Spara till barn

Spara till barn

Att spara till barn är en långsiktig handling, och för att få en trevlig ränta-på-ränta-effekt är det viktigt att börja spara i tid. Spara hellre en liten summa, än ingen alls. 

Innehåll i denna artikel

Spara pengar till barnets framtid

När du har en liten bebis kan barnets vuxna liv kännas långt bort, men 18 år går betydligt snabbare än man kan tro. Rätt vad det är så ska hen klara sig själv, ta körkort eller sticka ut och resa. Om du vill se till att ditt barn får en bra start när hen ska ut i vuxenlivet behöver du börja spara redan idag.

Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska starta ett sparande till ditt barn. Hos låneförmedlaren Consector (sponsor till artikeln) får du ännu fler handfasta tips om att spara till barnets framtid.

Spara i ditt eget eller barnets namn

Först och främst behöver du bestämma om du ska öppna ett sparkonto i ditt eget eller barnets namn, det finns olika fördelar med båda. Det som utgör den största skillnaden mellan sparformerna är tidpunkten då barnet får tillgång till pengarna. Väljer du att öppna ett sparande i barnets namn bestämmer barnet själv över tillgångarna från och med att hen fyller 18. Om du tycker att det är för tidigt eller vill ha inflytande på vad pengarna ska gå till kan du istället öppna ett konto i ditt namn. På så sätt får du möjlighet att ge din gåva när du tycker barnet är tillräckligt moget för att ta ansvarsfulla ekonomiska beslut. Väljer du att spara i ditt eget namn är det viktigt att du skriver ett testamente där du anger att barnet ska få pengarna ifall du går bort.

Välj sparform med hög avkastning

Att spara i ett vanligt sparkonto kan kännas tryggt, men nackdelen med sparformen är att inflationen kommer att ha negativ påverkan på pengarnas värde. Efter ca 18 år kommer pengarna sannolikt ha sjunkit i värde, vilket är minst sagt tråkigt. Det bästa alternativet är ofta att månadsspara i indexfonder, då aktiemarknaden historiskt sett alltid har gett hög avkastning. Tänk dock på att välja en indexfond med låga avgifter, gärna under en halv procent. Ett annat alternativ är att spara i en kapitalförsäkring och skriva barnet som förmånstagare. Då kan du styra hur och när pengarna ska betalas ut.

Hur mycket ska jag spara?

Att spara är en långsiktig handling, och för att få en trevlig ränta-på-ränta-effekt är det viktigt att börja spara i tid. Även om ekonomin är ansträngd under småbarnsåren är det här något du bör prioritera. Spara därför hellre en liten summa, än ingen alls. Ett tips är att automatisera sparandet så slipper du tänka på att föra över pengar varje månad.

Spara rättvist till barnen

Då sparandet påverkas av börsutvecklingen är tidpunkten då du börjar spara avgörande för hur mycket pengarna kommer att växa. Om du har flera barn födda olika år kan den slutgiltiga summan alltså variera, trots att du lägger undan lika mycket. För att göra det så rättvist som möjligt ska du därför inte öppna separata konton för barnen, utan ge dem samma förutsättningar genom att spara på samma konto. På så sätt kan ni undvika tråkiga ekonomirelaterade bråk i framtiden.

Denna artikel är ett bidrag från Consector

De som läste om att spara till barn läste även om regler för barnbidrag och för föräldrapenning.

Fler artiklar för dig med familj

Barnbidrag 2022

Barnbidrag 2024 / 2023

Nivån för barnbidraget 2024 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
Föräldralön

Föräldralön

Föräldralön eller föräldrapenningtillägg är en förmån som du som föräldraledig kan ha rätt att ta del av. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
Barnkalas

Barnkalas

Barnkalas är fantastiskt roligt men när man själv ska fixa barnkalaset uppstår ofta vissa frågetecken. Vi ger dig tips och råd när det är dags för barnkalas.

Läs artikeln »
dagis

Förskola / Dagis

Regler och fakta om barn på förskola / dagis. Dagisplats, dagisavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och dagis, när kan barn börja på dagis, inskolning dagis, kostnad för dagis, barnomsorg. Ansökan om dagisplats / förskoleplats. Det som tidigare hette dagis heter nu förskola.

Läs artikeln »
resa med barn

Resa med barn

Det finns mycket du ska tänka på innan du reser med ditt lilla barn. Var är det lämpligt att resa med barn? När är det okej att resa med barn? Vi har samlat fakta och tips om som du har nytta av under resan med ditt barn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.