inskolning dagis förskola

Inskolning på dagis / förskola

Inskolning på dagis / förskola. Hur går inskolningen till när ditt barn börjar på dagis / förskola? Inskolningen pågår ofta i cirka 2 veckor då barnet får vänja sig vid den nya miljön som dagiset innebär för ett litet barn.

Hur går inskolningen till när ditt barn börjar dagis / förskola

Känslorna inför förskolestarten och inskolningen kan ge fjärilar i magen hos både barn och föräldrar. Tänk att någon annan ska ta hand om ditt barn; det värdefullaste du har! Här nedan hittar du allt inför inskolningen på förskolan.

Att börja på dagis / förskolan är ofta den första riktiga separationen mellan föräldrar och barn. Det krävs därför förberedelser för att klara av denna nya situation. Under inskolningen ska barnet lära sig att känna tryggt i den nya miljön, med de nya människorna och tryggt utan sin mamma och pappa. Inskolningen är även viktig för föräldrarna så att de blir trygg med personalen och den nya situationen som det är när man lämnar bort sitt barn till någon annan.

Inför inskolningen på dagis / förskola

Inskolning dagisI stort sätt alla barn klarar inskolningen, men det är viktigt att komma ihåg att barn är olika och därför har de också olika förutsättningar. Personalen försöker därför alltid att utgår från varje unikt barn. Som förälder gäller det att vara positiv och att ha rätt inställning när de kommer till förskolan. Prata med barnet om förskolan på ett positivt sätt, så smittar det av sig på barnet.

Det är vanligt att föräldrar oroar sig inför starten på förskolan. Ofta är detta den första riktiga separationen, då barn och föräldrar ska vara ifrån varandra under en längre tid. Förbered dig i förväg på situationen. Är det möjligt kan det vara bra att dagarna innan inskolningen vara på förskolans gård och leka. Prata och tala om för barnet att det är här det ska vara på dagarna och leka med sina kompisar medan mamma och pappa jobbar.

Räkna med att barnet kommer att reagera på något sätt. En del barn blir blyga, vissa gråter och andra springer omedelbart iväg och leker med de andra barnen. Nyckeln till en bra inskolning är att man som förälder är tydlig, konsekvent och visar trygghet. Att föräldrarna är osäkra och velar fram och tillbaka när de ska lämna barnet är ett vanligt fel.

Så går inskolningen till på dagis / förskola

Hur inskolningen går till varierar mycket mellan olika förskolor. En del har två veckors inskolning medan andra har tre veckor. Vissa låter alla nya barn börja samma dag andra vill att de nya ska börja med en veckas mellanrum. Det varierar också hur många dagar barnet är på dagis innan föräldrarna lämnar barnet ensam med personalen för första gången, när det får vara med och äta första gången, när det får sova middag för första gången och så vidare.

Ofta börjar man första dagen med att bara stanna en timme eller två. Föräldrar får ofta en liten mapp med information som rör inskolningen, om vad barnen behöver ha med sig, förskolans rutiner, läroplanen, telefonnummer och scheman. Andra dagen brukar frågor som rör verksamheten komma från föräldrarna. Föräldrarna ska även fylla i en lapp om vad barnet gillar, eventuella svårigheter, allergier samt om barnet behöver hjälp att äta, inte kan gå än och liknande saker.

På tredje dagen brukar det vara dags för första separationen om allt har fungerat som det ska. Ofta börjar man med att föräldrarna stannar på dagiset men är i ett annat rum. Man provar först en kortare stund runt en kvart, om barnet gråter kommer föräldrarna ut, annars fortsätter man en stund. Dag 3-5 brukar barnet prova på att äta lunch med de andra barnen på dagiset. Steget därefter är att barnet får vara med och vila efter lunch.

Under inskolningen så ökas successivt tiden då barnet vistas på förskolan. En del barn klarar inskolning utan några som helst problem på bara några dagar. Andra barn behöver längre tid än de två veckor som oftast är avsatta till inskolningen. För säkerhetskull bör du ha möjlighet att ta ledigt en tredje vecka från din arbetsplats. I slutet av andra veckan är barnet på dagis mellan klockan 9 till klockan 15. Fungerar allt så deltar barnet de sista dagarna i den ordinarie verksamheten. Se även ett exempel på inskolningsschema.

En vanlig dag på förskolan Vargen.

07.00-09.00 Någon i personalen välkomnar barnen i entréhallen. Frukost serveras fram till 8.30.
09.00-09.30 Lek och sång
09.30-10.00 Mellanmål för de minsta.
10.00-11.00 Fri lek och aktiviteter i mindre grupper för att stimulera barnen inom olika ämnesområden.
11.00-11.15 Blöjbyte på de minsta och handtvätt för alla.
11.15-12.00 Middag
12.00-14.00 Vila
13.00-14.00 Fri lek för de som är vakna.
14.00-14.30 Mellanmål
14.30-16.00 Utomhuslek.
15.00-16.00 Många hämtar barnen vid denna tiden.
16.00-18.00 Fri lek. De barn som är kvar sist får mer tid med personalen och känner sig lite utvalda.

Föräldraaktiv inskolning

Föräldraaktiv inskolning innebär att föräldern är med barnet på förskolan på heltid i tre på varandra följande dagar. Under den tiden finns föräldern med sitt barn i alla situationer som uppstår. Den fjärde dagen lämnas barnet hos personalen på förskolan och då sker ett tydligt och kort avsked mellan förälder och barn.

Metoden innebär att barnet under den korta inskolningen inte behöver oroa sig för att bli lämnat och då i lugn och ro kan vänja sig vid förskolans rutiner, personal och miljö.

Utrustning som behövs till förskolan

Det första du ska tänka på att göra är att namnmärka barnets kläder. Det finns ett antal saker som alltid bör finnas på förskolan:

  • Gummistövlar
  • Regnkläder
  • Ryggsäck för utflykter (för barn runt 2 år)
  • Napp
  • Liten kudde
  • Snuttefilt eller gosedjur.
  • Ett par ombyte kläder
  • Blöjor

Avsked – när föräldrarna ska gå

Vissa dagar kan det vara jobbigt, även när barnet vant sig vid att vara på förskolan. Som förälder vill man då gärna stanna längre för att trösta barnet. Många experter menar dock att det är bättre med ett kort avsked. Långa avsked gör inte separationen lättare.

Säg ”hej då” med ett leende och lämna sedan över barnet till personalen för att visa barnet att förskolan är en trygg miljö. Efter ett jobbigt avsked brukar många förskolor försöka höra av sig till föräldrarna när barnet slutat gråta för att berätta att; nu är ditt barn lycklig och glad igen.

För en del barn kommer en reaktion ett tag efter inskolningen, då barnet inser att det ska vara på förskolan varje dag. De kan komma på att de saknar föräldrarna väldigt mycket under dagarna. De blir också väldigt trötta av den stora omställningen det är att vara på förskolan hela dagarna. Trötta barn har ofta lättare att blir ledsna.

De som läste avsnittet om inskolning på dagis / förskola läste även om maxtaxa och förskoleavgift samt om reglerna kring vård om sjukt barn. Har du separerat och lever i ett förhållande med delad vårdnad kanske det kan bli aktuellt att ha barn på två olika förskolor vilket kan påverka inskolningen.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

flyga med barn

Flyga med barn

Flyga med barn, nyfödd eller spädbarn. Den första flygresan väcker alltid en viss oro. Att flyga med barn kan bli allt från en lugn stund till en flygtur som slutar i panik. Hur gör du för att barnet inte ska skrika under flygresan?

Läs artikeln »
Potträning

Potträning

Potträning är vanligt när barn är i åldern 18-24 månader. Det finns flera olika metoder och sätt för att genomföra en potträning och vägen till att bli blöjfri är inte alltid så enkel.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
barn sol strand

Barn, sol, värme och solskydd

Sol, värme och solskydd för små barn, spädbarn och nyfödda. Solskydd barn. Fakta och tips för föräldrar om hur sol påverkar barnet och hur du skyddar spädbarnet bäst mot solen. Använd alltid solskydd på små barn och smörj in barnet ofta.

Läs artikeln »
79manader

Barns utveckling månad 7, 8, och 9

Din bebis utveckling månad 7, 8 och 9 kan du läsa mer om här. Det händer oerhört mycket med ditt barns utveckling varje månad under denna perioden. Ofta kryper barnet nu, kan sitta själv, förstår ord och kan kontrollera handens rörelser.

Läs artikeln »
napp

Napp

Napp och Nappar. När kan barn börja med napp? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om barnets nappar?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.