gravid folsyra

Folsyra gravid

Folsyra rekommenderas till dig som är eller försöker att bli gravid. Varför ska gravida ta folsyra? Vad är folsyra? Vilka risker finns det med folsyratillskott under graviditeten? Du bör ta ungefär 400 mikrogram folsyra per dag redan när du försöker att bli gravid. Fortsätt med folsyra fram till du är i graviditetsvecka 12.

Folsyra när du är gravid

Folsyra är ett tillskott som rekommenderas till dig som försöker att bli gravid eller om du precis blivit gravid. Folsyra heter i sin naturliga form folat.

Det är svårt att få i sig tillräckligt mycket folat via maten, vilket gör att ett tillskott av folsyra rekommenderas. Undersökningar tyder på att cirka en tredjedel av alla kvinnor får i sig mindre än 200 mikrogram folat per dag och att det endast är en liten grupp som kommer upp i rekommenderade nivåer. För kvinnor i barnafödande ålder samt gravida rekommenderar Livsmedelsverket ett tillskott om 400 mikrogram. Äter du en vegankost eller kost innehållande stora mängder baljväxter, kan det hända att du inte har något behov av extra folsyratillskott.

I denna artikel får du läsa om:

  • Vad är folsyra?
  • Varför ska man ta tillskott av folsyra?
  • När behöver man tillskott?
  • I vilka livsmedel hittar man folat?
  • Hur länge ska man ta folsyra?

Vad är folsyra?

Folsyra är ett vattenlösligt B-vitamin som förekommer i flera olika former. B-vitaminer som t ex folsyra/folat är vattenlösliga och kan därför inte lagras i kroppen. De kan även förstöras av värme eller kontakt med luft, vilket gör att mängden folsyra i ett livsmedel kan bli lägre när det kokas.

Skillnaden mellan folsyra och folat

När du läser om folsyra så kan du även stöta på begreppet folat. Detta är samma B-vitamin, men i olika form. Folat finns naturligt i kost, medan folsyra är ett konstgjort framställt folat som används i kosttillskott. Det är normalt svårt att få i sig den mängd folat som rekommenderas till gravida endast genom matintaget. Folsyra är även lättare för kroppen att ta upp än folat.

Folsyra innan du är gravid

Redan tidigt i graviditeten, redan innan du vet om att du är gravid, behövs folsyra/folat för att fostret ska utvecklas normalt. Du bör därför säkerställa att dina nivåer av folat är tillräckliga redan när du försöker att bli gravid.

I första hand rekommenderas du att försöka öka konsumtionen av folatrika livsmedel, framför allt frukt och grönt. Tillskott på 400 mikrogram per dag rekommenderas om du inte får i dig tillräckligt på naturlig väg.

Varför rekommenderas folsyra?

Folsyra spelar en viktig roll i barnets utveckling och behövs för celldelningen i kroppen. Under de första veckorna efter befruktning bildas det tidiga anlaget till det centrala nervsystemet hos fostret. Folsyra spelar här en viktig roll för att detta ska utvecklas normalt.

Studier har visat att låga halter av folat i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Risken för att drabbas är låg och i Sverige föds det årligen mellan 20-25 barn med ryggmärgsbråck. Ytterligare runt 80 foster med bråck upptäcks varje år vid ultraljud och aborteras.

I Sverige rekommenderas det att en kvinna ska få i sig 400 mikrogram folsyra per dag. Detta är ur ett internationellt perspektiv en relativt låg nivå vilket gör att det finns en del som ifrågasätter om doseringen inte bör höjas.

Tips: Här kan du köpa folsyra på nätet.

Hur länge ska man ta folsyra under graviditeten?

Behovet av vitaminet är särskilt stort i samband med befruktningen och den tidiga celldelningen. Vanligtvis så rekommenderas det därför att du ska ta folsyra tillskott från det att ni försöker att bli gravid, fram till dess att ni når vecka 12. Du bör få i dig cirka 400 mikrogram per dag när du är eller försöker att bli gravid. Efter graviditetsvecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Vitaminet behövs dock för fostrets utveckling och för den gravida kvinnans blodbildning. Det är dock fördelaktigt om du efter denna tid kan få i dig ditt behov via kosten.

Läs även: Kan gravida äta laxfetaost eller räkor?

I vilket mat hittar jag folat?

Folsyra gravid finns i ärtor

Om du inte vill ta folsyra som tillskott så bör du både innan och under graviditeten försöka att få i dig rikligt med folat. Detta finns naturligt i mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, bär och frukt. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller förhållande mycket folat.

Kost som innehåller mycket folat finns listat här nedan:

  • baljväxter, som bönor, kikärter, gröna ärter, sockerärter, linser
  • gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, frisésallat, machésallat
  • kål som broccoli, brysselkål, blomkål
  • rotfrukter som kålrot, rödbetor, rotpersilja
  • frukt som apelsin, kiwi, honungsmelon
  • bär som jordgubbar, hallon, björnbär
  • fullkornsprodukter, som bröd, råris, fullkornsgryn
  • leverpastej och lever (gravida kvinnor bör dock inte äta lever).

Risker med folsyra

Brist på folsyra eller folat leder till anemi (blodbrist) eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Om man får brist kan det dock ofta behandlas med ett tillskott av folsyra.

Det finns studier som visar att höga intag av folat under lång tid kan öka risken för cancer, främst hos äldre personer. Det finns dock även studier som visar att folsyra kan minska risken för cancer. Denna osäkerhet har gjort att Livsmedelsverket inte rekommenderar en allmän berikning av livsmedel. För kvinnor som äter en normal kost innebär extra folsyratillskott ingen ökad risk. Man ska dock undvika att ha ett dagsintag på över 800 mikrogram per dag. Detta är dock nivåer som man inte kan nå via endast ett normalt kostintag.

Läs även: Lindra dina graviditetsbesvär.

Källa folsyra under graviditeten: Livsmedelsverket, Råd om folsyra till kvinnor och Folat, 1177, Vitamins, supplements and nutrition in pregnancy och Feng Y, et al. (2015). Maternal folic acid supplementation and the risk of congenital heart defects in offspring: A meta-analysis of epidemiological
observational studies.

Andra som läst om folsyra gravid har även läst om sannolikheten att bli gravid samt beräknat sin rekommenderade viktuppgång under graviditeten.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

annons kry

Sjuka barn? När ska du ringa läkare?

Sjuka barn? När ska du ringa läkare? Barn är ofta sjuka och det är svårt att veta när man ska ringa läkare eller kontakta vården. Dessa riktlinjer är bra att känna till när du som förälder ska avgöra om det är dags att ringa till läkaren / doktorn. Ofta går sjukdom över av sig själv, men som förälder vill man inte chansa och det är då bättre att konsultera en läkare.

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Halsbränna gravid

Halsbränna gravid

Halsbränna när man är gravid är ett vanligt besvär. Orsaken till varför du som gravid får halsbränna är att fostret trycker på mage och tarmar. Minska besvären genom att följa våra råd i denna artikel. Trycket från mage och tarmar försvårar matsmältningen vilket i sin tur ger halsbränna under graviditeten. 

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
gravidyoga

Gravidyoga

Gravidyoga är en bra träningsform när man är gravid som har flera fördelar för både dig och ditt barn. Flera program och övningar för dig som vill träna gravidyoga hemma. Yoga för gravida passar både nybörjare och de som har erfarenhet av träning sedan tidigare.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.