Flyga gravid

Flyga gravid

Kan man flyga som gravid? Hur länge får man flyga som gravid? Kan man flyga efter vecka 28? Här hittar du svar på allt som rör flygresan under graviditeten.

Kan man flyga under graviditeten?

Under graviditeten är det många som undrar om det är okej att flyga när man är gravid. Rädslan kommer ofta från tanken på att tryckförändringarna i planet ska kunna sätta igång förlossningen eller att de kan skada fostret.

Bestämmelserna som rör flygning under graviditeten beror inte på att det är olämpligt i sig att flyga, utan för att det finns en risk för att planet behöver landa om förlossningen sätter igång. Tyvärr finns det fortfarande inte några enhetliga regler för hur långt in i graviditeten det går bra att flyga. De flesta flygbolagen har olika regler för vad som gäller för dig som gravid.

I denna artikeln kan du läsa mer om:

 • Varför kan man inte flyga sent i graviditeten?
 • Hur länge får jag flyga?
 • Är det farligt att flyga?
 • Krävs det läkarintyg när jag ska flyga?
 • Tips vid flygning under graviditeten.

Hur påverkar tryck och strålning i kabinen mig och mitt foster?

Många oroar sig för hur tryck och strålning under en flygresa påverkar fostret i magen. Människokroppen påverkas i vistelse i flygplan vilket till stora delar beror på att man i ett flygplan befinner sig i en tryckkabin på en höjd som motsvarar cirka 2500 meter över havet.

Flyga gravid

Den största risken för dig som är gravid är att dina ben / anklar / armar svullnar. Det finns också en något ökad risk för proppbildning hos mamman. Det sägs att gravida kvinnor utsätts två gånger mer för blodpropp än icke gravida kvinnor. För att minska risken för detta så kan du gå upp och röra dig regelbundet, gör gärna små gymnastikrörelser där du lyfter knäna samt rör på tårna. Du kan även använda stödstrumpor och om du vet att risken är stor för propp så kan man även ta blodförtunnande medicin.

Förr i tiden misstänkte man att tryckskillnaden som uppstår vid start och landning skulle kunna påverka fostret och även öka risken för missfall. Det finns dock ingen forskning som bevisat detta när det gäller stora kommersiella flygplan. Varken kabintryck eller syrehalt i blodet på hög höjd påverkar fostret på något skadligt sätt. Risken för missfall är störst innan vecka 12 och orsaken är nästan alltid genetisk och inträffar oavsett vad kvinnan gör.

Däremot så bör du undvika mindre icke kommersiella flygplan, framförallt om de flyger högre än 2500 meter. Orsaken är främst inte på grund av tryckförändringen i planet, utan för att syrenivåerna är lägre i luften på hög höjd. Detta kan påverka ditt barn negativt.

Något annat som diskuteras vid flygning när man är gravid är risken för strålning. Forskare anser att det kan finnas en liten ökad risk för strålning om man arbetar som flygvärdinna eller pilot med hundratals flygtimmar om året. För dig som flyger någon enstaka gång är denna risk dock helt försumbar.

Har du haft komplikationer i någon form, såsom kraftiga sammandragningar eller blödningar tidigt i graviditeten så rekommenderas det inte att du flyger alls. Är du osäker så kontakta alltid vården för råd.

Hur längre får man flyga som gravid?

Som gravid är där inga problem med att flyga under graviditetens första och mittersta del så länge du har en okomplicerad graviditet utan blödningar, diabetes, högt blodtryck eller tidigt missfall.

De flesta som är gravida upplever att perioden mellan vecka 14-27 är en bra tid att resa. Detta beror på att de flesta graviditetsbesvär nu lagt sig samt att man inte hunnit bli för stor och otymplig. Hur sent i graviditeten man kan flyga som gravid varierar mellan olika flygbolag.

”Det finns inga skäl att avråda gravida från att flyga annat än om kvinnan löper risk att föda.”

För kvinnor som har en okomplicerad graviditet och inte väntar tvillingar, haft blödningar eller andra komplikationer, är det normalt säkert fram till vecka 32. Därefter ökar risken för tidiga värkar och andra komplikationer såsom blödningar. Tänk på att det är returresan som bestämmer hur sent du kan flyga, inte utresan.

De flesta flygbolag tycker det är okej att flyga fram till graviditetens sista två månader (fram till cirka vecka 28). Skillnaden mellan olika flygbolag är dock stor vilket gör det viktigt att alltid kontrollera flygbolagets villkor innan du bokar din resa. Vissa låter dig flyga fritt ändra till vecka 36, medan andra sätter gränsen redan vid vecka 28. Även flygresans längd kan påverka hur sent du får flyga när du är gravid. För flygresor längre än 4 till 6 timmar så brukar kraven vara striktare.

Om du väljer att flyga sent i graviditeten så tänk även på returresan. Tänk om du oplanerat föder när du är på resande fot eller när du är uppe i luften?

Se vad olika flygbolag skriver: Finnair, Tui / Sunclass, Norwegian, SAS

Varför får jag inte flyga sent i graviditeten?

Orsaken till varför du inte får flyga under den sista perioden av graviditeten är pga. risken att förlossningen ska sätta igång. Om förlossningen startar under flygresan så måste flygplanet landa och detta vill man undvika.

Tänk på att alltid kontrollera din försäkring innan du väljer att flyga som gravid. Säkerställ att din försäkring täcker kostnader om något händer på flyget samt om den täcker kostnader för en förlossning utomlands.

Behöver jag läkarintyg

När du ska flyga sent i graviditeten kan det vara bra att ha med ett läkarintyg. Viktigast är detta om du närmar dig vecka 28 eller om du är väldigt stor i förhållande till aktuell graviditetsvecka. Tänk på att intyget bör vara på engelska om du reser utomlands. Ett moderskapsintyg är i regel inte tillräckligt.

Tips inför flygresan som gravid

Tänk på detta om du ska flyga under graviditeten:

 • Börja alltid med att kontrollera din försäkring innan du flyger så att den täcker en eventuellt tidig förlossning.
 • Ring flygbolaget och kontrollera dess regler.
 • Är det sent i graviditeten eller om du haft komplikationer så bör du alltid kontrollera med läkare innan du flyger.
 • Drick mycket vatten för att förhindra uttorkning och förstoppning.
 • Ben och armar svullnar lätt när du är stillasittande. Risken för proppar är också högre under graviditeten. Rör på dig regelbundet och använd gärna stödstrumpor (läs mer om svullnad under graviditeten).
 • Väntar du tvillingar, lider av diabetes eller har haft några komplikationer så kanske du helt ska avstå från att flyga. Kolla med en läkare.
 • Använd alltid säkerhetsbälte. Detta är säkert att använda och det skyddar dig om planer skulle göra några oförutsedda rörelser. Låt bältet ligga spänt under magen.
 • Syrehalten är något lägre när du flyger och ditt hjärta är mer belastat än normalt under graviditeten. Om du har en hjärt- eller lungsjukdom så bör du därför inte flyga.
 • Boka gärna en sittplats vid gången. Det är då ofta lättare att resa på sig och utrymmet för att sträcka på benen är större.
 • Behöver du vaccinera dig? Kolla då så att vaccinationen är godkänd för gravida.
 • Tänk till innan du bokar din resa! Du vet aldrig hur du mår under graviditeten och en långflygning är kanske det sista du vill vara med om.

Källa flyga under graviditeten: www.mauricewesterlund.com, babycenter.com, 1177, råd från barnmorskor.

De som läst avsnittet om att flyga när man är gravid läste även om resa när man har barn och om tecken som avslöjar om du är gravid med en pojke eller flicka?

Här kan du prenumerera på vår graviditetskalender!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

midsommarmat gravid

Midsommarmat gravid

Klassisk midsommarmat påminner mycket om den mat vi äter vid många av de svenska högtiderna. Sill, gravad lax, ägg, prinskorv, jordgubbar och västerbottenpaj är vanliga inslag på midsommarbordet. 

Läs artikeln »
Blödning under graviditeten oro

Blödning gravid

Mensliknande blödning kan uppstå när du är gravid. Tidigt i graviditeten kan en blödning vara ofarlig eller ett tecken på missfall. I slutet av graviditeten kan det vara en teckenblödning, som visar att förlossningen är i sin inledning. Här går vi igenom olika orsaker till varför man kan få en blödning under graviditeten. 

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
moderkakan ata upp

Kan man äta moderkakan?

Äta moderkakan eller placenta. Är det vanligt att man äter moderkakan? Hur tillagar man moderkakan? I vilka kulturer är det vanligt att man äter moderkakan? Får man lov att äta moderkakan?

Läs artikeln »
kostbarn712

Smakportioner bebis

Smakportioner kan man börja med runt 4-6 månaders ålder. De första smakportionerna brukar bestå av kokt mosad potatis eller andra rotfrukter. Fortsätt att amma i början när du introducerar smakportioner till barnet.

Läs artikeln »
sannolikhet bli gravid

Sannolikhet att bli gravid

Hur stor chans är det att du blir gravid om du har sex precis vid ägglossningen? Hur många månader kan man förvänta sig att det ska ta? Ändras sannolikheten för att bli gravid vid vilka åldrar? Vad är oddsen att man blir gravid om man har sex regelbundet? Babyhjälp.se ger dig svar på dina statistik frågor omkring ämnet bli gravid.

Läs artikeln »
tvillingar vill ha

Vill du ha tvillingar?

Vill du ha tvillingar? Om du väldigt gärna vill ha tvillingar så visar vetenskapen att det finns ett par sätt som ökar sannolikheten för att du ska få tvillingar. Följ dessa tips så är chansen större att du föder tvillingar.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.