hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Allt om hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod för att ta kontroll över sin kropp när det är dags för förlossningen så att den upplevda smärtan blir mindre. Mer konkret så handlar det om att du som är gravid ska kunna sätta sig själv i en självhypnos eller djup avslappning så att du kan koppla bort yttre faktorer och stress.

Bakgrunden till hypnobirthing

I många länder är hypnobirthing ett mer känt begrepp än vad det är i Sverige. Metoden i sin moderna form fördes fram av Marie Mongan i USA och av Katharina Graves i England som båda i sin tur inspirerades av Dick-Read och hans avslappningstekniker. Dick-Reads forskning publicerades redan 1942. I korthet så bygger hypnobirthing på djup avslappning, andningstekniker, koncentration och visualisering av positiva bilder. Det påminner mycket om den moderna formen av profylax

Vad är hypnobirthing?

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration. 

Partnern till den gravida kvinnan har en aktiv roll i att underlätta användandet av metoden genom mental träning med hypnos. En stor del i hypnobirthing är också andningstekniker som hämtas från psykoprofylax.

Läs mer: Profylax

Fördelar med hypnobirthing

Det finns flera fördelar med hypnobirthing enligt de som förespråkar metoden. Här är några av dessa: 

  • Det ger en mer avslappnad graviditet och förlossning
  • Du får en ökad förståelse för naturligt födande
  • Du lär dig att vända negativa tankar om förlossningen till något positivt
  • Den upplevda smärtan under förlossningen minskar
  • Metoden sägs kunna förbättra anknytningen under och efter förlossningen
  • Du får mer energi när det är dags att föda
  • Du slipper att använda dig av medicinsk smärtlindring

Så fungerar hypnobirthing?

Genom att man lär sig hypnos så är metoden tänkt att kunna hjälpa kvinnor att föda barn utan smärta. När man ska föda barn är det många som upplever stress och rädsla vilket är känslor som utsöndrar katekolamin i kroppen. För att bli av med detta måste kvinnan utöver intensiv fysisk påfrestning likt den man gjorde förr i tiden när man ställdes inför ett val att fly eller att slåss. 

För en kvinna som skall föda barn kan dock detta val bli svårt, då barnet måste födas. En process som tar lång tid då hormonerna stannar kvar i kroppen och gör den stel. En stel kropp försvårar under förlossningsförloppet och gör upplevelsen mer smärtsam än den behöver vara. Hypnobirthing grundar sig i tanken att kvinnor fött barn i alla tider och att kroppen vet vad den ska göra.

Hypnobirthing går ut på att man tillsammans med sin partner lär sig att samarbeta och att slappna av. Det handlar om att lita på sina naturliga instinkter och sin egen inre kraft. Partnern agerar vid hypnobirthing coach och lär sig under en utbildning att försätta den blivande mamman i en lättare trance / hypnos. 

Saker som kan påverka vid hypnobirthing är förtroendet inom en relation samt en lång och utdragen förlossningen. Detta är två av de saker man lär sig att hantera / reparera vid hypnobirthing. 

Att föda med hypnos

Hypnobirthing förklaras av en del som en klinisk hypnos som hjälper dig som är gravid att uppleva trygghet och lugn under hela förlossningen. Ett hypnotiskt tillstånd ska enligt metoden kunna minska behovet av smärtlindring. Ibland kan hypnobirthing vara tillräckligt för att barnet ska kunna födas helt naturligt, men ibland kan hypnobirthing behöva kompletteras med andra smärtlindringsmetoder.

Hur kan du lära dig Hypnobirthing?

Det finns olika sätt att lära sig metoden. Det finns kunskap att hämta via kurser på nätet, på webben, från appar och från böcker.

Några böcker vi kan rekommendera är HypnoBirthing av Marie Mongan (affiliatelänk till Adlibris).

Fler artiklar för dig med familj

moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse

En läsa olika personers förlossningsberättelse kan hjälpa dig att känna dig trygg inför förlossningen. Vi publicerar här läsares förlossningsberättelse samt förklarar hur man skriver en förlossningsberättelse. Vi vill även gärna publicera din förlossningsberättelse! 

Läs artikeln »
bristningar vid förlossning

Bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika klassificeringar av bristningar.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
Värktimer

Värktimer

Denna värktimer mäter hur långt det är mellan värkarna. Med denna lättanvända värktimer här på Babyhjälp.se har du koll på dina värkar. Klicka på ”start-knappen” när värken börjar. När värken slutar trycker du en gång till på knappen. Vänta tills nästa värk börjar och gör om proceduren.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.