Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Vad är en segerhuva?

Segerhuva är ett uttryck för när ett barn föds utan att hinnorna har spruckit. Vid förlossningen kommer då hinnan ut hel och ibland som en ballong av vatten. Detta är mycket ovanligt och det säg bringa tur till barnet.

Segerhuva är ett gammalt uttryck och det sägs att Karl XII föddes med en sådan. Att födas med segerhuva är mycket ovanligt och inget som är farligt för varken modern eller barnet.

Vad är en segerhuva?

En segerhuva är när barnet föds omgivet av fostersäcken, ibland med fostervatten. Normalt sett har fosterhinnan gått sönder och lämnat barnets kropp. När den fortfarande är hel eller delvis hel så sägs barnet födas med en segerhuva.

Hur vanligt är segerhuva?

Att en del av fosterhinnan sitter kvar på barnet när det föds är ovanligt (1 på 1000) och att ett barn föds med fostersäcken helt intakt händer endast vid ungefär 1 av 80 000 förlossningar.

Risker med segerhuva

Normalt är det inga risker förenade med att födas med en segerhuva då barnet trots allt redan vuxit och bott i denna hinna i nio månader. Viktigt är att påsen snabbt öppnas efter förlossningen och att barnets andning stimuleras.

Förr trodde man att där fanns gynnsamma effekter av att födas med segerhuva att denna var ett extra skydd mot bakterier och infektioner. Detta är idag motbevisat och man kan idag inte se några fördelar med att födas med en hel hinna som omger barnet.

Skrock vid segerhuva

För de som tror på skrock så sades det att ”segerhuvan” skulle torkas och sparas som lyckoting. Att vara född med segerhuva sas bli framgångsrik och kunna förutse framtida händelse innan de inträffade.

Läs även: Hinnsvepning

Fler artiklar för dig med familj

bristningar vid förlossning

Förlossningsskador och bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn eller att de ska drabbas av förlossningsskador. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika grader av bristningar.

Läs artikeln »
Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar

Förlossningsvärkar under graviditeten. Hur känns förlossningsvärkar? Ofta får man höra att du vet när det är förlossningsvärkar. Ofta är förlossningsvärkar smärtsamma, regelbundna och de går inte över när du vilar eller rör på dig.

Läs artikeln »
Packa förlossningsväskan

Packa förlossningsväskan

Du bör packa din förlossningsväska eller bb väska i god tid innan det är dags att åka till förlossningen. I den ska du packa det nödvändigaste till dig och barnet. En förlossningsväska bör innehålla kläder, bindor, inneskor, hygienartiklar, mm. Väskan som du har med dig till förlossningen kallas även bb-väska.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
vattnet går

Vattnet går

Vattnet går normalt när förlossning är nära. Din bebis ligger nämligen inbäddad i fosterhinnan som i sin tur är fylld av skyddande fostervatten. Många undrar hur det känns när vattnet går samt hur mycket vatten det kommer när det går.

Läs artikeln »
Latensfasen

Latensfasen – Latensfas

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen. 

Läs artikeln »
profylax

Profylax / Psykoprofylax

Profylax / Psykoprofylax under förlossningen. Minska smärtan under förlossningen med rätt andningsteknik. Profylax är dock så mycket mer än bara andning. Profylax hjälper dig att vara mer närvarande under förlossningen, du förbättrar syreupptagningen och det ger dig kontroll över situationen. Läs mer om profylax och om att andas rätt under förlossningen på Babyhjälp.se.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.