flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Hur påverkas ditt barn av en flytt

Att flytta till en ny bostad är spännande, men att hjälpa ditt barn att klara av en sådan stor förändring kan vara knepigt. Så tänk på att försiktigt starta processen med att flytta tillsammans med ett litet spädbarn eller ett förskolebarn.

Vid en flytt tenderar barn att fokusera på de känslor som är förknippade med flytten, medan de vuxna fokuserar på logistiken. Trots att barn är väldigt känslosamma vid en flytt så är det oftast de som har det lättast att skaffa nya vänner.

Läs även: Kan jag flytta var jag vill med barnen om vi har gemensam vårdnad?

Inför flytten med barn

Flytta med barnInnan ni är helt säkra på om ni ska flytta eller var ni ska flytta kan det vara bra att inte säga för mycket till barnen. Berätta bara det barnen behöver veta, så att de inte får falska förväntningar eller blir ledsna i onödan. Ge dem därför inte en massa förhoppningar om större rum eller en stor trädgård. En affär kan alltid falla innan papper är signerade och då kan det bli förvirrande och känslomässigt helt i onödan.

Gör därför bostadsjakten så enkel som möjligt. Oavsett hur sökandet går till så kan det vara bra att lämna barnen utanför under det första steget. Att släppa med ett litet barn, in och ut ur bilen och sedan in och ut ur konstiga bostäder, kan vara ett dåligt drag. Om det är möjligt så hitta en barnvakt när det är dags att kolla på hus eller ta med en vän som kan ta hand om barnet medan du kollar in bostaden. Följer barnen med på visningarna så vår noga med att påtala att det inte är säkert att det blir denna bostad som ni väljer.

Flytta med ett barn

Även om du bara är i planeringen eller drömmer om att flytta så vet du förmodligen att en flytt med barn i sammanhanget är en helt annan match än att flytta ensam eller med vänner. Denna milstolpe i livet kan dock gå betydligt smidigare om du bara har dina barn i åtanke vid varje steg på vägen, från att leta runt efter hus till dess att du lastar på lastbilen och kör iväg. För vem hade det inte varit traumatiskt att bli uppsliten från sin trygga miljö utan att få vara delaktig i beslutet eller ens förstå varför det måste hända.

Börja gärna prata med barnen om en flytt i god tid innan det är dags. Här är lite information bättre än ingen information. Måla dock inte upp några bilder för barnen innan ni skrivit under några papper, utan berätta endast att ni ska flytta och att ni börjat leta efter en ny bostad. Svara ärligt på barnens frågor och var mottaglig för både positiva och negativa reaktioner. Även om flytten är viktig för er vuxna så är det inte säkert att barn förstår detta, vilket kan göra att de fokuserar på de skrämmande och känslomässiga aspekterna med en flytt. Genom att låta barnen vara delaktiga i processen med att hitta en ny bostad, en ny skola, osv så kan detta göra att förändringen känns mindre påtvingad.

Flyttar ni till en bostad som inte ligger allt för långt bort så är det bra om ni kan åka dit i förväg och titta på grannskapet. Stanna gärna till och lek på någon lekplats i området eller gå på en lite promenad så att ni kan utforska området tillsammans. Om ni flyttar längre bort, så kan det vara svårt att besöka platsen i förväg. Försök ändå att ge barnen så mycket information som möjligt. Visa dem bilder på datorn och ta gärna reda på och berätta om aktiviteter som barnen kan göra i det nya området.

Läs även: Flytta med hela familjen och om att packa upp tillsammans med barnen.

Tips inför flytten med barn

Barn som är yngre än 6 år kan vara relativt enkla att flytta, eftersom de har en begränsad förmåga att förstå de inblandade förändringarna. Ändå är din vägledning avgörande.

Här är några tips på hur du kan underlätta övergången vid en flytt med små barn:

  • Håll förklaringar tydliga och enkla.
  • Använd en historia att förklara flytta med eller använd leksakslastbilar och möbler för att spela upp det.
  • När du packar ditt barns leksaker i lådor, se till att förklara att du inte kastar dem.
  • Om ditt nya hem är i närheten och ledigt, gå då gärna dit för att besöka det innan flytten och ta några leksaker med er vid varje besök.
  • Vänta med att göra dig av med ditt barns gamla sovrumsmöbler, då dessa kan ge en känsla av trygghet i det nya huset. Det kan även vara en bra idé att ordna möbler på ett liknande sätt i det nya sovrummet.
  • Undvik att göra andra stora förändringar under flytten, som potträning, sluta med napp eller att avancera ett litet barn från spjälsäng till en riktig säng.
  • Ordna så att ditt spädbarn eller förskolebarn har en barnvakt på flyttdagen. Låt dock gärna barnet vara med på flyttdagen (tillsammans med barnvakten), åtminstone ett tag så att barnet känner sig delaktig.

De som läst avsnittet om att flytta med barn läste även mer om att förbereda sig inför flytten samt om att säga farväl till den gamla bostaden.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Vårt nyhetsbrev är fullt av fakta för dig som är gravid eller för dig som är nybliven förälder. Följ graviditetens utveckling eller barnets utveckling beroende på var i livet du befinner dig just nu.

Läs artikeln »
barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
flytta gemensam vardnad

Flytt vid gemensam vårdnad

Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad? Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun? Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende.

Läs artikeln »
dagis

Förskola / Dagis

Regler och fakta om barn på förskola / dagis. Dagisplats, dagisavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och dagis, när kan barn börja på dagis, inskolning dagis, kostnad för dagis, barnomsorg. Ansökan om dagisplats / förskoleplats. Det som tidigare hette dagis heter nu förskola.

Läs artikeln »
Föräldralön

Föräldralön

Föräldralön eller föräldrapenningtillägg är en förmån som du som föräldraledig kan ha rätt att ta del av. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Läs artikeln »
foraldrarollen

Föräldrarollen

Föräldrarollen – vad vet du om att vara förälder? Att bli förälder är en förändring som kommer att påverka under väldigt många år. Som förälder förväntas du stötta och vara där för ditt barn i alla väder. Föräldrarollen innebär mycket ansvar och du ställs för en hel del utmaningar som förälder.

Läs artikeln »
prylar

Barnprylar

Vilka prylar behöver du till ditt barn och vilka barnprylar är överflödiga? Var köper du bra och säkra saker till ditt barn?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.