Familjens ekonomi

Som småbarnsfamilj kan det också vara svårt att få tiden att räcka till för att ta tag i saken och börja leva ett mer ekonomiskt sunt liv.

Denna artikel är en sponsrad artikel / annons

Småbarnsfamiljens ekonomi

Många människor tycker inte om att tänka på ekonomi. Ord som budget, räntor, avtal och kalkyl får många att rysa och stoppa huvudet i sanden. Som småbarnsfamilj kan det också vara svårt att få tiden att räcka till för att ta tag i saken och börja leva ett mer ekonomiskt sunt liv. Men det är viktigt att tänka över sin ekonomi då och då för att se hur man kan förbättra den, så att man får råd till det man helst vill.

Här kan du även läsa mer om barnbidrag och om föräldrapenning.

— Denna artikel är ett betalt samarbete med Zmarta —

Här har vi tillsammans med Zmarta samlat några tips som ni kan tänka på för att förbättra er ekonomi.

  • Vårda er relation. Det kanske inte känns som ett relevant tips för ekonomin men det har större betydelse än man kanske tror. Om föräldrarna behöver separera blir det dyrare för hela familjen. Ni behöver ha dubbla boenden, fler försäkringar och förmodligen blir det även fler resor. Det blir även mycket problem för barnen; var ska de bo? Ska de veckopendla? Behöver de byta skola. Alla sådana bekymmer och kostnader för dubbla bostäder slipper ni som föräldrar om ni förstärker er inbördes relation. Tillsammans är ni starkare, för varandra och för barnen.
  • Matkostnader. En av hushållets största utgifter är matkostnaderna. Här kan man spara mycket genom att göra veckoplaneringar. Gör en lista och köp bara det som står på listan, gör inga impulsköp av smågodis eller halvfabrikat. Barnens lördagsgodis kanske kan bytas ut mot hembakat varannan helg? Barnen älskar att hjälpa till att baka. Genom att göra veckoplaneringar får ni bättre koll på era matkostnader, slipper lägga pengar på onödiga varor och kommer förmodligen äta sundare. Ett annat spartips relaterat till maten är att inte köpa för mycket, så att ni måste kasta utgångna varor. Genomsnittssvensken slänger varje år mat för tusentals kronor för att den har blivit för gammal. När ni lagar maten gör ni gärna större satser, så att det räcker både till matlådor och en buffert i frysen för stressiga dagar. Tar ni med matlådor hemifrån sparar ni in pengar på lunchen.
  • Se över alla era avtal och försäkringar. Här kan man spara tusenlappar. Ni kanske har fler försäkringar än ni behöver? Har ni en för dyr bilförsäkring? Är ert elavtal det bästa och billigaste? För att snabbt få koll på vilken försäkring eller vilket elavtal som passar er situation bäst kan ni använda er av Zmartas jämförelsetjänster, med jämförelsetjänster på Internet kan ni snabbt kolla om ni kan spara pengar på internetabonnemang, telefonavgifter, försäkringar och elavtal. Det kan vara bra att göra sådana jämförelser någon gång om året, eftersom de olika bolagen konkurrerar om er som kunder. Kolla också om någon i familjen har bra försäkringsvillkor genom sitt arbete.
  • Prioritera sparande. Gör upp en budget för familjen. På så sätt får ni koll på vart pengarna går. Finns det något onödigt ni kan dra in på? Försök att få igång ett månadssparande. Efter utgifter för mat, hyra och försäkringar borde ett sparande prioriteras. Med ett månadssparande bygger ni upp en buffert för oförutsedda utgifter. Sparandet är bra att dela upp i olika stimulerande målkategorier som exempelvis barnens julklappar, nästa års semester och allmän buffert. Genom att bygga upp ett sparande ökar familjens motståndskraft mot små eller stora katastrofer som kan inträffa, exempelvis att tvättmaskinen går sönder eller att ena föräldern blir sjuk.
  • Ta kontroll över alla småutgifter. Pengarna går åt och ni vet inte riktigt var. Det handlar om alla småinköp som ni gör. Kaffe på stan, en tidning här eller en trisslott där. Skriv upp alla dessa småköp under en månad. Blev summan högre än ni kunde anat? Är det något av sakerna bland småköpen som är nödvändiga? Ni kanske kan ta med kaffe hemifrån, och en frukt så att ni inte impulsköper den där bananen eller chokladkakan i dyra kiosken på vägen hem.
  • Se över alla tjänster som ni betalar för. Har familjen olika streamingtjänster? Behöver ni de? Många hushåll idag har både HBO och Netflix, Readly, Spotify och en massa annat med till synes låga månadsavgifter, men många bäckar små gör en stor, stor utgiftsflod. Se över om alla dessa tjänster behövs, utnyttjar ni de i någon högre grad? Kanske kan ni dela med ett syskons familj, så att ni betalar för streamingtjänsten varannan månad?

Avslutningsvis kommer vi tillbaka till där vi började. Använd pengarna till roliga saker. Det är viktigt att leva och njuta av tiden tillsammans. Vi är inte ute efter att göra er till asketer men om ni får bättre kontroll och ordning på er ekonomi kan det leda till att ni får råd till att göra mer av det ni helst vill. Lycka till med familjelivet och ekonomin och kom ihåg att en god ekonomi börjar hemma runt köksbordet och består till 20 % av planering och till 80 % av disciplin.

Denna artikel är en annons eller ett sponsrat inlägg, vilket är en del av vårt annonsutbud. Babyhjälp garanterar inte att innehållet stämmer och håller nödvändigtvis inte med om budskapet i texten. Vill du synas med liknande artiklar går det bra att kontakta oss.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder.

Fler artiklar för dig med familj

forhallande

Förhållandet och relationen

Relationen när du är gravid eller har fått barn kan lätt bli sämre. Förhållandet när du är gravid eller lever i en relation med barn får ofta utstå stora prövningar och utmaningar. Hur får du din relation att överleva graviditeten och livet med ett nyfött barn? Förhållandet kan mycket väl blomma under tiden med ett nyfött barn. För många kan dock förhållandet ta stor skada av de påfrestningar som det kan innebära med ett barn.

Läs artikeln »
Täcka över barnvagnen med filt

Täcka över barnvagnen med filt

Att täcka över barnvagnen en varm sommardag med filt, sjal eller liknande kan vara livsfarligt för ett litet barn. Risken för plötslig spädbarnsdöd och värmeslag ökar med värmen. Temperaturen inne i barnvagnen stiger snabbt till nivåer som är farligt för barnet. 

Läs artikeln »
barnforsakring

Barnförsäkring

Behöver mina barn en försäkring? Varför ska jag försäkra mitt barn? En barnförsäkring bör tecknas redan när barnet är nyfött. Väntar du för längre så finns risken att det är försent för att teckna en barnförsäkring.

Läs artikeln »
schema inskolning forskola

Inskolningsschema förskola

Här hittar du exempel på ett inskolningsschema på förskolan. Första dagarna på förskolan hälsar du på för att lära känna förskolan. Dagarna efter går mer ut på att lära känna barn och pedagoger.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
separera underhall

Underhållsbidrag

Fakta och regler om att betala underhåll för barn samt förklaring av underhållsbidraget. Hur mycket underhåll ska man betala för ett barn? Vilken underhållsskyldighet har du? Vad ingår i underhållet? Beräkna underhållet?

Läs artikeln »
Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.