barn sluta sova dagen

När slutar barn sova på dagen?

När slutar barn normalt att sova middag under dagen? När barn slutar sova på dagen varierar från barn till barn. Ofta de sluta sova på dagen när de är mellan 2 och 4 års ålder. I början kan det vara bättre att dra ner på sovtiden för dagens sovstund, istället för att helt sluta med att sova middag under dagen.

När slutar barn att sova middag?

Det kommer en tid då ditt barn inte längre behöver sova under dagtid. Oftast märker du detta genom att barnet har svårt att somna på kvällen. Denna förändring i barnets dygnsrytm brukar komma när barnet är mellan två och tre år gamla.

När det är dags att sluta med att sova middag under dagen varierar från barn till barn. Det råd man generellt kan ge är att det är dags att dra in på middagsluren när nattningen tar väldigt lång tid eller om barnet kommer sent i säng och är svårt att väcka på morgonen.

Sluta inte med sömn under dagen för tidigt

Barn behöver mer sömn en vuxen. Ett barn som är mellan 1-3 år behöver sova mellan 12-13 timmar per dygn. Ett barn som är 3-6 år behöver fortfarande sova 11-12 timmar per dygn. Precis som med vuxna så kan dock sömnbehovet variera. Behöver du fråga om råd om barns sömnvanor och sömnbehov så kan du innan barnet är sex år gammalt vända dig till BVC.

Risken med att sluta sova middag på dagen för tidigt, är att barnet får svårare att somna på kvällen på grund av övertrötthet. Det har visat sig att vissa barn faktiskt sover bättre på natten om de också har sovit bra på dagen eftersom de inte är övertrötta. Pröva initialt att korta ner sovstunden på dagen, istället för att helt plocka bort den. Se även till att dagens sovstund inte blir för sen. Det är bra om barnet vaknar senast klockan 15.

TIPS OM SÖMN

Har ditt barn svårt att somna på kvällen så är ett bra tips att dra in på tiden framför bildskärm före läggdags. Det blå ljuset från bildskärmar gör att vi människor inte känner av kroppens naturliga trötthet lika lätt. Därför kan barn luras att vara vakna längre än vad som är hälsosamt. Här kan du läsa mer om barn och skärmtid.

När slutar mitt barn att sova middag på dagen?

När ditt barn ska sluta sova under dagen beror på barnet. Vissa barn slutar när de är två medan andra sover under dagen ända tills de är 5-6 år. Vanligast är det att barn slutar sova middag under dagen när de är runt 3 år gamla. Se alltid till barnets totala antal sovtimmar, så att barnet får tillräckligt med sömn. Så länge ditt barn verkar behöva sova en stund mitt på dagen så bör barnet få göra det.

Att barn sluta sova på dagen ger dig sällan sovmorgon

Många tycker kanske att barnet vaknar för tidigt på morgonen och tänker att minskad sömn på dagen kan göra att barnet sover längre på morgonen. Tyvärr så är dock barn innan fem års ålder ofta morgonpigga och vaknar tidigt oavsett dagsömn och oavsett när de lagt sig på kvällen. Se till barnets totala sömn under dagen, för att säkerställa att barnet får sitt sömnbehov tillgodosett.

Läs även: Barns sovrutiner

Minska dagsömnen gradvis

Om du tror att ditt barn inte behöver sova lika länge under dagen som tidigare, så är det ofta bättre att minska sömnen under dagen, istället för att tvärt sluta med den. Har barnet tidigare sovit 1 ½ timme så kan det vara värt att prova att dra ner sömnen till en timme. För hela tiden en dialog med förskolan när du gör ändringar i barnets sovrutiner. Dels för att de kan ge dig värdefull information om ditt barns sömn och dels för att de ska kunna göra motsvarande förändring.

Efterhand som barnet blir äldre kan du minska barnets sovtid på dagen ner till 30 minuter. Vid 30 minuters sömn hinner barnet somna ordentligt men inte gå in i djupsömn och bli svårväckt. För vissa barn kan det även fungera att byta ut sömnen under dagen mot en vila. Att få varva ner ett tag med en saga eller en stunds avslappning kan vara tillräckligt för vissa barn.

Tänk på detta när ditt barn sover på dagen

Det finns ett antal saker som kan göra att barnets sömn på dagen påverkar barnets nattsömn. Här är några saker som du bör tänka på för att barnet ska sova bra både på dagen och natten:

  • Vilan på dagen är för sen. På förskolan sover barnen oftast middag mellan 12-14. Hemma kan denna tid lätt skjutas när barnets behov av sömn på dagen minskas. Resultatet blir då att barnet sover för sent och därför har svårt att sova på kvällen. Försök att säkerställa att barnet inte sover längre än till klockan 15.
  • Samma sak händer om barnet sover för länge under dagen. Dels kan barnet vakna väldigt sent, men det kan också göra att barnets behov av nattsömnen blir mindre. Se till att sömnen under dagen blir maximalt 2 timmar när barnet är 1-3 år.
  • Sover barnet vid flera olika tillfällen under dagen så kan ett bra tips vara att dra ner detta till ett tillfälle mitt på dagen. Det brukar vara dags att gå över till endast en sovstund när barnet är runt 1-1 1/2 år. Rådfråga på BVC om du är osäker.
  • Även för lite sömn under dagen kan göra att ditt barn sover sämre på kvällen eller natten. Ett övertrött barn har svårt att komma till ro.
  • Sluta inte för tidigt med barnets sömn på dagen. Slutar man tidigt med att barnet sover middag så finns det en risk att barnet får för lite sömn och återhämtningen blir då inte optimal. Att föräldrarna vill lägga barnet tidigare på kvällen för att få mer ensamtid, är inte en anledning att sluta med barnets sovstund på dagen.

När slutade ditt barn att sova på dagen? Skriv och berätta nedan så att du kan hjälpa andra föräldrar som har samma funderingar som du.

De som läst avsnittet om när barn slutar att sova på dagen läste även om hur du gör för att lägga barnet om det har svårt att somna samt fördjupad fakta om barns sömn?

Fler artiklar för dig med familj

barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
efter förlossningen

Efter förlossningen

Nyfött barn – efter förlossningen. Efter förlossningen så förväntas ni kunna ta hond om ett barn. Att efter förlossningen ta hand om ett nyfött barn väcker många frågor och funderingar. Här hittar du fakta om livet efter förlossningen.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
barndop

Barndop

Fakta och information om barndop. I denna artikel svarar vi på frågor såsom; Hur går ett dop till? När döper man barnet? Var hittar du inbjudningskort och dopkort till dop och hur skriver du dopkort? Hur ser dop ut enligt svenska kyrkan? Vilka psalmer spelas på dop?

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Läs artikeln »
Tvåårstrots

Tvåårstrots

Tvåårstrots kan vara en förälders första riktiga prövning. Tvåårstrotsen kan komma plötsligt och många föräldrar upplever att de inte känner igen sin 2 åring.

Läs artikeln »
Hicka nyfödd / spädbarn

Hicka hos nyfödd / spädbarn

Att få hicka är något som är helt naturligt och ofarligt. Vissa barn får hicka flera gånger om dagen och andra får det bara ibland. Hicka kan drabba barn redan när de ligger i magen för att sen fortsätta när de är nyfödda och spädbarn.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.