abort

Abort

Abort - här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Fakta om aborter och abortlagen i Sverige

Abort betyder avbryten graviditet! I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 40 000 aborter. Nästan 79% av alla aborter som genomfördes under 2010, utfördes före utgången av den 9:e graviditetsveckan. En klar majoritet av aborterna är så kallade medicinska aborter.

På faktasidorna om abort kan du läsa om skillnaden mellan medicinsk och kirurgisk abort, hur en abort går till, när man kan göra abort, risker med abort, samt om statistik rörande aborter i Sverige.

I abortstatistiken från socialstyrelsen kan man läsa uppgifter om abortmetod, graviditetslängd, tidigare aborter och förlossningar samt om kvinnans ålder och var i Sverige hon är bosatt. Läs mer om abortstatistik.

Abortlagen

Den första lagen om abort i Sverige kom redan 1938. Denna abortlag innebar att lagliga aborter kunde utföras efter att ett särskilt tillstånd utfärdats av dåvarande Medicinalstyrelsen eller utifrån ett tvåläkarintyg. Den abortlag vi har idag infördes 1975 och innebär i huvudsak att det är fri rätt till abort.

Abortlagen säger i stora drag följande:

  • Kvinnan har i Sverige rätt till abort till och med graviditetsvecka 18. Efter detta tillåts abort enligt abortlagen bara om det finns speciella skäl eller om barnet är gravt skadat.
  • Innan utgången av 12:e graviditetsveckan får kvinnan gå igenom en abort utan att tala med en läkare.
  • Socialstyrelsen har gjort bedömningen att barnet efter vecka 22 kan leva utanför sin mammas kropp och det är då inte längre tillåtet att göra abort.
  • Det finns i Sverige ingen åldersgräns för att göra abort, men om du är under 18 år bör föräldrarna veta om det. Har du specialla skäl går det dock att hålla aborten hemlig även för föräldrarna. Beslutet att berätta om aborten är helt och hållet den gravida kvinnans.
  • Graviditetstest på mödravårdscentralen och utredningen innan en abort utförs är gratis för kvinnan. För övriga undersökningar och för vården betalar man sedan samma taxa som vid ett vanligt läkarbesök.
  • Rätten till abort i Sverige gäller alla kvinnor oavsett om de är svenska medborgare eller inte. Enligt abortlagen behöver du heller inte vara bosatt i Sverige för att ha rätt att utföra en abort här.
  • Om en läkare av någon anledning vägrar att utföra en abort ska ärendet omedelbart prövas av Socialstyrelsen. I dessa fall är det sjukvårdshuvudmannens skyldighet att se till att kvinnan får sin abort verkställd.

Observera att det går att ångra sig när som helst före själva aborten!

Olika metoder för att göra abort

Metoder för abortOm man överväger att göra abort så ringer man abortmottagningen och bokar tid för samtal och bedömning. Abortmottagningar finns vanligen på sjukhusens kvinnokliniker samt vid vissa större gynekologiska mottagningar. Det finns främst två metoder att utföra en abort på, medicinsk eller kirurgisk. Medicinsk abort är som det låter en abort framkallad genom medicinering, dvs med tabletter. En kirurgisk abort innebär att man gör ett fysiskt ingrepp, även kallad skrapning. Gör man en sen abort använder man sig av den så kallade två-stegs-metoden. Läs mer om
hur man gör och vad medicinsk och kirurgisk abort innebär.

Abortmottagingen

När man ringer abortmottagningen för att boka tid för abort eller bara fråga om råd så är det bra om man kan ange tidpunkten för sin senaste mens. Denna information hjälper personalen att avgöra hur långt i graviditeten du är gången och kan på så sätt ge rätt råd. När det är dags för första besöket går det även bra att din partner följer med till abortmottagningen.

Normalt går det fort att få en tid på abortmottagningen, eftersom det är bättre ju tidigare en eventuell abort genomförs. Väl på abortmottagningen gör en läkare en bedömning av hur långt graviditeten är gången. Ofta görs detta genom ett vaginalt ultraljud då man förutom att bestämma graviditetslängden kan utesluta eventuell utomkvedshavandeskap. Vilken abortmetod som väljs kan du läsa mer om under medicinsk och kirurgisk abort.

Redan vid tillfället innan en abort vill personalen på abortmottagningen diskutera vilka preventivmedel man vill använda i framtiden. Du bestämma själv om och i så fall vilket preventivmedel du ska använda.

Jennifer berättar om abort:

Jag och min kille har alltid använt skydd när vi haft sex, men trots det blev jag oplanerat gravid. Vi bestämde oss för att göra abort samma dag som vi fick veta att jag var gravid, fast att jag egentligen redan då längtade efter barn. Jag gick fortfarande i skolan och det var liksom inte läge. Även om aborten var fruktansvärd och det var en enormt jobbig tid med mycket gråt och tårar så ångrar jag mig inte. Idag, 5 år efter aborten, har jag fått mitt första barn och är jätteglad. Jag är glad att jag väntade tills jag var mogen för det och var klar i skolan. Nu kan jag leva ett normalt liv samtidigt som jag njuter av att vara mamma.

Efter aborten

En abort framställer mycket känslor och både fysisk och psykiskt lidande. Känslomässigt är det inte ovanligt att kvinnan känner tvivel efter en graviditet kring om hon gjort rätt eller inte. Samtidigt känner de flesta kvinnor en lättnad över att aborten är avklarad. Se till att du har någon du kan prata med efter en abort, så att du har möjlighet att dela med dig av dina tankar och känslor. Det finns inget rätt eller fel och det är lätt att det emetionella tar över. Glöm inte bort det logiska, varför gjorde jag egentligen aborten?

Fysiskt är det efter en sen abort inte ovanligt att mjölkproduktionen startar. Gör den det så kan du få Bromocriptin för att stoppa detta, tala med din läkare eller sköterska. Har du lidit av graviditetsillamående brukar detta gå över så fort aborten är klar. Efter aborten kommer normalt en blödning att inträffa som efter en kirugisk abort varar mellan några dagar och en dryg vecka och vid en medicinsk abort varar ungefär två till fyra veckor. Blödningen kan påminna om en riklig mens.

Den första mensen efter en abort kommer normalt efter 4 till 7 veckor efter ingreppet. Avstå helst helt från sex, bad och att använda tampong så länge blödningen pågår. Det går bra att duscha efter en abort. Sex kan du ha igen när blödningen slutat.

Efter du genomgått en medicinsk abort går du normalt på en efterkontroll efter ungefär två till fyra veckor för att kontrollera att graviditeten verkligen blivit avbruten samt för att se så att allt är som det ska. Även om du gjort en kirurgisk abort ska du erbjudas en efterkontroll. Är du Rh-negativ får du inom 48 timmar efter aborten en anti-D injektion för att förhindra Rh immunisering vid en kommande graviditet.

Film om abortlagen

Risker med abort

Självklart finns det risker med en abort även om sannolikheten för att något allvarligt ska inträffa är mycket liten. Risken för komplikationer är mindre desto tidigare aborten genomförs. Den vanligaste rädslan vid en abort är att man inte ska kunna få barn i framtiden. Risken för detta är mycket liten, mindre än en på tusen, oavsett om man gör en kirurgisk eller medicinsk abort.

Vid abort finns det dock en risk att rester av moderkakan finns kvar i livmodern. Det är den vanligaste orsaken till besvär efter abort och kan leda till blödningar som fortsätter i flera veckor. En undersökning visar om det finns rester kvar och för att ta bort dem måste man göra en skrapning. Ungefär vid tre till fyra procent av alla aborter finns det rester av moderkakan kvar i livmodern efter en abort. Risken för detta är lika stor både vid en medicinsk abort som vid en kirurgisk abort.

Utöver rester av moderkakan är den vanligaste komplikationen vid abort, infektion i livmodern. Detta drabbar någon enstaka procent av alla som genomgått en abort. Risken för detta är något mindre vid en medicinsk abort än vid en kirurgisk abort.

Källa: Socialstyrelsen 2011, vårdguiden, 1177 samt lagboken.

De som läst avsnittet om abort och abortlagen läste även om hur man blir gravidstatistik om aborter samt om olika metoder för att göra abort.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

abort medicinsk kirurgisk sal

Medicinsk och kirurgisk abort

Medicinsk eller kirurgisk abort är två olika abortmetoder. Läs fakta om hur medicinsk och kirurgisk abort går till och vad skillnaden är. Medicinsk och kirurgisk abort genomförs tidigt under graviditeten medan man vid så kallad sen abort använder sig av tvåstegsmetoden.

Läs artikeln »
modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning

Modersmjölksersättning är en fullgod näring för nyfödda barn. I denna artikel hittar du allt du behöver veta om ersättning! Vi går igenom hur mycket modersmjölksersättning du ska ge till ditt barn? Hur tillagar du ersättningen på bästa sätt? Kan man byta modersmjölksersättning när som helst?

Läs artikeln »
fostervatten

Fostervatten

Fostervattnet finns för att på olika sätt skydda barnet. Om mängden fostervatten är för liten eller för stor, så kan detta vara negativt för fostret. Mängden fostervatten varierar under graviditen och det byts ut flera gånger om dagen. Vad händer då om det är för mycket eller för lite fostervatten? I denna artikeln reder vi ut allt om fostervatten.

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
Nattljusolja gravid

Nattljusolja gravid

Nattljusolja är ett växtbaserat kosttillskott som sägs kunna påskynda och underlätta en förlossning. Man ska vara medveten om att saknas säker forskning kring hur nattljusolja påverkar foster och den gravida kvinnan. 

Läs artikeln »
kolik

Kolik – spädbarnskolik

Kolik, magont och magknip hos spädbarn är något som ofta blandas ihop. Läs om vad kolik är, hur det lindras och vilka symptom som barn drabbas av vid spädbarnskolik. Ofta säger folk missvisande att det är kolik fast att det bara är vanligt magknip. Oavsett om det är kolik eller inte kan det dock vara förödande för familjelivet.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.