bristningar vid förlossning

Förlossningsskador och bristningar

Många är rädda för att de ska brista i underlivet när de föder barn eller att de ska drabbas av förlossningsskador. Att råka ut för bristningar vid förlossningen är något som är relativt vanligt, men det finns olika grader av bristningar.

Bristningar vid förlossning

Under förlossningen så får de flesta som föder barn vaginalt sår i slidan och mellangården. Dessa sår kallas för bristningar och de värre kallas för förlossningsskador. En del bristningar och skador kan behövas sys och de kan också orsaka besvär långt efteråt.

I denna artikel:

 • att få bristningar
 • minska risken för bristningar och förlossningsskador
 • att drabbas av bristningar vid förlossningen
 • ökad risk för bristningar i underlivet
 • klassificering av bristningar
 • efter förlossningen vid bristningar
 • Läkning och stygn

Att få bristningar och förlossningsskador

Bristningar är relativt vanliga och inget du normalt behöver vara orolig för. Kunskapen i att förebygga, upptäcka och åtgärda vaginala bristningar har ökat mycket de senaste åren. Idag åtgärdas även mindre bristningar för att förebygga problem.

Större bristningar s.k förlossningsskador, där analmuskulaturen är involverad, sys alltid på operation av en läkare. Det är ovanligt att man får långsiktiga besvär av en korrekt åtgärdad skada. Klipp i underlivet är i dag mycket ovanligt och om det skulle vara motiverat så får du information och bedövning innan det sker.

Även om skadorna besvärar dig så bör de inte hindra dig från bäckenbottenträning. Kom igång med dina knipövningar så tidigt som möjligt då dessa faktiskt kan hjälpa dig att bli bättre. Vänta dock ett par dagar efter förlossningen innan du sätter igång då det de första dagarna kan vara svårt att knipa.

Minska risken för bristningar

Det är svårt att förhindra bristningar under förlossningen, men kan försöka minska risken för att de ska inträffa. Lyssna på barnmorskan vid förlossningen och om du blir ombedd att hålla igen när kroppen vill krysta så är det ofta för att minska risken för bristningar. Kroppen behöver ofta tid för att tänjas och anpassa sig.

Bristningar vid förlossning

Barnmorskan som varit med vid en förlossning undersöker efter förlossningen underlivet för att se om det blivit några bristningar. Om det är mindre skador så syr barnmorskan såren direkt på plats. Vid större bristningar får du komma till en operationsavdelning där en läkare syr. Då man ofta är svullen och blöder efter förlossningen så kan det vara svårt att se. Ibland kan man därför behöva opereras igen om bristningarna inte läker ordentligt.

Efter  6-8 veckor går du som nybliven mamma på efterkontroll. Då kontrolleras ibland underlivet (men inte alltid så be om det om du vill bli kontrollerad) och du kan ta då lyfta om du har några eventuella besvär. Det är viktigt att du får den hjälp du behöver. Det är nu även vanligt att prata om knipövningar och om problem med inkontinens.

Ökad risk för bristningar

Många oroar sig för bristningar och normalt är det inget man kan påverka. Saker som kan öka risken för bristningar vid förlossningen är; användning av sugklocka, barnet är större än 4,5kg, barnet ligger med ansikte, panna eller stjärten först, du är förstagångsföderska, du är omskuren och om förlossningsförloppet går snabbt.

Klassificering av bristningar

Bristningar i bäckenbotten vid vaginala förlossningar delas in i fyra klasser eller grader:

Grad 1: Bristning i slidans slemhinna, mynning eller huden i mellangården, men inte i den underliggande vävnaden.
Grad 2: Bristning i slidans slemhinna, mynning samt i muskulaturen i mellangården.
Grad 3: Bristning i muskulaturen i bäckenbotten samt i både ändtarmens yttre och inre slutmuskel (sfinkter)
Grad 4: Bristning i muskulaturen i bäckenbotten och i ändtarmens yttre och inre slutmuskel samt i tarmväggen.

Grad 3 och 4 ökar risken för urin- och avföringsinkontinens och smärta.

Bristningar inkl ändtarmsmuskeln vid förlossning

Vid ett fåtal förlossningar så uppstår det skada på ändtarmsmuskeln, så kallad sfinkturruptur eller analsfinkterskador. Under förlossningen så lägger barnmorskan ofta ett tryck mot mellangården för att minska risken för skada.

I en studie från 2014 framkommer det att 3 – 4 procent av de kvinnor som födde vaginalt fick bristningar i ändtarmens slutmuskel (grad 3). Hos en mindre del sprack även ändtarmens slemhinna (grad 4).

Skadorna som uppkommer vid förlossning kan orsaka läckage av urin och avföring, smärtor, framfall, sexuella störningar, svårigheter att tömma tarmen, fistelgångar. Att läcka gas/avföring är dubbelt så vanligt vid skada på slutmuskeln, än utan sådan skada. Smärtlindrande tabletter och läkemedel som håller avföringen mjuk kan hjälpa dig om det gör ont att uträtta dina behov.

Efter en förlossning vid bristningar

Om du drabbats av bristningar efter förlossningen så kan underlivet vara svullet och ömt. Ta det därför lugnt och försök att få din vila även om det inte är lätt att hitta tid med en ny familjemedlem i hemmet. Läkningsprocessen tar i regel några veckor och bristningen läker oftast väldigt bra. Här är lite tips från 1177 som kan underlätta vid bristningar:

 • Undvik att sitta om det gör ont.
 • Ta smärtlindrande om du behöver (läs bipacksedeln)
 • Kissa i duschen om det svider. Skölj ljummet vatten mot underlivet samtidigt som du kissar.
 • Undvik tvål, kräm och andra produkter i underlivet.
 • Barnolja kan lindra vid klåda och irritation.
 • Gnugga inte med handduken efter duschen, utan badda istället försiktigt.
 • Var utan underkläder om möjligt så att underlivet luftas.
 • Minska även risken för infektion genom att duscha istället för att bada, vänta med samlag till underlivet känns helt läkt och undvik tampong eller menskopp.

LÄS ÄVEN : Sex efter förlossningen

Läkningen vid bristningar

Direkt efter förlossningen så påbörjar kroppen läkningsprocessen. Normalt läker såren på ett par veckor men det kan ta ett par månader innan muskler och vävnader har läkt ordentligt. Totalt sätt så sägs det ibland att läkningen och återhämtningen av kroppen efter en förlossning kan ta upp till ett år. Även om du fått bristningar vid förlossningen så kan man normalt föda även nästa barn vaginalt utan problem.

För en del är det känsligt att prata om sina besvär efter förlossningen. Underlivet förändras när man föder barn, men det behöver inte att man ska behöva leva med besvär. Om du lider, så kontakta vården, och kräv att du ska få hjälp och få en diagnos.

Läs även: Inkontinens efter förlossningen samt se vår instruktionsvideo över hur du gör knipövningar.

Stygn efter förlossningen

Det är vanligt att man efter förlossningen behöver sys. Stygnen behöver inte tas bort, utan de försvinner av sig självt. Tråden som används idag absorberas normalt av kroppen. Om de stygn du fått inte är självabsorberande så tas de bort ungefär tio dagar efter förlossningen. I vissa fall används metallklamrar istället för stygn, vilka plockas bort några dagar efter förlossningen. Både stygn och klamrar kan ge en känsla av att något drar i huden medan den läker.

De som läste om bristningar i underlivet och om förlossningsskador läste även mer om hur kroppen påverkas av en graviditet.

Källa: 1177, karolinska, SBU:s rapport ”Analsfinkterskador vid förlossning” april 2016. SBU: ”Behandling av förlossningsskador som uppkommit vid vaginal förlossning”, rapport 250/2016.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wE40jG/sugklocka-okar-risken-for-bristningar, Socialstyrelsen 2015: ”Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn”.

Fler artiklar för dig med familj

navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
Segerhuva bild

Segerhuva

När ett barn föds så händer det att de föds med en så kallad segerhuva. Att få se en förlossning där barnet föds med segerhuva är ovanligt och det sägs bringa tur för barnet. När ett barn föds med denna huva så är det egentligen fosterhinnan som är hel. 

Läs artikeln »
kvinnokroppens system

Nervsystemet

Det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet vid förlossningen. Genom att känna din kropp och ha en ökad kunskap om dess nervsystem så kan du minska smärtan under förlossningen.

Läs artikeln »
hypnobirthing

Hypnobirthing

Hypnobirthing är en metod som hjälper den som är gravid att få en trygg och naturlig förlossning. Hypnobirthing handlar om att lära användaren av metoden att ta kontroll över sitt eget nervsystem och sitt mentala fokus. Metoden består av fyra olika tekniker; avslappning, visualisering, andning och koncentration.

Läs artikeln »
Livmodertappen

Livmodertappen gravid

Längst ner är livmodern formad som en tapp  som kallas livmodertappen.Tappen är både hård och mjuk. Vissa kan uppleva smärta vid beröring av livmodertappen och andra kan känna illamående, yrsel eller andra obehag. Många kan inte känna sin egen livmodertapp så om du försöker och inte hittar den, så ska du inte vara orolig.

Läs artikeln »
igångsättning av förlossning

Igångsättning förlossning

Igångsättning av förlossning kan vara aktuellt av flera orsaker och det finns flera olika sätt att göra för att förlossningen ska sättas igång. Dessa 4 sätt är vanligast. Livmodertappen kan mjukas upp för att förlossningen ska sättas igång. Man kan även få dropp med hormon som gör att igångsättning av värkarbetet blir mer effektivt.

Läs artikeln »
nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
moderkakan

Moderkakan

Moderkakan eller Placenta. Vad är en moderkaka och hur fungerar moderkakan? Moderkakan finns bara i kvinnans kropp under tiden då hon är gravid. Moderkakan ger barnet både näring och syre under graviditeten samt hjälper till att transportera bort avfallsprodukter från fostret som moderns kropp sen gör sig av med.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.