Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Vad är en trotsålder och när är de olika trotsåldrarna?

Trotsåldern är egentligen flera trotsåldrar. Barn går igenom flera olika faser av trots när det växer och utvecklas till en självständig individ. En trotsålder är en naturlig del av utvecklingen och därför inget man bör försöka trycka ner eller avfärda som en fas.

I takt med att barnet blir mer kapabel så vill det också ha mer frihet och mer bestämmanderätt. Det som kan kännas jobbigt med en ny trotsålder är det faktum att en ny trotsålder kan dyka upp när du minst anar det. Det är sällan så att en trotsålder smyger sig fram, utan den kan mycket väl bara vara där!

Föräldrar hänger som regel inte med i svängarna när barnet utvecklas, utan fortsätter att behandla sitt barn som yngre än det är. Detta kan göra att övergången från det lugna bebisstadiet till småbarnsåren blir en chock för dig som förälder.

Läs även: Så hanterar du trots enligt psykologen

Vad är en trotsålder?

Ofta talar man om ”trotsåldern” eller om ”trotsåldrar”, men att tolka det som att barnet går igenom förutbestämda känslomässiga faser när det trotsar stämmer inte riktigt. Enligt psykologiguiden.se kan ett trotsigt beteende komma när som helst under ett barns uppväxt, eller också helt utebli. Som förälder är det även bra att veta att det inte bara är barnet som är orsak till trotset, eftersom det uppstår i samspelet med den vuxna. Vems fel det är, finns det dock ingen anledning att diskutera. Trots är helt normalt i alla relationer. Ytterst syftar trotset till att göra ditt barn redo för ett självständigt liv med förmåga att hävda sig själv och sina behov. Något som vi alla som föräldrar egentligen uppmuntrar.

Läs mer: Tips på böcker om trots och barnuppfostran

Kommer alla barn i trotsåldern?

De allra flesta föräldrar kommer att uppleva en trotsålder hos sitt barn, men den visar sig olika från barn till barn.

Ett barn kan hamna i trotsåldern vid flera olika tillfällen under sin uppväxt. Oftast väljer man att tala om de tillfällen som sticker ut extra mycket. Vardagstrots kan förekomma när som helst under barnets uppväxt.

Första gången en trotsålder inträffar brukar vara när barnet är runt 2 år, den så kallade två-års-trotsen. Nästa gång en trotsålder dyker upp är när barnet är runt 6 år (sex-års-trots), och sedan när barnet är runt 9 år (nio-års-trots). Den sista stora trotsåldern är när barnet är i tonåren.

Barnet själv är inte medvetet om att han eller hon är i en trotsålder. För barnet är det bara en känsla av ”kan själv” eller ”vill själv”. Som förälder är det en fördel om man är förberedd på denna förändring och vet hur man ska bemöta den. Ofta blir man överrumplad och agerar med ilska och barnet får sig både en och två utskällningar. Det tar ofta ett tag innan man förstår att det är en trotsålder som barnet går igenom.

Jesper Juul
”Barnen blir självständiga och de vuxna blir trotsiga.”

När barnet är i en trotsålder gäller det för föräldrarna att tillgodose det ökade behovet av självständighet och öppenhet. Tyvärr är vi dock sällan snabba med att göra detta – istället ”trotsar” vi barnets naturliga utveckling.

De som läste om trotsåldern läste även mer om tvåårstrots, sexårstrots eller om nioårstrots.

Källa trotsålder: psykologiguiden.se, vimedbarn.se, föräldrarochbarn.se, petrakrantzlindren.se, Jesper Juul – Ditt kompetenta barn, babyvarlden.se, Leach, Penelope: Allt om barnet. De första sex åren. 1999, Ulvund, Stein Erik: Förstå ditt barn 0–2 år. Cappelen 2004.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kan gravid dricka kaffe

Kaffe gravid

Kan man dricka kaffe när man är gravid? Hur mycket kaffe kan man dricka under graviditeten? Vi ger dig svar på alla dina frågor om graviditet och kaffedrickande.

Läs artikeln »
barn flicka vikt

Viktkurva flickor 0-12 månader

Viktkurva för flickor 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en flicka när hon föds och hur mycket går hon upp i vikt fram tills hon fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket flickor vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
Sex under graviditeten

Sex under graviditeten

Fakta om sex under graviditeten. Kan du ha sex när du är gravid eller kan det skada barnet? Det är inte farligt att ha sex när man är gravid. Här kan du läsa om allt som handlar om att vara gravid och ha sex.

Läs artikeln »
graviditetsdiabetes mäta sockernivån

Graviditetsdiabetes

Att vara gravid och få diabetes påverkar inte bara din graviditet utan även livet efter förlossningen. Graviditetsdiabetes drabbar cirka två procent av alla gravida. Normalt kan det botas genom att du under graviditeten ser äver din kost och motion.

Läs artikeln »
gravid symptom snarkningar under graviditeten

Snarkningar under graviditeten

Har du börjat snarka på natten sedan du blev gravid? Du är inte ensam. 11-16% av alla gravida snarkar. Tyvärr är snarkningarna inte bara irriterande utan snarkningarna för även med sig en del risker.

Läs artikeln »
vaccination

Vaccination av barn och spädbarn

Vaccination barn, vaccination spädbarn – När skall barn vaccineras? Vilka vaccinationer behöver barn och spädbarn? De första vaccinationssprutorna får barn redan vid tre månaders ålder, men det tar fortfarande lång tid innan barnet har ett fullgott vaccinationsskydd.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.