separera med barn

Separera med barn

Separera med barn - här hittar du fakta och tips när ni ska separera och har små barn. En skilsmässa är alltid svår och den blir ännu svårare när barn är med i bilden.

Innehåll i denna artikel

Separera med små barn

Att skiljas eller att separera när man har barn kan vara jobbigt i dubbel bemärkelse. Inte bara ska man ta itu med sina egna känslor utan man ska även ta tillvara barnets intresse och barnets bästa. Forskning visar att betydelsen av föräldrarnas relation är odiskutabel när det kommer till barnet sociala och känslomässiga utveckling.

Separera med barn

När föräldrar separerar eller skiljs åt så måste de gemensamt hitta former för hur umgänge, vårdnaden och boendet med barnet ska lösas. Föräldrar som har gemensam vårdnad men som inte längre bor ihop bestämmer tillsammans var barnet ska bo och hur mycket det ska bo på varje ställe. Har ni svårt att komma överens om hur ni ska lösa frågor kring umgänge, boende, underhåll och annat som rör separationen och barnet så kan ni helt gratis vända er till kommunen för att få hjälp med ett samarbetssamtal. Ett samarbetssamtal kostar ingenting och syftar till att hitta gemensamma lösningar för barnets bästa utan att behöva gå till domstol.

Föräldrarnas relation och barnet

Den känslomässiga kvaliteten i sambandet mellan barn och föräldrar kan förutsägas utifrån iakttagelser om vad föräldrarna sinsemellan tycker om varandra. Forskning har exempelvis visat att det existerar ett samband mellan en mammas känslighet när hon ammar sitt barn och den känslomässiga relation mellan föräldrarna. Om pappan är mer stödjande gentemot mamman så fungerar amningen betydligt bättre.

Inom forskningen har man funnit samband mellan ett dåligt förhållande, fientlighet eller likgiltighet mellan makarna och ett ”explosivt känslomässigt reaktionsmönster” hos barn i förskoleåldern. Annan forskning visar på att konflikter mellan mamman och pappan kan vara till större skada för den sociala och känslomässiga utvecklingen än en förälders frånvaro eller en separation mellan föräldrar och barn. Att som förälder välja att dela på sig behöver med andra ord inte vara dåligt för barnet utan det kan kanske till och med vara positivt.

Ekonomi vid en separation eller skilsmässa

Föräldrar är skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år, eller 21 år om barnet fortfarande går i skolan. Om ni har barnet eller barnen lika mycket så ansvarar vardera förälder för försörjningen den tiden barnet är hos föräldern. Om ett barn däremot bara bor hos den ena föräldern så ska den andra föräldern betala underhållsbidrag (läs mer om underhållsbidrag). Storleken på bidraget beror på barnets ekonomi och er ekonomi. Summan kommer ni antingen själva överens om eller så vänder ni er till en domstol.

Om den förälder som ska betala underhållsbidrag inte gör det så har barnet rätt till underhållsstöd från försäkringskassan (Läs mer om underhållsstöd).

Har ni barn födda efter den 1 mars 2014 så delas barnbidraget automatiskt mellan föräldrarna om ni har gemensam vårdnad. Har ni fått barn innan dess och har barnet lika mycket boende hos er måste ni aktivt välja att dela på barnbidraget. För att göra detta måste ni ha gemensam rättslig vårdnad om barnet. Delat barnbidrag är 625 kronor per månad och barn och ska anmälas till Försäkringskassan på en blankett som heter ”Delat barnbidrag”.

Mer om: Flytta med barn.

Barns behov vid separation

Familjerätten på nätet sammanfattar barns behov vid en skilsmässa enligt nedan;

  • de behöver bli grundligt förberedda på skilsmässans konsekvenser före den fysiska separationen och att föräldrarna är känslomässigt öppna.
  • bli övertygade om att de inte bär skulden till skilsmässan
  • slippa avgöra vilken av föräldrarna som skall ha vårdnaden
  • få uppleva så få förändringar som möjligt och få bli kvar i sin invanda miljö och behöva byta förskola eller skola
  • få sin ekonomiska trygghet säkrad
  • få en samvaro med den förälder som barnet inte bor med och i efterhand få vara med och bestämma umgängets utformning
  • tillgång till båda föräldrarnas släkt, särskilt mor- och farföräldrarna
  • föräldrar som håller barnet utanför sina egna konflikter och att de talar väl om varandra
  • föräldrar som inte pumpar barnet på upplysningar om den andre föräldern eller använder barnet som sändebud och spion.
  • föräldrar som inte bildar ny familj utan att invänta och förbereda barnet inför detta steg

Mer fakta om att separera med barn hittar du även på socialstyrelsens hemsida.

Källa: famratt.com, socialstyrelsen, försäkringskassan, kommunen.

De som läst avsnittet om separation eller skilsmässa när barn finns i relationen läste även mer om underhåll, om barns boende vid separation eller skilsmässa och om en separations påverkan på barn 0-3år.

Fler artiklar för dig med familj

flytta med barn
Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
Aktiviteter sjuka barn
Sjuka barn – aktiviteter hemma

När barn blir sjuka är det inte säkert att de reagerar som vi vuxna. Sjuka barn behöver inte vara sängliggande, utan de kan mycket väl vilja hålla igång trots sjukdom. Här har du tips på aktiviteter att hitta på i hemmet.

Läs artikeln »
bonusfamilj
Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
vab
VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
förlossningsdepression
Förlossningsdepression

Varför drabbas man av Förlossningsdepression? Hur hittar du tecken och symptom på att du har drabbats? Runt 10% av alla kvinnor drabbas av en förlossningsdepression som varar i mer än två veckor. Att vara nedstämd eller att lida av en depression i samband med förlossningen är inte ovanligt. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.