Sjukpenninggrundande inkomst gravid

Sjukpenninggrundande inkomst gravid

Vet du vad sjukpenninggrundande inkomst sk SGI är och hur den påverkar dig när du är gravid? Vi reder ut begreppet och det du behöver veta om SGI när du är gravid. 

Innehåll i denna artikel

SGI när du är gravid

När du är gravid så blir termen sjukpenninggrundande inkomst (SGI) helst plötsligt väldigt viktigt för dig. Din sjukpenninggrundande inkomst är det som styr din föräldrapenning, din eventuella graviditetspenning samt din ersättning när du kommer att vara hemma med sjukt barn.

Sjukpenninggrundande inkomst är ett belopp som räknas fram av försäkringskassan och som ligger till grund för hur mycket pengar du får. Vanligen förkortas det SGI – SjukpenningGrundad Inkomst.

Vad är sjukpenning-
grundande inkomst?

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är den beräknade årliga inkomsten i kronor sett som du får från en anställning eller en näringsverksamhet i Sverige. Det är endast inkomster från arbete som beräknas pågå under minst sex månader eller är årligen återkommande som kan räknas med i din SGI.

Den sjukpenninggrundande inkomsten är begränsad till en viss nivå, vilket gör att den kan vara lägre än din vanliga årsinkomst. För 2024 är den högsta nivån 10 prisbasbelopp och lägst 24 procent av prisbasbeloppet. De ersättningar som du för under graviditet och föräldraledigheten avviker dock lite.

För föräldrapenningen så grundar sig också sjukpenninggrundande inkomsten på hela 10 prisbasbelopp. Om du är berättigad till graviditetspenning så är den högsta nivån 7,5 prisbasbelopp. Även för tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn så ligger den högsta nivån på SGI på 7,5 prisbasbelopp.

Prisbasbeloppet för 2024 är 57 300 kronor, vilket är en höjning med 4 800 kronor jämfört med 2023 års prisbasbelopp på 52 500 kronor.

Gravid och sjukpenning-
grundande inkomst

För att få rätt sjukpenninggrundad inkomst så bör du registrera din inkomst på försäkringskassans webbsida. Detta kan du göra antingen när du vet att du är gravid eller när du ansöker om ersättning. När du är gravid har du även rätt att gå ner i arbetstid eller att helt sluta arbeta under de sista sex månaderna av graviditeten utan att din SGI påverkas. Detta gäller dock endast om du arbetat stadigvarande i minst sex månader (240 dagar) i streck innan det att barnet föds. Uppfylls detta så är din SGI skyddad och man får då föräldrapenning från första dagen enligt den SGI man har.

Om du ska vara föräldraledig så kan du även ha rätt till föräldralön. Detta är en ersättning som kan ge dig extra pengar även för den lönenivå som ligger över din SGI.

Källa: SGI-guiden, graviditetspenning.

De som läste om sjukpenninggrundande inkomst / SGI läste även mer om föräldrapenning samt om graviditetspenning.

Fler artiklar för dig med familj

Shopping barn

Shopping till barn

Butiksguide – shopping till barn. Ska du handla babykläder, barnkläder, leksaker eller mammakläder? Då hittar du tips på seriösa butiker i vår butiksguide. Handla tryggt och säkert på nätet. Shopping för dig och dina barn.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Spara till barn

Spara till barn

Att spara till barn är en långsiktig handling, och för att få en trevlig ränta-på-ränta-effekt är det viktigt att börja spara i tid. Spara hellre en liten summa, än ingen alls. 

Läs artikeln »
Förskoleavgift

Förskoleavgift, dagisavgift och Maxtaxa

Dagisavgift / Förskoleavgift och maxtaxa – hur mycket betalar man för förskolan? Regler och fakta om maxtaxan eller kostnaderna för barn på dagis / förskola. Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som man kan få betala för sin dagisplats / förskoleplats.

Läs artikeln »
flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.