färdknäppen läste även om nattljusolja och om hinnsvepning

Fler artiklar för dig med familj

Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
förlossningsbrev

Förlossningsbrev

Förlossningsbrev. Hur skriver du ett förlossningsbrev? Vad ska ett förlossningsbrev innehålla. Använd vår mall för ditt förlossningsbrev så får du med den information som personalen på förlossningen efterfrågar.

Läs artikeln »
livmodern

Livmodern, där livet växer

Livmodern. Allt om livmoderns placering och funktion när du är gravid. Vet du var livmodern sitter? Vet du vilken roll livmodern har under graviditeten? Varför orsaker livmodern smärta under graviditeten?

Läs artikeln »
Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
sex efter förlossning

Sex efter förlossning

När kan man ha sex efter en förlossning och vad bör man tänka på? Efter en förlossning är sex kanske inte det första man tänker på. Innan man har sex är det viktigt att man har läkt och man bör även ha slutat blöda. Att man väntar handlar om infektionsrisken. Efter förlossning går det annars bra att ha sex precis när man vill. 

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.