hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Allt om hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod för att ta kontroll över sin kropp när det är dags för förlossningen så att den upplevda smärtan blir mindre. Mer konkret så handlar det om att du som är gravid ska kunna sätta sig själv i en självhypnos eller djup avslappning så att du kan koppla bort yttre faktorer och stress.

Bakgrunden till hypnobirthing

I många länder är hypnobirthing ett mer känt begrepp än vad det är i Sverige. Metoden i sin moderna form fördes fram av Marie Mongan i USA och av Katharina Graves i England som båda i sin tur inspirerades av Dick-Read och hans avslappningstekniker. Dick-Reads forskning publicerades redan 1942. I korthet så bygger hypnobirthing på djup avslappning, andningstekniker, koncentration och visualisering av positiva bilder. Det påminner mycket om den moderna formen av profylax

Vad är hypnobirthing?

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration. 

Partnern till den gravida kvinnan har en aktiv roll i att underlätta användandet av metoden genom mental träning med hypnos. En stor del i hypnobirthing är också andningstekniker som hämtas från psykoprofylax.

Läs mer: Profylax

Fördelar med hypnobirthing

Det finns flera fördelar med hypnobirthing enligt de som förespråkar metoden. Här är några av dessa: 

  • Det ger en mer avslappnad graviditet och förlossning
  • Du får en ökad förståelse för naturligt födande
  • Du lär dig att vända negativa tankar om förlossningen till något positivt
  • Den upplevda smärtan under förlossningen minskar
  • Metoden sägs kunna förbättra anknytningen under och efter förlossningen
  • Du får mer energi när det är dags att föda
  • Du slipper att använda dig av medicinsk smärtlindring

Längre ner hittar du 5 hypnobirthing övningar du kan testa hemma.

Så fungerar hypnobirthing?

Genom att man lär sig hypnos så är metoden tänkt att kunna hjälpa kvinnor att föda barn utan smärta. När man ska föda barn är det många som upplever stress och rädsla vilket är känslor som utsöndrar katekolamin i kroppen. För att bli av med detta måste kvinnan utöver intensiv fysisk påfrestning likt den man gjorde förr i tiden när man ställdes inför ett val att fly eller att slåss. 

För en kvinna som skall föda barn kan dock detta val bli svårt, då barnet måste födas. En process som tar lång tid då hormonerna stannar kvar i kroppen och gör den stel. En stel kropp försvårar under förlossningsförloppet och gör upplevelsen mer smärtsam än den behöver vara. Hypnobirthing grundar sig i tanken att kvinnor fött barn i alla tider och att kroppen vet vad den ska göra.

Hypnobirthing går ut på att man tillsammans med sin partner lär sig att samarbeta och att slappna av. Det handlar om att lita på sina naturliga instinkter och sin egen inre kraft. Partnern agerar vid hypnobirthing coach och lär sig under en utbildning att försätta den blivande mamman i en lättare trance / hypnos. 

Saker som kan påverka vid hypnobirthing är förtroendet inom en relation samt en lång och utdragen förlossningen. Detta är två av de saker man lär sig att hantera / reparera vid hypnobirthing. 

Att föda med hypnos

Hypnobirthing förklaras av en del som en klinisk hypnos som hjälper dig som är gravid att uppleva trygghet och lugn under hela förlossningen. Ett hypnotiskt tillstånd ska enligt metoden kunna minska behovet av smärtlindring. Ibland kan hypnobirthing vara tillräckligt för att barnet ska kunna födas helt naturligt, men ibland kan hypnobirthing behöva kompletteras med andra smärtlindringsmetoder.

Funkar hypnobirthing mot rädsla och smärta

Målet med hypnobirthing är att det ska hjälpa mot just rädsla och smärta. Tekniken man övar på har man nytta av både för att känna ett lugn inför sin förlossning och för att ta bort rädsla och smärta vid själva förlossningen. Rent vetenskapligt så gör det mindre ont om man är avslappnad. Vilken metod man genomför för att uppnå detta är sekundärt.

Hypnobirthing sägs vara en metod som hjälper den gravida kvinnan till bättre självförtroende och en högre närvaro vid förlossningen. Om du efter att ha läst denna artikel känner att hypnobirthing är något för dig så kan det säkerligen också hjälpa dig att komma över både rädsla och att känna mindre smärta under din förlossning.

Läs mer: Olika smärtlindring under förlossningen

Hypnobirthing – 5 övningar

Här går vi igenom fem olika hypnobirthing övningar som du kan prova på för att förbereda dig inför en naturlig och avslappnad förlossning.

  1. Djupandning:
    Djupandning är en grundläggande hypnobirthing-teknik som hjälper till att slappna av och hantera smärta under förlossningen. Följ dessa steg för att genomföra djupandning:
    a. Sitt eller ligga i en bekväm position och slappna av i hela kroppen.
    b. Placera en hand på bröstet och den andra på magen.
    c. Andas in långsamt genom näsan och känn hur magen fylls med luft samtidigt som bröstet förblir stilla.
    d. Andas ut långsamt genom läpparna, som om du blåser ut ett ljus. Känn hur magen sjunker tillbaka mot ryggraden.
    e. Upprepa denna djupandning under några minuter eller så länge det känns bekvämt. Fokusera på att slappna av i kroppen och frigöra spänningarna.
  2. Positiva Affirmationer (Positiva bekräftelser):
    Positiva affirmationer hjälper till att skapa en positiv sinnesstämning och öka självförtroendet inför förlossningen. Följ dessa steg för att använda positiva bekräftelser:
    a. Välj några positiva fraser eller meningar som känns meningsfulla för dig. Detta kan exempelvis vara: ”Jag är stark och kapabel”, ”Min kropp vet hur man föder”, eller ”Varje våg av smärta är ett steg närmare att träffa mitt barn”.
    b. Sätt dig eller ligg ner i en avslappnad position och stäng av alla störande ljud.
    c. Upprepa de positiva bekräftelserna högt eller tyst för dig själv. Föreställ dig att du tar emot och accepterar dessa ord i ditt inre sinne och kropp.
    d. Upprepa dessa positiva bekräftelser regelbundet, både under förberedelsetiden inför förlossningen och under själva förlossningen.
  3. Visualisering:
    Visualisering är en kraftfull teknik inom hypnobirthing som hjälper till att skapa en avslappnad och positiv mental bild av förlossningen. Följ dessa steg för att använda visualisering:
    a. Stäng av alla distraherande stimuli och sätt dig eller lägg dig i en bekväm position.
    b. Slut dina ögon och föreställ dig en vacker och lugn plats, till exempel en solig strand eller en frodig och grönskande skog.
    c. Observera alla detaljer på denna plats – färger, dofter, ljud och känslor.
    d. Föreställ dig sedan din förlossning i denna miljö. Se dig själv vara lugn, stark och smärtfri under förlossningen.
    e. Tillbringa några minuter att utforska och njuta av denna mentala bild, och återvänd till den regelbundet för att förstärka en positiv förlossningsupplevelse.
  4. Avslappning genom progressiv muskelavslappning:
    Progressiv muskelavslappning är en teknik som hjälper till att minska spänningar och skapa en känsla av total kroppslig avslappning. Följ dessa steg för att genomföra progressiv muskelavslappning:
    a. Sätt dig eller lägg dig i en bekväm position och stäng av alla störande ljud.
    b. Börja med att fokusera på andningen och ta några djupa andetag.
    c. Rikta uppmärksamheten mot din högra fot. Spänn fotmusklerna i några sekunder och släpp sedan spänningen med en utandning. Känn skillnaden mellan spänning och avslappning.
    d. Fortsätt denna process genom att arbeta dig uppåt genom kroppen. Spänn och släpp spänningen i varje muskelgrupp, inkludera benen, magen, bröstet, armarna och ansiktet.
    e. Avsluta genom att slappna av hela kroppen och njut av den djupa känslan av avslappning.
  5. Massage och beröring:
    Partners kan spela en viktig roll i hypnobirthing genom att erbjuda massage och beröring för att främja avslappning och stödja den blivande modern under förlossningen. Här är några tips till partnern:
    a. Använd olja eller lotion för att göra massagen mjuk och behaglig.
    b. Massera försiktigt rygg, nacke och axlar med långa, lugna rörelser.
    c. Applicera ett lätt tryck med fingertopparna på specifika punkter som kan lindra smärta, till exempel mellan tummen och pekfingret eller vid basen av ryggraden.
    d. Var uppmärksam på den gravida kvinnans reaktion och justera trycket och rörelserna efter hennes önskemål.
    e. Förstärk massagen med lugnande ord och bekräftelser för att skapa en känsla av trygghet och närvaro.

Läs även: Här berättar olika mammor om sin förlossningsupplevelse

Hur kan du lära dig Hypnobirthing?

Det finns olika sätt att lära sig metoden. Det finns kunskap att hämta via kurser på nätet, på webben, från appar och från böcker.

Några böcker vi kan rekommendera är HypnoBirthing av Marie Mongan (affiliatelänk till Adlibris).

Fler artiklar för dig med familj

bristningar vid förlossning

Förlossningsskador och bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn eller att de ska drabbas av förlossningsskador. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika grader av bristningar.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
sätesbjudning

Sätesbjudning

Sätesbjudning innebär att barnet ligger med gumpen nedåt. Det är ovanligt att en kvinna genomgår en sätesförlossning. Idag är det vanligast att en kvinna föder genom kejsarsnitt när barnet ligger i sätesbjudning. Läs om riskerna, innebörden och fakta kring sätesbjudning på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Slempropp

Slempropp

Slemproppen – allt du behöver veta om hur en slempropp ser ut, hur stor den är och vad slemproppen är. När slemproppen gått så är det normalt inte dags att åka till förlossningen.

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
Avslag efter förlossning

Avslag efter förlossningen

Avslag heter den vaginala blödning som inträffar efter förlossningen. Avslaget efter förlossningen syftar till att stötta bort rester, vävnader och blod från livmodern. Normalt håller ett avslag på i 6-8 veckor. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.