Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Allt om sömn och att sova

Sömn är enormt viktigt för alla barn då sömnen ger både fysisk och psykisk vila och återhämtning. Det är under sömnen på natten som barn växer och det är även då deras immunförsvar byggs upp. Alla har vi blivande föräldrar hört skräckhistorier om föräldrar som varit vakna fler nätter i sträck för att deras barn vägrat att sova.

Har det nyfödda barnet det som kallas tre månaders kolik kan det bli riktigt jobbigt, men få har faktiskt kolik även om det snackas mycket om det. Hela nätter utan sömn är ganska sällsynt, men visst vaknar det lilla barnet på natten. Väldigt få små barn sover hela natten i sträck, men det viktigaste är sömnen som helhet. Visst kan du bli utmattad men det går att undvika sömnlösa nätter om man hjälps åt och har kunskap om hur barnets sömn fungerar.

Barn sova sömn

Det första halvåret vaknar många små barn för att de behöver mat (läs mer om att sluta amma på natten). Vid fyra månaders ålder behöver barnet av näringsskäl inte äta på natten. Många barn fortsätter dock att amma lite längre än så. Vill du minska på amningen på natten så försökt att successivt minska på det under ett par veckors tid. Även om barnet inte är hungrigt kan det dock vakna ändå, ibland bara för att bli omstoppad. Läs mer om kost och amning.

Hur många timmar ska barn sova?

Spädbarn sover en stor del av dygnet. De vaknar normalt varannan eller var tredje timme för att få mat men sover totalt mellan 16-19 timmar.

Barn som är runt tre månader sover något mindre, ofta mellan 13 och 15 timmar per dygn. Av dessa timmar brukar cirka fem timmar vara förlagda på dagen och resterande på natten.

När barnet är mellan sex månader och ett år så sover det normalt mellan 12 och 14 timmar per dygn. Även vid denna ålder sover barnet cirka 3 timmar under dagen ofta delat på två tillfällen, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen.

Läs mer: Sömnschema under barnets första år

Sömn för en bebis

Behovet att sova varierar mycket och förändras självklart med åldern. I genomsnitt sover spädbarn drygt 16 timmar per dygn, men inte i sträck. Ditt nyfödda barn har ingen känsla för vad som är dag och natt utan sover när det själv känner för det. Ofta varvas dygnet i början med vakenstund, mat och sömn. Det nyfödda barnet ska sova på rygg för att förebygga plötslig spädbarnsdöd.

Mer om: Barn som vill sova på mage

Precis som hos vuxna så består det nyfödda barnets sömn av olika sömnfaser. Därför sover barnet ibland lugn medan det ibland sover mer ryckigt och oroligt, vilket sker främst under REM-sömnen som är den fas då man drömmer mycket. Denna fas är relativt ytlig vilket du nästan kan se på barnet då det rör sig mycket, ögonen rycker och han eller hon vaknar lätt. Ett nyfött barn kan ha upp till åtta perioder av dessa oroliga och ytliga sömnfaser per natt. Det är då vanligt att barnet vaknar till och kan behöva hjälp av föräldrarna för att somna om igen. Normalt så tar det mellan tio och trettio minuter att somna oavsett vilken ålder man är i. Alla barn har dock under olika perioder sömnsvårigheter, då de sover dåligt och har svårt för att somna.

I början är det svårt att veta om barnet behöver sova eller inte men detta lär du dig att tolka med tiden. Det nyfödda barnet har från tiden i magen en dygnsrytm som till motsats från dig innebär att han eller hon sover på dagen och är vaken på natten. Detta beror på att mamman under dagtid, genom att gå och röra sig, har vaggat barnet till sömns. Under nattetid då mamman ligger still vaknar ofta barnet. Det är av denna anledning som man ofta känner sparkar och rörelse på/i moderns mage just på kvällen när det är dags att lägga sig.

Läggdags för spädbarn

Ett nyfött barn blir normalt trött igen när det varit vakna i 1-2 timmar. Du märker ofta detta genom att barnet blir oroligt och smågnälligt. I början, främst när du ammar, somnar barnet i samband med måltiderna. När barnet blir något äldre är det dock inte säkert att det är lika enkelt och du kan behöva hjälpa barnet att komma till ro och somna. Försök i början inte att styra barnets sömn utan låt barnet sova när det är trött. Får inte du tillräckligt med sömn på natten så passa på att sova på dagen samtidigt som barnet. Tänk på att försöka lägga barnet när det är trött men fortfarande vaken. Om du alltid låter barnet somna i din famn, med en flaska eller annat så kommer barnet sedan inte att kunna somna om själv om han eller hon vaknar på natten. Försök att låta barnet somna in själv redan från början, det kommer ni att tjäna på i framtiden.

Barnets sovplats bör i början inte vara för stor. Barnet är van vid det trånga utrymmet inne i magen, men var försiktig med att lägga filtar och kuddar i sängen under de första 3-4 månaderna då det ökar risken för kvävning. För att minimerar risken för plötslig spädbarnsdöd så rekommenderar socialstyrelsen sedan 2014 att barn ska sova i egen säng och utan kudde. Säkerställ också att barnet inte blir för varmt.

Bebis och sömn vid någon månads ålder

Barnet har inte på länge samma sovrutiner som en vuxen och behöver under en lång tid utöver nattsömnen sova vid ett antal tillfällen om dagen. Det är heller inte säkert att barnet har samma rutiner som sina syskon tidigare haft eller vad dina vänners barn har haft. Alla barn är egna individer och har egna behov. Du som förälder måste lära dig att acceptera att varje barn har sin egen sömnrutin och anpassa dig efter detta.

Försök att alltid hålla dig till rutinerna då barnet mår bäst av detta. Detta är dock viktigt att man inte låter detta bli ett tvång utan självklart är det okej att göra mindre avvikelser då och då. Under de första tre månaderna händer det ibland att barn drabbas av kolik. Detta kan göra att du har några tuffa månader framför dig. En svag tröst är att kolik normalt försvinner vid runt tre månaders ålder.

För att underlätta insomningen är det även viktigt att du lär dig att lyssna på barnets signaler för när han eller hon vill sova. Blir barnet övertrött finns det en risk för raseriutbrott och då blir det svårare att få barnet att sova. Ett tecken på övertrötthet är när barnet gnuggar sig i ögonen eller om det börjar dra öronen framåt. Har barnet svårt att somna eller somna om på natten så kan några möjliga orsaker som kan störa barnet vara buller eller ljus, våt blöja eller hunger. Sömnproblem är mycket sällan orsakat av medicinska skäl, men är du osäker ska du rådfråga din BVC sköterska eller en läkare.

Läs även: Barns sovrutiner

Barn och sömn efter sex månaders ålder

När barnet blivit något äldre och passerat sex månaders ålder så har ofta barnet fått någon typ av sovrytm. Ofta sover barnet två till tre gånger under en eller flera timmar under en vanlig dag. På nätterna sover ofta barnet tio till tolv timmar, men det är fortfarande normalt att barnet vaknar ett par gånger på nätterna. Detta kan bero på drömmar, vilja att bli omstoppad, hunger, tappad napp och mycket mer. Vaknar barnet väldigt ofta kan det vara dags att se över sovrutinerna.

Det är först vid sex månaders ålder som man kan börja försöka reglera barnets sömn. Barnet behöver nu inte längre äta på natten, såvida det inte fortfarande endast äter bröstmjölk. Du kan mycket väl fortsätta ge mjölk på natten ett tag till om du känner för detta och inte tycker att det är jobbigt. Det kan vara svårt att sluta ge mat på natten och föräldrarna har ofta svårt att stå emot barnets protester som lär inträffa de första nätterna. Barn lär sig emellertid snabbt nya vanor och normalt tar det bara tre till fyra dagar innan barnet börjat komma in i de nya rutinerna. Ge därför inte upp för tidigt. Försök att tänka att du inte är elak, utan att du istället hjälper barnet att på sikt få bättre sömnvanor. För att lyckas måste ni vara fast beslutna om att barnets vana att äta på natten skall ändras.

Vid sju till tio månaders ålder så kommer barnet normalt in i en period som kännetecknas av separationsångest. På dagtid märker du det genom att du inte ens kan gå på toaletten utan att barnet börjar gråta av förtvivlan i rädsla att du ska överge det. När det är sovdags vill barnet antagligen inte släppa taget om dig och väl i sängen kan det mycket väl skrika och gråta hysteriskt. Under denna period kan barnet sova mycket oroligt och vakna väldigt ofta. Ibland kan det hjälpa att temporärt låta barnet sova tillsammans med er föräldrar. Detta ger en ökad trygghet och minskar oron hos barnet något.

Läs även: Barns som drabbas av nattskräck

När slutar barn att sova på natten?

När barnet är nyfött så vaknar det ofta på natten för att äta, vilket gör det omöjligt att sova hela natten. När barn är 6 månader så är det fullt möjligt för dem att sova en hel natt, men när det inträffar varierar mycket. Vissa barn kan redan vid 3 månaders ålder sova sex till åtta timmar i stäck. Andra barn sover inte så här länge sammanhängande förrän de är 12 månader gamla. Enligt National Sleep Foundation i USA så sover hela 70% av alla barn hela natten när de når 9 månaders ålder.

Att sova hela natten innebär att ett barn sover åtta till tolv timmar i stäck utan att vakna för att äta under natten. Det är dock fullt normalt, både för barn och vuxna, att vakna till på natten vid ett par tillfällen för att vända sig eller för att ta ett djupt andetag.

De som läst avsnittet om barn och sömn och även läst om hur du gör för att lägga barnet om det har svårt att somna, om när det är dags för barn att sluta sova på dagen samt om barnets olika utvecklingsstadier?

Generella fakta kring sömn hittar du på 1177.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

kostgravid

Kost & Näring / Livsmedelsverket

Vad ska du äta när du är gravid? Vi går igenom vad livsmedelsverket säger att du ska äta när du är gravid? Att äta rätt kost och att få rätt näring är viktigt under graviditeten för att fostret ska utvecklas som det ska.

Läs artikeln »
Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Läs artikeln »
Alvedon Gravid

Alvedon gravid

Man kan ta Alvedon när man är gravid. Idag rekommenderar man Alvedon för att lindra smärta när man är gravid, men man ska inte ta det för ofta. Läkemedelsverket säger följande om Alvedon under graviditeten. 

Läs artikeln »
abortstatistik sverige

Abortstatistik i Sverige

Aborter i Sverige – Statistik och fakta om abort. Abortstatistik om aborter utförda i Sverige. Vid vilken vecka görs flest aborter? Var i landet görs flest aborter? Hur gammal är kvinnan när hon gör abort?

Läs artikeln »
fostervatten lacka

Att läcka fostervatten

Läckage av fostervatten är inget som normalt inträffar. Om man läcker fostervatten så bör man kontakta förlossningen. Det kan vara ett tecken på att förlossningen snart ska börja. Många gånger så förväxas läckage av fostervatten med urinläckage eller vattniga flytningar. Vi förklarar skillnaden.

Läs artikeln »
abort

Abort

Abort – här hittar du allt du behöver veta om aborter och abortlagen. Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort? Hur sent får man göra abort? Vad är skillnaden mellan en medicinsk och en kirurgisk abort?

Läs artikeln »
tumme

Suga på tummen

När börjar barn suga på tummen? Varför suger barn på tummen? Vilka är fördelarna och nackdelarna finns det med att barnet suger på tummen? Babyhjälp ger dig svar på alla dina frågor om att suga på tummen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.