Bebis utveckling 3 månader

Utveckling bebis 3 månader (3-4)

Här hittar du allt om din bebis utveckling i 3 månaders ålder. Vi går igenom den fysiska utveckling, ger exempel på mat- och sömnschema och ger konkreta råd till dig som förälder.

Så utvecklas en bebis på 3 månader

När barnet är runt tre till fyra månader brukar föräldrarna känna att situationen börjar bli stabil och att man har börjat få lite rutiner i vardagen. Ibland kallas de första tre månaderna för den fjärde trimestern – som nu snart är på väg att vara förbi.

Barnet äter och sover på fasta tider och du vet ungefär när det kan finnas en möjlighet att vila. Om ditt barn har ”hittat” sina händer så kan det mycket väl vara så att barnet fattar tycke för tummen och börjar suga på den regelbundet. Detta är inget du behöver oro dig för just nu, utan låt barnet finna tröst i sin tumme (läs även: tänders påverkan av att suga på tummen). 

Barnet hörsel är nu bättre och från att tidigare endast reflexmässigt ha vänt sig mot ljud så kan barn i tremånadersålder aktivt välja att vänta sitt huvud mot ett visst ljud, exempelvis en förälders röst. Barn tycker nu om att höra sin förälder prata och att se dem le (läs mer om barnets första leende). Att lyssna lär även barnet språket och stimulerar deras förmåga att kommunicera. Redan nu matas språkljuden in och lagras, även om barnet ännu inte själv kan tala. Även språkets melodi lärs tidigt in. 

Din bebis syn börjar nu också bli allt bättre och från att ha sett väldigt suddigt så kan han eller hon nu se konturer av ansikten på någon meters avstånd. Detta gör att de nu också kan känna igen dig på avstånd och kanske möts du av ett leende. Synen som nu är bättre gör också att barnet allt mer uppskattar sin omgivning och det kan vara intressant att visa barnet runt i hans eller hennes närmiljö. Det finns mycket att upptäcka både i hemmet och under promenaden med barnvagnen (läs även – nu är det dags för sittvagn). 

Det händer just nu mycket i barnets utveckling. Kanske har du nu även märkt att barnet nu är mindre grinigt på kvällen och generellt uppfattas som gladare och skrattar mer. Mer om utveckling följer här nedan i artikeln. 

Längre ner i artikeln kan du läsa med om sömnschema och matschema för en bebis på 3 månader.

Föräldrar till en 3 månaders bebis

Livet blir lätt enformigt ur föräldrarnas perspektiv men barnet behöver inte direkt någon variation eller någon extra stimulans under den här perioden.

Babysim, babyyoga och andra aktiviteter i all ära, men detta är egentligen inte något som barnet behöver. Aktiviteterna gör dock ofta att du som förälder blir glad och detta är något som alltid kommer barnet tillgodo. Det är heller ingen hemlighet att barn mår bra av att se och höra andra barn. Alla barn är olika känslig för alltför intensiv stimulans så det är som förälder viktigt att vara lyhörd och att försöka förstå de signaler som barnet sänder.

Läs även: Barnets första leende

3 månaders bebis, längd och vikt

Din bebis ökar nu snabbt i längd och vikt och har säkert ökat ungefär 30% sedan förra månaden och vuxit med 20%. Denna snabba tillväxt kommer att fortsätta under ytterligare 3 månader för att sedan avta något i tempo. 

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 3 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 3 månader
Längd61 cm
Vikt6 kg
Flicka 3 månader
Längd60 cm
Vikt5,6 kg

Läs även: Barns längd- och viktkurvor det första året

Motorisk utveckling 3 månader

Vid drygt tre månaders ålder kan barnet ofta stödja sig på sina armar eller armbågar en kortare stund när det ligger på magen. Barnet är nyfiket och börjar få en förståelse för sambanden mellan ljud, rörelse och responsen från omgivningen. 

Barnet griper nu även om saker med hela handen och har börjat jollra mer och mer. Det kan nu hända att han eller hon sträcker sig efter föremål och saker som hålls framför honom eller henne. Mer och mer utforskas med händer och mun, vilket gör tygböcker och andra små tuggbara leksaker intressanta för barnet. Även lekar som att tillsammans klappa händerna kan vara roligt eller att ”cykla” med benen som om de tar sig fram på en cykel.

Det börjar nu även bli lite mer kraft i barnets sparkar, vilket kan göra blöjbytena lite komplicerade. Om du nu håller barnet stående så kommer du märka att barnet nu automatiskt kommer att ta spjärn med benen och vissa sin första vilja att stå. Även ett och annat högljutt skratt kan nu göra sig hört.

Tips: Via dessa annonslänkar kan du köpa babyleksaker eller träleksaker.

Vad kan din bebis nu?

En bebis på 3 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt:

 • Ligga på mage och lyfta på huvudet samt i sparka med benen i denna position
 • Gripa medvetet
 • Känna igen kända ansikten och föremål från lite längre avstånd
 • Föra handen till munnen med hyfsad precision
 • Le när bebisen hör din röst
 • Härma dina ansiktsuttryck
 • Ge ifrån sig ljud så som ooh och ah
 • Vända sig från mage till rygg eller tvärtom
 • Allt bättre fokusera blicken

Läs även: Vad kan din bebis nästa månad, vid 4 månader?

Sömnschema 3 månader

Barn som blivit 3 månader sover fortfarande mycket, ofta mellan 14-17 timmar under ett dygn. Din bebis har sannolikt 3-4 längre sovstunder under dagen på totalt 4-6 timmar. Sömnen är dock fortfarande inte helt regelbunden och stor variation förekommer mellan olika sömn. Många barn äter nu fortfarande regelbundet på natten vilket gör att nattsömnen påverkas. Vaknar de inte för mat så är det inte omöjligt att de kan sova drygt 5 timmar i sträck. Läs mer om sömnschema.

I denna ålder är det fortfarande svårt att förutse något exakt sovmönster, då variationen från dag till dag kan vara stor. Här har du i alla fall ett exempel på ett sovschema för en 3-månaders-bebis som är vaken runt 90 minuter per tillfälle och som sover en timme per sovstund. 

 • 7:00 : Vaknar
 • 8:30 : Sovstund
 • 9:30 : Vaknar
 • 11:00 : Sovstund
 • 12:00 : Vaknar
 • 13:30 : Sovstund
 • 15:00 : Vaknar
 • 16:30 : Sovstund
 • 17:30 : Vaknar
 • 18:30 :Inledande av sovrutin
 • 19:00 : Nattsömn inleds

Se ovan schema som ett exempel. Ditt barn kan mycket väl vara vaken både kortare och längre än 90 minuter och sovstunderna kan vara mellan 30 minuter och två timmar.

Är ditt föräldraliv allt annat än lugnt? Ditt barn kanske är ett s.k. Plusbarn

Matschema 3 månader

Du bör fortfarande när barnet är drygt 3 månader ge uteslutande flytande föda. Både bröstmjölk och modersmjölksersättning är fullgod kost och anpassad efter de näringsbehov som barnet behöver just nu. Läs gärna mer om hur mycket de bör äta.

Du bör aldrig ge ett barn smakportioner i så här tidig ålder, då barnet vid 3 månader inte fullt utvecklat den nack- och huvudkontroll som krävs för att riskfritt äta fast föda. Barn i denna ålder har även en automatisk tungreflex som trycker ut mat som kommer in i munnen. 

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

separera bonusföräldrar

Bonusföräldrar

Att vara bonusförälder är ingen enkel uppgift! Vad förväntas av dig som bonusförälder? Vad tycker dina bonusbarn om dig som bonusförälder? Vilken roll ska en bonusförälder ta i den nya familjen. Läs om tips och fakta om hur livet som bonusförälder påverkar dig och din livssituation.

Läs artikeln »
bebis utveckling 5 månader

Utveckling bebis 5 månader (5-6)

En bebis som är runt 5 månader genomgår många förändringar och du märker säkert själv hur mycket som händer i barnets utveckling. Några saker som din bebis kan vid 5 månader listas i artikeln tillsammans med exempel på matschema och sömnschema för ett 5 månaders bebis.

Läs artikeln »
Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
pseudotvillingar

Pseudotvillingar

Barn som är födda tätt inpå varandra är nästan tvillingar och kallas därför för  pseudotvillingar. Flera nackdelar nämns ofta i forskningen kring pseudotvillingar och sällan talas det om fördelar. Många föräldrar vittnar dock om hur positivt det är för både barn och föräldrar. 

Läs artikeln »
bonusfamilj

Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.