Eftervärkar

Eftervärkar

Många upplever eftervärkar under de första dagarna efter förlossningen. Eftervärkar känns ofta som kraftig mens och är ett tecken på att kroppen återhämtar sig. Du kan lindra eftervärkar med smärtlindrande eller värme.

Eftervärkar när du fött barn

Eftervärkar är vanligt och orsakas av att livmodern drar ihop sig efter förlossningen. Oftast är eftervärkar som starkast i början, precis efter du fött barn. Särskilt mycket kan du märka av dem om du ammar. Även om du blivit förlöst med kejsarsnitt så kan du uppleva eftervärkar.

Vad är eftervärkar?

När barnet är fött så lossnar moderkakan från livmoderväggen och fördrivs. Det blir då en såryta med öppna sår som måste läka vilket bland annat sker genom sammandragningar av livmodern. Vid sammandragningarna efter förlossningen så tömmer kroppen även ut avslag, vilket medför snabbare läkning av sårytan, minskar blödningsmängden och risken för infektion. Eftervärkar kan upplevas som kraftig mensvärk. Eftervärkar är dock något positivt då det visar att läkningen går framåt.

Läs även: Avslag efter förlossningen

Hur känns eftervärkar?

Hur ont eftervärkar upplevs varierar kraftigt, men även om de gör ont så är de ofarliga. Ofta upplevs det ungefär som mensvärk, men hos vissa kan det göra mycket ont och det kan även kännas obehagligt. De kommer ofta i intervaller och kommer ofta i samband med amning.

Hur länge har man eftervärkar?

Hur länge de sitter i varierar från någon dag till några veckor. Värst brukar de vara de första tre till fem dagarna. Många beskriver även eftervärkar som värre när man är omföderska.

Lindring vid eftervärkar

Om du upplever eftervärkar så kan du behöva lindra med smärtstillande läkemedel (rådfråga vården om du är osäker på vilka). Det kan även lindra med värme. Ett tips är att använda en värmekudde exempelvis en riskudde eller vetekudde. En varm dusch kan också lindra. Har du en TENS-apparat så kan även den hjälpa till att lindra smärta vid eftervärkar.

Om du har väldigt ont så försöka att tänka på din andning och slappna av. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Rätt andingsteknik kan hjälpa dig att hantera smärtan.

Läs även: Bristningar vid förlossning

Varför gör det mer ont när man ammar?

Det är vanligt att eftervärkar gör mer ont när man ammar. Orsaken är att stimulering av bröstvårtan främjar sammandragningar av livmodern.

När ska man söka vård?

Normalt behöver du inte söka vård för eftervärkar, men om du är orolig så prata med din barnmorska. Om du upplever att dina eftervärkar inte går över och om du samtidigt har feber och illaluktande blödning så ska du omgående kontakta vården. Det du upplever kan vara en infektion i livmodern.

De som lästa om eftervärkar läste även mer om avslag efter förlossningen och om kroppens förändring efter en graviditet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
Email

Fler artiklar om kost och hälsa

heminsemination

Heminsemination

Heminsemination, dvs att insemination som genomförs i hemmet har blivit allt vanligare. Hur går det till att inseminera hemma? Vilka regler gäller vid heminsemination? Vad ska man tänka på vid insemination hemma?

Läs artikeln »
Missfall

Missfall

Missfall. Vad är orsaken till ett missfall och vem är sannolik att drabbas? Hur kan man minimera risken för missfall? Vilka symptom ska man leta efter? Ett missfall kan ta hårt på dig som person och upprepade missfall kan göra det svårt att slappna av.

Läs artikeln »
Kudde spädbarn

Kudde spädbarn

Socialstyrelsen rekommenderar att spädbarn inte använder kudde. Orsaken är att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar. Kudde till barn kan börja användas först när barnet är över ett år. Kudde till spädbarn avråds även av andra orsaker såsom att barnets huvudstorlek gör att ryggraden blir sned.

Läs artikeln »
sill gravid strömming gravid

Sill gravid

När man är gravid går det dock bra att äta sill / strömming / matjessill som säljs i affären på burk, dvs inlagd sill. Färsk sill / strömming ska du dock vara lite försiktig med då sill / strömming från östersjön och bottniska viken kan innehålla dioxiner och PCB.

Läs artikeln »
traning under graviditeten vecka for vecka

Träning vecka för vecka

Hur ska man träna under olika veckor när man är gravid? Skiljer sig träningen åt från vecka till vecka när man är gravid? När kan man göra vilka träningsmoment när man är gravid?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.