nattskräck barn

Nattskräck

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år men går över när de blir äldre.

Fakta om nattskräck hos barn

Nattskräck kan drabba vilket barn som helst och som förälder kan det vara jobbigt att se sitt barn rädd och orolig. Det påminner mycket om mardrömmar men är betydligt mer dramatiskt. Det är dock inget som du som förälder normalt behöver oro dig över.

Nattskräck är drömmar som barnet har när han eller hon sover, men till skillnad från mardrömmar, så minns barnet inte upplevelsen dagen efter. Nattskräck inträffar nämligen under barnets NREM-sömn (under djupsömnen) och kan därför inte minnas något av händelsen.

Här kan du läsa mer om barns sömn och deras sömncykel

Vad är nattskräck hos barn?

Nattskräck är episoder av rädsla, intensiv skräck och rörelse medan man sover. Ett barn som lider av nattskräck minns, till skillnad från den som lider av mardrömmar, nästan aldrig något av drömmarna. Oftast inträffar den 1-2 timmar efter insomnandet vid övergången från NREM-sömnen till ett ytligare sömnstadium. Ibland inträffar det något senare men nästan alltid under första tredjedelen till häften av nattsömnen och ytterst sällan under en kortare sovstund.  

Läs även: Därför är det viktigt med sovrutiner för barn

Hur vanligt är nattskräck? 

Ofta börjar nattskräck hos barn när de är mellan 3 och 12 år. Allra vanligast är det när barn är fem till sju år. Nattskräck drabbar betydligt fler barn än vuxna. Enligt några internationella källor så drabbar det knappt 40% av alla barn i någon omfattning. I Sverige talar källor om att 1-6% av alla barn har nattskräck under någon period i sitt liv. 

Nattskräck pågår för de flesta endast under en förhållandevis kort tid, under några veckor eller månader. För andra kan det dock pågå under en länge tid vilket kan vara jobbigt för personer i barnets närhet. Även om det ser väldigt skrämmande ut så är det normalt inget du behöver oroa dig över.

11 Tecken på att ditt barn lider av nattskräck

Om ett barn lider av nattskräck så är följande punkter vanliga tecken: 

  • Barnet sätter sig plötsligt upp i sängen
  • Intensiv svettning
  • Ligger med öppna och stirrande ögon
  • Kastar sig runt i sängen (i sömnen)
  • Ropar och skriker högt i förtvivlan
  • Andas snabbt med högre puls än normalt
  • Sparkar och slår med ben och armar
  • Är svår att väcka och uppträder förvirrat om de blir väckta
  • Agerar upprört och verkar rädd
  • De minns inget eller ytterst lite av händelsen dagen efter
  • I mer sällsynta fall kan de även gå-i-sömnen och kan då bli aggressiva om de blir stoppade eller fasthållna. 

Vad beror nattskräck på?

Nattskräck är klassificerat som parasomni, en oönskad upplevelse medan man sover. Det inträffar under det djupaste stadiet av NREM-sömnen, vilket ofta även är försknippat med sömngång. Man vet inte säkert varför barn drabbas av nattskräck men det är till viss del ärftligt. Det är även något vanligare hos flickor än vad det är hos pojkar. 

Några saker som nattskräck kan bero på är;

  • Sömnbrist och extrem trötthet
  • Stress
  • Kissnödighet kan utlösa
  • Avvikelse från normala sovrutiner
  • Feber

Det kan även bero på andra faktorer som kan påverka sömnen såsom medicinering, kroppsdelar som ”somnar” och känslomässiga faktorer såsom depression och ångest.

Vad är skillnaden mellan nattskräck och mardrömmar

Mardrömmar inträffar i slutet av barnets REM-sömn. I denna del av sömncykeln sover man väldigt ytligt och är således väldigt lättväckt. Mardrömmar inträffar därför oftast i den senare delen av nattsömnen. Ett barn som drömt mardrömmar har ofta svårt att somna om och blir klarvaken av den hemska drömmen. 

Nattskräck sker när barnet sover djupare, vilket gör att barnet inte minns händelsen när de vaknar. Om de blir väckta så uppträder de ofta förvirrat och somnar om snabbt igen. 

Vad kan man göra vid nattskräck?

Nattskräck är inget farligt och du behöver normalt inte göra något även om det är naturligt som förälder att bli orolig när ens barn ser ut att lida. 

Om barnet är mycket aktivt i sömnen och rör sig mycket så kan det vara bra att säkerställa att han eller hon inte kan skada sig på något föremål i eller i närheten av sängen. Är du orolig kan du sitta lugnt bredvid under anfallet och försöka trösta barnet (utan att väcka) eller bara observera. Andra saker du kan göra för att minska nattskräcken är att försöka följande:

  • Försöker att reducera barnets stressnivå
  • Skapa en nattningsrutin som är enkel och avslappnande
  • Undvik skärmtid sista timmen innan läggdags
  • Undvika att dricka vatten precis innan läggdags
  • Undvik att barnet blir övertrött
  • Undvik att låta barnet vara upp sent på natten

Normalt behöver man inte söka hjälp vid nattskräck men om man upplever att barnet riskerar att skada sig själv, är extremt trött under dagtid och har svårt att fungera normalt eller om det fortsätter även när barnet är äldre så kan det vara bra att tala med någon inom vården. 

Schemalagd väckning vid nattskräck

Barn som ofta drabbas av nattskräck, och där det inträffar relativt regelbundet, tros kunna hjälpas av att man proaktivt väcker dem en stund innan tidpunkten då anfallet normalt inträffar. Det finns dock ingen forskning som tydligt bekräftar att detta fungerar. 

Vill man testa så kan man försiktigt väcka barnet 15-30 minuter före den tid då anfallen normalt inträffar. Därefter låter man barnet somna om igen med förhoppning av att man ändrat sömnfasen så att anfallen inte inträffar den natten. Var dock observant så att väckningen i sig inte gör att barnet sover sämre än tidigare vilket kan förvärra problemet.  

Anna tipsar

”Min dotter Alicia led av nattskräck under många år vilket var jättejobbigt. Det jag gjorde för att hjälpa både mig och Alicia var att väcka henne en stund innan tidpunkten då det oftast inträffade. Hon gick och la sig vid halv nio och vid halv tolv började hon ofta skrika och sparka vilt. Ofta satte hon sig upp och stirrade rakt ut i luften. Efter månader av nattskräck så testade jag att väcka henne vid elvatiden bara för att fråga om hon ville ha lite vatten eller behövde gå på toaletten. Detta gjorde att hon väldigt ofta inte upplevde någon nattskräck den natten även om det vid enstaka tillfällen hände ändå, men någon timme senare”

Hur länge varar nattskräck?

Nattskräck varar normalt allt från några sekunder till trettio minuter, men det kan också pågå under betydligt längre episoder än så. För de flesta inträffar det relativt sällan från en gång i veckan till endast någon gång ibland. Av de som drabbats av nattskräck så upplever yngre barn ofta tätare anfall än äldre barn, och de yngsta barnen kan få nattskräcksanfall flera gånger per vecka.

De flesta barn växer ifrån nattskräcken när de blir äldre och för de flesta svinner det helt efter puberteten. 

Läs även: När slutar barn sova på dagen?

Varför ska man inte väcka barn med nattskräck?

Väcker man ett barn som lider av nattskräck så agerar de ofta väldigt förvirrat. Det är ofta svårt att få kontakt med dem men de somnar lätt om. Dagen efter minns de sällan vad som hänt, eller ens att de blev väckta. Det finns därför sällan anledning att tala med barnet om vad som hänt under natten.

För familjen och andra i barnets närhet så upplevs nattskräck ofta som skrämmande och det är därför lätt att tänka att man ska väcka barnet för att trösta det. För barnet är det dock helt ofarligt och barn minns ytterst sällan att det har inträffat och lider därför inte av det. 

Väcker du barnet mitt i anfallet för att trösta honom eller henne så kommer det sannolikt att minnas delar av drömmen, vilket kan vara jobbigt för stunden. Barn minns det dock ytterst sällan dagen efter trots att de blev väckta. Det finns därför ingen anledning att störa barnets nattsömn.

De som läste om nattskräck läste även mer om barns sömnschema samt om barns olika utvecklingssteg.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

barn hosta

Hosta barn / bebis

Hosta är ett vanligt symtom redan hos en bebis. Hosta kommer och går hos alla barn och det utgör kroppens naturliga skyddsreflex för att hålla luftvägarna fria. Hosta är vanligt vid flera olika sjukdomar såsom vid förkylning då hostan ofta håller i sig i genomsnitt 18 dagar. 

Läs artikeln »
barn bloja

Att använda blöjor

Blöja – allt om att använda blöja. Hur ofta byter man blöja, behöver man byta på natten? Hur ofta ska man byta kissblöjan. Det är viktigt att tvätta barnet rätt och att byta blöja när barnet bajsat eller kissat. Vill du ha tips på hur du byter blöjan på rätt sätt?

Läs artikeln »
separera bonusföräldrar

Bonusföräldrar

Att vara bonusförälder är ingen enkel uppgift! Vad förväntas av dig som bonusförälder? Vad tycker dina bonusbarn om dig som bonusförälder? Vilken roll ska en bonusförälder ta i den nya familjen. Läs om tips och fakta om hur livet som bonusförälder påverkar dig och din livssituation.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
barntandvård

Barntandvård – Gratis tandvård

I denna artikel svarar specialisttandläkaren på de 20 vanligaste frågorna om barns tänder och barntandvård. Tandläkaren går även igenom vad som gäller avseende gratis tandvård och ger dig tips och råd till barn med tandläkarskräck.

Läs artikeln »
separera barn vaxelvis boende

Växelvis boende

Barn i växelvis boende är väldigt vanligt i Sverige. Växelvis boende innebär att barnen är regelbundet hos båda föräldrarna, vanligen varannan vecka. Hur påverkas barn av växelvis boende? Här presenteras forskning om barn i växelvis boende.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.