Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Livmodertappen och livmoderhalsen

Livmodertappen är den nedersta och smalaste delen av livmodern. När man pratar om livmodertappen så avser man normalt utsidan av livmoderhalsen. När man pratar om livmoderhalsen avser man ofta själva kanalen eller insidan på livmodertappen.

Hur känns livmodertappen?

Längst ner är livmodern formad som en tapp som kallas livmodertappen. Tappen är både hård och mjuk, och påminner om nästippen i storlek och känsla. Ibland beskriv den även som en ”knopp med ett hål i”. Ju närmre förlossningen du kommer ju mjukare blir tappen som sedan ska öppna sig.

Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Vad är livmodertappen och vilken funktion har den?

Vi ställde frågan ”Vad är livmodertappen och vilken funktion har den?” till Louise Rabe, Barnmorska på Mama Mia Malmö och Mama Mia Livets Trelleborg, som svarade;

”Livmodertappen kallas också livmoderhalsen är halsen längst ner på livmodern, det är själv utgången för fostret vid en vaginal förlossning. Normalt sett är den stängd och ungefär 4 cm lång. Det finns en yttre modermun som är ingången till livmodern sett från slidan. Sedan finns en inre modermun som är öppningen från livmodertappen in till själva livmodern. Vid förlossningsstart börjar hela livmodertappen förkorta sig och ska slutligen vara helt utplånad/borta. Inre modermunnen ska öppna sig från 0 cm upp till 10 cm. 

Om man känner på sig själv i slidan kan man känna livmodertappen som känns ungefär som att trycka på sin näsa. Man kan inte känna inre modermunnen på sig själv men en barnmorska kan, om man är gravid och är på gång att föda barn. Det är så vi bedömer hur pass ”öppen” man är och därigenom kan vi bedöma hur långt i förlossningen man kommit.

Livmodertappen inför förlossningen

Under graviditetens gång så mognar livmodertappen och mjukas upp. När förlossningen är nära så känns den mer som en avslappnad underläpp. När du är gravid i slutet av graviditeten så kan det komma mer flytningar än tidigare då tappen mjuknar. För att barnet ska komma ut så behöver livmodertappen öppna sig. När barnet väl kommer ut så förkortas tappen och plattas ut. När livmodertappen har öppnat sig brukar öppningen som barnet kommer ner i slidan genom vara ungefär tio centimeter. Efter förlossningen återgår livmoderhalsen till samma form och känsla som innan graviditeten, dvs som en nästipp i konsistensen.Ofta används benämningen livmoderhals som synonym till livmoderhals.

Bishop´s score

Inför förlossningen bedöms livmodertappens mognad med ett värde som benämns som ”bishop´s score”. Detta värde är främst intressant vid en eventuell igångsättning. Värdet tar hänsyn till livmodertappens konsistens, position, utplåningsgrad, öppningsgrad och station. Ett värde mellan 0-2 ges för varje punkt. För att anses som moget ska värdet vara mellan 6-10.

Hur lång är livmodertappen under en graviditet?

Normalt är den 2-3 centimeter lång under graviditeten. Längden varierar mellan 1,5-4 centimeter. Livmodertappens längd spelar in vid för tidiga värkar, för att undvika för tidig födsel. En erfaren barnmorska eller läkare kan uppskatta längden, annars kan man vid behov mäta med ultraljud.

Så hittar du livmodertappen

Placeringen skiljer sig något åt från kvinna till kvinna. Normalt är en slida cirka 10 cm lång/djup. Genom att stoppa in pekfingret så kan du känna hur långt in du måste stoppa fingret för att nå livmodertappen. Om din livmodertapp är högt placerad så sitter den cirka 3 fingerleder upp på fingret. Lågt sittande livmodertapp är 0,5-1,5 fingerled upp.

De som läste om livmodertappen läste även mer om livmodern, om livmoderns mått under graviditeten samt om moderkakan.

Fler artiklar för dig med familj

Push present

Push present

Push present är en gåva som ges till kvinnan som burit ert barn. Det är vanligt att en  pushpresent är något hållbart, som kan vara ett minne för livet, exempelvis ett smycke. Många menar dock att push present endast är ytterligare ett kommersiellt påhitt. 

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
Att föda ett dött barn

Att föda ett stilla barn

Hur överlever man själv ens barns död? Hur klarar kroppen av att föda ut ett barn som inte lever? Livet har efter Irmas död fått en helt annan betydelse. Vi bär nu en sorg, en saknad, en ilska men också så mycket kärlek och tacksamhet.

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
förlossning värkarnas längd

Hur långt mellan värkarna?

Mät tiden mellan värkarna och hur länge värkarna varar. Genom att veta hur ofta värkarna kommer så vet du hur nära förlossningen du är. Längden och varaktigheten på värkarna varierar beroende på i vilken etapp du är. 

Läs artikeln »
doula

Doula

Doula är en erfaren person som hjälper och stödjer under graviditeten och förlossningen. Var hittar du din doula? Vad gör en doula? Funderar du på att använda en doula under förlossningen så hittar du all fakta och information om doulor här på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Epidural förlossning

Epidural

Epidural är en av de vanligaste bedövningarna i Sverige och metoden används av varannan förstagångsföderska. Här kan du läsa om hur epidural går till samt om fördelarna och nackdelarna med epidural.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.