Lakrits gravid

Lakrits gravid

Under graviditeten så bör du begränsa ditt intag av lakrits. Att äta lakrits i större mängd under en länge tid kan ge skadliga effekter. Lakrits kan finnas i flera olika typer av produkter.

Kan man äta lakrits när man är gravid?

Lakrits är ett godis som man antingen älskar eller ogillar. Tillhör det favoritgodiset så kan det vara jobbigt att få reda på att man bör avstå lakrits när man är gravid. Lakrits är dessutom en vanlig craving under graviditeten. 

Under graviditeten så bör du begränsa ditt intag av lakrits. Livsmedelsverket rekommenderar att man som gravid inte äter mer än 50 gram lakrits om dagen. Att äta lakrits i större mängd under en länge tid kan ge skadliga effekter. Lakrits kan finnas i flera olika typer av produkter. 

Lakrits för dig som är gravid kan enligt en finsk studie göra stor skada, lika stor som en kväll med stora mängder alkohol. I denna artikel reder vi ut hur lakrits kan påverka dig som är gravid. 

Fakta om Lakrits

I Norden äts det i genomsnitt drygt 4 gram lakrits per dag och per individ. Detta är under den nivå på 50 gram per dag som livsmedelsverket anger kan ge skadliga effekter. Det finns dock de som säger att säkerhetsgränsen borde vara så låg som 5 gram per dag. 

Att prata om lakrits som ett ämne är egentligen fel. Det vore bättre att ange intaget av glycyrrhizin (Gn) eller helst dess aktiva metabolit, glycyrrhetininsyra (GA). Mängden av detta ämne varierar stort i olika typer av lakrits. Generellt kan man säg att 50 gram lakritsgodis motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra, men för att vara säker bör detta kontrolleras för varje produkt. 

Känslighet för glycyrrhizinsyra

Alla människor, både gravida och icke gravida, är olika känsliga för ämnet glycyrrhizinsyra som finns i lakrits. De studier som är gjorda tyder enligt livsmedelsverket på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter lakrits motsvarande 50 gram per dag. En finsk studie visar dock på att risker föreligger redan vid nivåer på runt 15 gram per dag under längre perioder.

Vilken typ av lakrits ska man avstå under graviditeten? 

När livsmedelsverket nämner lakrits så menar de ”vanlig” lakrits. De syftar således inte på produkter såsom lakritspulver, glass, strössel mm.

Biverkningar om man äter för mycket lakrits

Varje år inträffar det ungefär ett tiotal fall av lakritsförgiftning. Det finns en del studier som gjorts på just lakrits och de biverkningar som kan förekomma hos vuxna som äter stora mängder lakrits är: 

  • elektrolytrubbning
  • förhöjt blodtryck
  • akut hjärtsvikt
  • kaliumbrist

Hur påverkas barnet av lakrits?

Det finns en hel del forskning på ämnet lakrits och graviditet och det är sedan länge känt att ämnet glycyrrhizin höjer blodtrycket och förkortar graviditetens längd. Enligt djurförsök så ökar också ämnet effekten av stresshormonet kortisol som är nödvändigt för fostrets utveckling men skadligt i stora doser.

I en finsk studie som publicerats i den amerikanska tidskriften American Journal of Epdemiology konstaterar forskare att lakrits och salmiak även kan ha skadlig inverkan på barnets kognitiva utveckling. Lägre intelligensnivå och koncentrationssvårigheter var några av de konsekvenser som sågs hos barnen om mamman åt lakrits under graviditeten. 

I studien intogs mängder av lakrits som motsvara cirka 35 gram per dag under en längre period. I studien kunde man även se att barnen till de mammor som åt mycket lakrits under graviditeten oftare påvisade ADHD-liknande problem än de andra barnen. Utmärkande för flickbarn var att puberteten börjat tidigare och framskridit längre. Studien inkluderade 378 barn och slutsatsen var att kvinnor bör avstå lakrits vid graviditet.

Sammanfattningsvis: Lakrits när man är gravid

Forskning kring lakrits när man är gravid är något kluven och olika nivåer på rekommenderat intag återfinns i olika studier. Det gemensamma är att ingen kan återge en säker gräns för konsumtion av lakrits. 

I Finland ingår sedan 2016 både lakrits och salmiak i den grupp livsmedel som gravida avråds från att äta när de är gravida. Enligt den finska rekommendationen så nämns det att sporadiska små mängder, såsom en portion lakritsglass eller några sötsaker, inte utgör någon skada. 

Livsmedelsverket i Sverige råder den som är gravid (och alla andra vuxna) att inte äta stora mängder ofta. Med stora mängder avses mer än cirka 50 gram lakritsgodis eller  motsvarande produkter, dvs 100 milligram glycyrrhizinsyra, per dag. 

Källa: 1177, livsmedelsverket, läkartidningen, Katri Räikkönen et al., Maternal licorice consumption during pregnancy and pubertal, cognitive and psychiatric outcomes in children. American Journal of Epidemiology. DOI: https://doi.org/10.1093/aje/kww172.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Läs artikeln »
Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning innebär att du får högt blodtryck. Symptom på att du drabbats är plötslig huvudvärk, svullnad, ont i magen, mm.  Bästa sättet att lindre havandeskapsförgiftningen är att vila. Ofta går det över ungefär två veckor efter förlossningen. Havandeskapsförgiftning går även under namnen graviditetstoxikos eller preeklampsi.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
midsommarmat gravid

Midsommarmat gravid

Klassisk midsommarmat påminner mycket om den mat vi äter vid många av de svenska högtiderna. Sill, gravad lax, ägg, prinskorv, jordgubbar och västerbottenpaj är vanliga inslag på midsommarbordet. 

Läs artikeln »
gravidkomplikationer

Gravidkomplikationer som du inte vill uppleva

Tyvärr finns det mycket under en graviditet som kan gå fel. Sannolikheten att man ska drabbas av någon komplikation när man är gravid är dock liten, så försöka att inte tänka för mycket. Graviditetskomplikationer dyker med jämna rum upp i media och skrämmer upp de som är gravida. Oroa dig inte i onödan för gravidkomplikationer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.