Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Eftervärkar när du fött barn

Eftervärkar är vanligt och orsakas av att livmodern drar ihop sig efter förlossningen. Oftast är eftervärkar som starkast i början, precis efter du fött barn. Särskilt mycket kan du märka av dem om du ammar. Även om du blivit förlöst med kejsarsnitt så kan du uppleva eftervärkar.

Vad är eftervärkar?

När barnet är fött så lossnar moderkakan från livmoderväggen och fördrivs. Det blir då en såryta med öppna sår som måste läka vilket bland annat sker genom sammandragningar av livmodern. Vid sammandragningarna efter förlossningen så tömmer kroppen även ut avslag, vilket medför snabbare läkning av sårytan, minskar blödningsmängden och risken för infektion. Eftervärkar kan upplevas som kraftig mensvärk. Eftervärkar är dock något positivt då det visar att läkningen går framåt.

Läs även: Avslag efter förlossningen

Hur känns eftervärkar?

Hur ont eftervärkar upplevs varierar kraftigt, men även om de gör ont så är de ofarliga. Ofta upplevs det ungefär som mensvärk, men hos vissa kan det göra mycket ont och det kan även kännas obehagligt. De kommer ofta i intervaller och kommer ofta i samband med amning.

Hur länge har man eftervärkar?

Hur länge de sitter i varierar från någon dag till några veckor. Värst brukar de vara de första tre till fem dagarna. Många beskriver även eftervärkar som värre när man är omföderska.

Lindring vid eftervärkar

Om du upplever eftervärkar så kan du behöva lindra med smärtstillande läkemedel (rådfråga vården om du är osäker på vilka). Det kan även lindra med värme. Ett tips är att använda en värmekudde exempelvis en riskudde eller vetekudde. En varm dusch kan också lindra. Har du en TENS-apparat så kan även den hjälpa till att lindra smärta vid eftervärkar.

Om du har väldigt ont så försöka att tänka på din andning och slappna av. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Rätt andingsteknik kan hjälpa dig att hantera smärtan.

Läs även: Bristningar vid förlossning

Varför gör det mer ont när man ammar?

Det är vanligt att eftervärkar gör mer ont när man ammar. Orsaken är att stimulering av bröstvårtan främjar sammandragningar av livmodern.

När ska man söka vård?

Normalt behöver du inte söka vård för eftervärkar, men om du är orolig så prata med din barnmorska. Om du upplever att dina eftervärkar inte går över och om du samtidigt har feber och illaluktande blödning så ska du omgående kontakta vården. Det du upplever kan vara en infektion i livmodern.

De som lästa om eftervärkar läste även mer om avslag efter förlossningen och om kroppens förändring efter en graviditet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
ofrivillig barnloshet

Ofrivillig barnlöshet

Försöker du bli gravid utan framgång? Har du försökt att bli gravid under 12 månader så har du rätt att få hjälp. Ofrivillig barnlöshet i Sverige anses vara fog för prioriterad vård. Vill du bli gravid men inte lyckas, så ska du se vad som gäller i ditt landsting.

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
dadlar gravid

Dadlar gravid

Det går bra att äta dadlar när man är gravid. Dadlar är dessutom nyttiga och enligt en del studier så tyder det på att de kan göra förlossningen lättare.

Läs artikeln »
Ingefära gravid

Ingefära gravid

Kan man äta ingefära när man är gravid? Livsmedelsrådet har tidigare sagt att det är okej, men nyare forskning tyder nu på att en hög dos kan öka risken för missfall. Du avråds därför från att intaga stora mängder ingefära under graviditeten. Detta gäller framför allt ingefärashot och ingefära i kosttillskott form. 

Läs artikeln »
gravid symptom nastappa under graviditeten

Nästäppa under graviditeten

När du är gravid drabbas man ofta av nästäppa s.k gravidtäppa, vilket framförallt påverkar nattsömnen negativt. För att lindra nästäppan under graviditeten så kan man använda koksaltlösning. Undvik dock vanlig nässpray när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.