Böcker om trots / uppfostran

Böcker om trots och barnuppfostran

Alla drabbas vi av perioder som är kämpiga när det kommer till familjelivet. Barnuppfostran var kanske inte så enkel som man trodde och trotsåldrarna kanske kom tätare och var intensivare än man kunde föreställa sig. Här får du tips på böcker som kan hjälpa dig.

Du hittar först böcker om trots och sedan böcker om barnuppfostran.

— denna artikel innehåller reklamlänkar —

3 Boktips om trots

Psykologen Lisa Clefberg tipsar om två böcker för dem som upplever att de har svårt att hantera barnet under olika trotsåldrar.

Fem gånger mer kärlek : forskning och praktiska råd kring föräldrar och barn

Denna bok vänder sig till dig med barn i åldern 2 till 12 år. Fem gånger mer kärlek handlar om att ge mer positiv energi än negativ. Det är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.

Principerna kommer från KBT, och bygger på tilllämpad forskning om föräldraskap. Bokens kapitel utgår från olika teman på vanliga problem som de flesta föräldrar upplevt. Därefter följer övningar som steg för steg ger dig som förälder en ny färdighet och insikt. 

Författaren Martin Forster som skrivit boken är legitimerad psykolog och doktor i psykologi. Hans inriktning är kognitiv beteendeterapi och han har ägnat större delen av mitt yrkesliv åt att arbeta med barn och familj i olika former.

Se pris på och läs mer på: Adlibris / Bokus

Föräldrahjälpen : förändra familjelivet med KBT 

Föräldrahjälpen är en bok som vänder sig till dig som är förälder och som kan känna igen dig i att problem som egentligen är ganska små och vardagliga ibland kan kännas väldigt jobbiga och svåra att hantera. Det kan handla om måltiderna, påklädningen, tiden framför TVn eller datorn, sänggåendet eller tjat om godis Det här är vanliga vardagsproblem som de allra flesta familjer tampas med men som många gånger leder till tråkiga och onödiga konflikter i familjen.

I Föräldrahjälpen får du lära dig mer om hur kognitiv beteendeterapi kan hjälpa dig att hantera de här problemen på ett strukturerat sätt.Du får både en förståelse för hur problemen uppkommer och en rad konkreta och effektiva tips och råd. 

Liv Svirsky är leg psykolog och leg psykoterapeut och arbetar med kognitiv beteendeterapi. Hon har i flera år arbetat med barn och föräldrar både inom barn och ungdomspsykiatrin och i privat psykoterapiverksamhet.

Se pris på och läs mer på: Adlibris / Bokus

Andra bra böcker på ämnet är:

Hela havet stormar : småbarnsfamiljens livboj vid trots, konflikter och syskonbråk

I Hela havet stormar möter läsaren en rad olika småbarnsfamiljer som fastnar i vanliga konflikter, som syskonbråk, tjafs, tjat, sammanbrott vid hämtning och lämning på förskolan och att inte vilja äta eller klä på sig. Bara att komma iväg hemifrån kan kännas som ett dagsverke för en sliten förälder.

De två författarna, psykologer och själva föräldrar, resonerar med värme och kunskap kring hur stormar i familjen kan hanteras. De visar hur olika omständigheter påverkar familjelivet som antalet barn, bonusbarn, om det är en eller fler föräldrar i familjen och belyser med stark igenkänning hur ens goda föresatser som förälder ofta krockar med vardagens krav och utmaningar. Genom att nyfiket utforska vad som ligger bakom ett barns protester och pröva nya förhållningssätt ges nycklar till förändring och hopp om ett lugnare familjeliv.

Se pris på och läs mer på: Adlibris / Bokus

3 Boktips om barnuppfostran

Här har vi samlat bra böcker om barnuppfostran. Böckerna ger konkreta och bra tips på hjälp i vardagliga situationer. Många av dessa böcker berör även ämnet trots.

Barn som bråkar : Att hantera känslostarka barn i vardagen

I den här boken tar författarna avstamp i elva vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ att använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som används utgår från ett nytänkande förhållningssätt som kallas lågaffektivt bemötande.

Ta reda på vem som egentligen har problemet, justera förväntningarna på vad barnet klarar av och öva på att hålla dig lugn, är några av råden i denna konkreta och engagerande bok.

Bo Hejlskov Elvén är leg. psykolog och författare och jobbar med föredrag och rådgivning kring hantering av problemskapande beteende utifrån lågaffektiva metoder. De senaste åren har han allt mer riktat blicken mot föräldrar och föräldraskap, inte minst i denna bok skriven tillsammans med Tina Wimans. Utgångspunkten för metoderna är neuropsykologi, stressforskning och affektteori. Metoderna är en del av den tradition som kallas Low Arousal Approach eller lågaffektivt bemötande.

Se pris på och läs mer på: Adlibris / Bokus

Hur man talar så att barn lyssnar och lyssnar så att barn talar

En tidlös och älskad bestseller som ger dig all kunskap du behöver för att få ett bättre förhållande till dina barn och dig själv. Entusiastiskt lovordad av föräldrar och barnomsorgspersonal över hela världen. 

Adele Faber och Elaine Mazlish har en jordnära och respektfull inställning som visar hur livet med barn i alla åldrar kan bli mindre stressande och mer givande. Här delar de prisbelönta experterna sina senaste kunskaper och förslag utifrån feedback de har fått genom åren. 

Deras kommunikationsmetoder illustrerade med härliga serieteckningar som visar hur man använder dem i praktiken ger dig kreativa sätt att lösa vanliga föräldraskapsproblem. 

Se pris på och läs mer på: Adlibris / Bokus

Med känsla för barns självkänsla

Den här boken handlar om självkänsla. Om hur den naturligt finns i våra barn, och hur vi kan handla för att uppmuntra den. Självkänsla är den plattform utifrån vilken många andra egenskaper utvecklas. Barn med sund självkänsla accepterar och gillar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov, de höjer sin röst mot orättvisor, vågar gå sina egna vägar i livet, tar ansvar för sina misstag, tar kritik på ett konstruktivt sätt. Och de vet att de duger för den de är och inte för sina prestationer.

Petra Krantz Lindgren är beteendevetare i botten och håller kurser och föreläsningar i Aktivt Föräldraskap om kommunikation och konflikthantering med barn.

Se pris på och läs mer på: Adlibris / Bokus

Böcker om trots och barnuppfostran

Böcker kan vara en stor hjälp för den som upplever att det är kämpigt i vardagen. Att vara påläst är alltid något bra och att ta del av experternas tips och råd gör det oftare enklare att hantera jobbiga situationer.

Läs gärna även våra artiklar om: De olika trotsåldrarna och Tips vid trots.

Guider för gravid och förälder

doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
Tips på gravidböcker

Böcker under graviditeten

Böcker om graviditet och förlossning. Vi tipsar om bra gravidböcker och många fler boktips. När man är gravid köper man ofta många böcker men vilka gravidböcker behöver man köpa egentligen? Tips på gravidböcker, graviddagböcker förlossningsböcker och många fler. 

Läs artikeln »
Babyskydd bäst i test

Babyskydd – Bästa babyskyddet 2023

Babyskydd används i bilen från det att barnet är nyfött fram till 6-9 månaders ålder. Ett babyskydd ska placeras bakåtvänt i fram- eller baksätet och monteras med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är anpassat efter babyns kropp och är smalare och har en något större lutning än en bilbarnstol. Innan babyskyddet sätts in i bilen så ska du säkerställa att krockkudden är urkopplad.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.