Förskoleavgift

Förskoleavgift, dagisavgift och Maxtaxa

Dagisavgift / Förskoleavgift och maxtaxa - hur mycket betalar man för förskolan? Regler och fakta om maxtaxan eller kostnaderna för barn på dagis / förskola. Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som man kan få betala för sin dagisplats / förskoleplats.

Regler och fakta om förskola och maxtaxa

I Sverige täcks inte hela förskolekostnaden av skatten utan föräldrarna måste även betala en avgift för att ha sina barn på förskola / dagis. Även om du tycker avgiften är dyr ska du tänka på att en förskoleplats per år kostar runt 160 000 kronor, vilket är långt ifrån den summa som du specifikt betalar för förskoleplatsen.

Hur mycket du betalar för att ha barnet eller barnen på förskola är beroende av hur stora inkomster hushållet har per år. Det beror även på hur många barn ni har och i vilken kommun ni bor.

Idag är den korrekta termen förskoleavgift. Dagisavgift som term försvann i och med reformen som utvecklade dagis till förskola.

Maxtaxa / förskola

Förskoleavgift - foto: SVT/TT

Maxtaxa innebär att det finns en högsta avgift som kommunen får ta ut inom förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. I en kommun som tillämpar maxtaxa så gäller detta både den kommunala verksamheten och privat verksamhet. Maxtaxa infördes med reformen Maxtaxa och allmän förskola i början av 2000-talet och innebar en sänkning av kostnaderna för många föräldrar. Beloppen ändras varje år.

Även när du är föräldraledig eller arbetssökande så regleras avgiften av maxtaxan. I de flesta kommuner tillåts du i dessa två fall endast ha barnen på förskola 15 timmar i veckan. Då förskoleavgiften fortfarande regleras av maxtaxan så kan detta mycket väl betyda att du blir tvungen att betala full avgift trots att du bara har ditt eller dina barn på förskola 15 timmar per vecka. Hur dessa 15 timmar fördelas över veckan är upp till förskolan samt kommunen.

Förskoleavgiften / Dagisavgiften

Förskoleavgiften avser plats i förskola / dagis och beräknas på 12 månader. Platsen är ett abonnemang och förskoleavgiften skall betalas även om barnet eller barnen är tillfälligt frånvarande. Har hushållet en bruttoinkomst på 54 830 kr eller mer per månad (denna siffra gäller idag, 18:e jan 2023) gäller högsta förskoleavgiften, dvs maxtaxan faller då in. Antalet barn som hushållet har inskrivna i förskoleverksamhet påverkar den samlade avgiftens storlek.

Det är svårt att säga exakt hur mycket förskolan kommer att kosta just för dig då avgiften beror på hur mycket ni tjänar i hushållet samt av de gränser som har satts av riksdagen. Man får även en viss syskonrabatt om man har fler än ett barn på förskolan och de är folkbokförda på samma adress. Riksdagens gränser ändrades senast för 2023 och ser nu ut så här:

Förskole-
verksamhet
Högsta avgift
(Maxtaxa)
Andel av
bruttoinkomst
Barn 11645 kr3 %
Barn 21097 kr2 %
Barn 3548 kr1 %
Barn 4Ingen avgiftIngen avgift

Exempel: Vad kostar Förskolan / dagis?

Peter och Lena bor tillsammans och har en sammanlagd inkomst på 32 000 kronor. De har två stycken barn som båda går på förskola. Kostnaden för Peter och Lena blir då:

32 000 kronor x 5% (barn 1 kostar 3% och barn 2 kostar 2%)

Detta ger en total förskoleavgift på 1 600 kronor för båda barnen.

Läs även om hur inskolningen på förskolan går till.

De som läst avsnittet om maxtaxaförskoleavgift och dagisavgift läste även om regler kring förskola och inskolning på förskolan samt om vilka regler som gäller när man är hemma för vård av sjukt barn.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
Barnbidrag 2022

Barnbidrag 2023 / 2022

Nivån för barnbidraget 2023 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
03manaderskatteverket

Skatteverkets olika tjänster

Anmälan av barns namn, vårdnadsfrågor, intyg om faderskap, barns personnummer och medborgarskap. Skatteverket och socialnämnden hjälper till med mycket när man fått barn. Vad måste du göra för att inte missa något? Hit ska du bland annat anmäla barnets namn, de skickar dig personnummer, mm. Socialnämnden fastställer faderskap och här kan ni även ansöka om gemensam vårdnad. Svårt? Anmälan av namn, faderskapsintyg, vårdnadsfrågor och mycket mer får du hjälp med hos oss.

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
2dagis barn

Barn på två olika förskolor

Barn på två olika dagis / förskolor. 2 dagis / förskolor kan bli verklighet när föräldrarna separerar och väljer att bosätta sig på olika orter. Det är fullt möjligt att ha ett barn på två olika dagis / förskolor men inte på två olika skolor.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.