nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Fakta om nattskräck hos barn

Nattskräck kan drabba vilket barn som helst och som förälder kan det vara jobbigt att se sitt barn rädd och orolig. Det påminner mycket om mardrömmar men är betydligt mer dramatiskt. Det är dock inget som du som förälder normalt behöver oro dig över.

Nattskräck är drömmar som barnet har när han eller hon sover, men till skillnad från mardrömmar, så minns barnet inte upplevelsen dagen efter. Nattskräck inträffar nämligen under barnets NREM-sömn (under djupsömnen) och kan därför inte minnas något av händelsen.

Här kan du läsa mer om barns sömn och deras sömncykel

Vad är nattskräck hos barn?

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ett barn som lider av nattskräck minns, till skillnad från den som lider av mardrömmar, nästan aldrig något av drömmarna. Oftast inträffar den 1-2 timmar efter insomnandet vid övergången från NREM-sömnen till ett ytligare sömnstadium. Ibland inträffar det något senare men nästan alltid under första tredjedelen till häften av nattsömnen och ytterst sällan under en kortare sovstund.  

Läs även: Därför är det viktigt med sovrutiner för barn

Hur vanligt är nattskräck? 

Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år. Allra vanligast är det när barn är fem till sju år. Nattskräck drabbar betydligt fler barn än vuxna. Enligt några internationella källor så drabbar det knappt 40% av alla barn i någon omfattning. I Sverige talar källor om att 1-6% av alla barn har nattskräck under någon period i sitt liv. 

Nattskräck pågår för de flesta endast under en förhållandevis kort tid, under några veckor eller månader. För andra kan det dock pågå under en länge tid vilket kan vara jobbigt för personer i barnets närhet. Även om det ser väldigt skrämmande ut så är det normalt inget du behöver oroa dig över.

11 Tecken på att ditt barn lider av nattskräck

Om ett barn lider av nattskräck så är följande punkter vanliga tecken: 

 • Barnet sätter sig plötsligt upp i sängen
 • Intensiv svettning
 • Ligger med öppna och stirrande ögon
 • Kastar sig runt i sängen (i sömnen)
 • Ropar och skriker högt i förtvivlan
 • Andas snabbt med högre puls än normalt
 • Sparkar och slår med ben och armar
 • Är svår att väcka och uppträder förvirrat om de blir väckta
 • Agerar upprört och verkar rädd
 • De minns inget eller ytterst lite av händelsen dagen efter
 • I mer sällsynta fall kan de även gå-i-sömnen och kan då bli aggressiva om de blir stoppade eller fasthållna. 

Vad beror nattskräck på?

Nattskräck är klassificerat som parasomni, en oönskad upplevelse medan man sover. Det inträffar under det djupaste stadiet av NREM-sömnen, vilket ofta även är försknippat med sömngång. Man vet inte säkert varför barn drabbas av nattskräck men det är till viss del ärftligt. Det är även något vanligare hos flickor än vad det är hos pojkar. 

Några saker som nattskräck kan bero på är;

 • Sömnbrist och extrem trötthet
 • Stress
 • Kissnödighet kan utlösa
 • Avvikelse från normala sovrutiner
 • Feber

Det kan även bero på andra faktorer som kan påverka sömnen såsom medicinering, kroppsdelar som ”somnar” och känslomässiga faktorer såsom depression och ångest.

Vad är skillnaden mellan nattskräck och mardrömmar

Mardrömmar inträffar i slutet av barnets REM-sömn. I denna del av sömncykeln sover man väldigt ytligt och är således väldigt lättväckt. Mardrömmar inträffar därför oftast i den senare delen av nattsömnen. Ett barn som drömt mardrömmar har ofta svårt att somna om och blir klarvaken av den hemska drömmen. 

Nattskräck sker när barnet sover djupare, vilket gör att barnet inte minns händelsen när de vaknar. Om de blir väckta så uppträder de ofta förvirrat och somnar om snabbt igen. 

Vad kan man göra vid nattskräck?

Nattskräck är inget farligt och du behöver normalt inte göra något även om det är naturligt som förälder att bli orolig när ens barn ser ut att lida. 

Om barnet är mycket aktivt i sömnen och rör sig mycket så kan det vara bra att säkerställa att han eller hon inte kan skada sig på något föremål i eller i närheten av sängen. Är du orolig kan du sitta lugnt bredvid under anfallet och försöka trösta barnet (utan att väcka) eller bara observera. Andra saker du kan göra för att minska nattskräcken är att försöka följande:

 • Försöker att reducera barnets stressnivå
 • Skapa en nattningsrutin som är enkel och avslappnande
 • Undvik skärmtid sista timmen innan läggdags
 • Undvika att dricka vatten precis innan läggdags
 • Undvik att barnet blir övertrött
 • Undvik att låta barnet vara upp sent på natten

Normalt behöver man inte söka hjälp vid nattskräck men om man upplever att barnet riskerar att skada sig själv, är extremt trött under dagtid och har svårt att fungera normalt eller om det fortsätter även när barnet är äldre så kan det vara bra att tala med någon inom vården. 

Schemalagd väckning vid nattskräck

Barn som ofta drabbas av nattskräck, och där det inträffar relativt regelbundet, tros kunna hjälpas av att man proaktivt väcker dem en stund innan tidpunkten då anfallet normalt inträffar. Det finns dock ingen forskning som tydligt bekräftar att detta fungerar. 

Vill man testa så kan man försiktigt väcka barnet 15-30 minuter före den tid då anfallen normalt inträffar. Därefter låter man barnet somna om igen med förhoppning av att man ändrat sömnfasen så att anfallen inte inträffar den natten. Var dock observant så att väckningen i sig inte gör att barnet sover sämre än tidigare vilket kan förvärra problemet.  

Anna tipsar

”Min dotter Alicia led av nattskräck under många år vilket var jättejobbigt. Det jag gjorde för att hjälpa både mig och Alicia var att väcka henne en stund innan tidpunkten då det oftast inträffade. Hon gick och la sig vid halv nio och vid halv tolv började hon ofta skrika och sparka vilt. Ofta satte hon sig upp och stirrade rakt ut i luften. Efter månader av nattskräck så testade jag att väcka henne vid elvatiden bara för att fråga om hon ville ha lite vatten eller behövde gå på toaletten. Detta gjorde att hon väldigt ofta inte upplevde någon nattskräck den natten även om det vid enstaka tillfällen hände ändå, men någon timme senare”

Hur länge varar nattskräck?

Nattskräck varar normalt allt från några sekunder till trettio minuter, men det kan också pågå under betydligt längre episoder än så. För de flesta inträffar det relativt sällan från en gång i veckan till endast någon gång ibland. Av de som drabbats av nattskräck så upplever yngre barn ofta tätare anfall än äldre barn, och de yngsta barnen kan få nattskräcksanfall flera gånger per vecka.

De flesta barn växer ifrån nattskräcken när de blir äldre och för de flesta svinner det helt efter puberteten. 

Läs även: När slutar barn sova på dagen?

Varför ska man inte väcka barn med nattskräck?

Väcker man ett barn som lider av nattskräck så agerar de ofta väldigt förvirrat. Det är ofta svårt att få kontakt med dem men de somnar lätt om. Dagen efter minns de sällan vad som hänt, eller ens att de blev väckta. Det finns därför sällan anledning att tala med barnet om vad som hänt under natten.

För familjen och andra i barnets närhet så upplevs nattskräck ofta som skrämmande och det är därför lätt att tänka att man ska väcka barnet för att trösta det. För barnet är det dock helt ofarligt och barn minns ytterst sällan att det har inträffat och lider därför inte av det. 

Väcker du barnet mitt i anfallet för att trösta honom eller henne så kommer det sannolikt att minnas delar av drömmen, vilket kan vara jobbigt för stunden. Barn minns det dock ytterst sällan dagen efter trots att de blev väckta. Det finns därför ingen anledning att störa barnets nattsömn.

De som läste om nattskräck läste även mer om barns sömnschema samt om barns olika utvecklingssteg.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Syskon

Att få syskon

Att få syskon påverkar alla barn. För vissa är det positvt att få syskon och bli storebror eller storasyster, men för andra är syskon en negativ upplevelse. Att få syskon innebär en förändring för alla familjer.

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
barn lus loss

Huvudlöss – löss på barn

Har ditt barn löss? Hur sprids löss? Vad är löss? Vi guider dig igenom allt som har med löss att göra så att ditt barn snabbt blir lössfri. Löss för inte med sig smittor, så de är inte farliga i sig. Löss beror inte heller på dålig hygien.

Läs artikeln »
Barn sömn

Sömnbehov barn

Spädbarn och nyfödda barn måste sova och få sin sömn. Hur många timmar ska ditt barn eller din nyfödda bebis sova? Vilket sömnbehov har ett nyfött barn? Har ditt barn svårt att sova?  

Läs artikeln »
rökning under graviditeten

Rökning under graviditeten

Att röka när man är gravid kan innebära en stor risk för fostret. Rökning under graviditeten ökar bland annat risken för missbildning och hämmar barnets tillväxt. Röker du tidigt i graviditeten men sluter innan vecka 12 så är det positivt för barnet.

Läs artikeln »
sova pa mage

Sova på mage

Vad gör man om barnet bara vill sova på mage? När är det okej för barnet att sova på mage? Sedan lång tid tillbaka så rekommenderas det att nyfödda barn inte ska sova på mage.

Läs artikeln »
High need baby / plusbarn som kräver närhet

Plusbarn – är ditt barn ett plusbarn?

Ett plusbarn är ett barn som är otroligt krävande. Typiska tecken på att ditt barn är ett plusbarn är att de är intensiva, känsliga, missnöjda, sover dåligt, äter dåligt, är oförutsägbara, att de inte går att sätta ner och att de inte kan lugna sig själv. Dessa tecken finns hos många barn, men hos plusbarn är det konstant.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.