bebis utveckling 2 månader

Utveckling bebis 2 månader (2-3)

I denna artikel kan du läsa allt om utvecklingen hos en bebis på 2 månader. Vad händer egentligen i barnets utveckling?

Så utvecklas en bebis på 2 månader

Tiden går fort så glöm inte att njuta av tiden som förälder och verkligen uppskatta de små sakerna. Innan du vet ordet av har du en krypande eller springande bebis som alltid är på upptäcktsfärd. 

Du har nu säkert lärt känna din bebis och vet varför han eller hon gråter och vad som utlöser det. Kanske ser du också lite drag av en personlighet? (Läs mer om barns personlighet).

Din bebis börjar nu bli stor och många små har nu förlorat lite av det där ”nyfödda” utseendet för att bli mer baby-lika. Bebisens armar, ben och kinder brukar nu bli lite fylligare. Generellt är det lättare för bebisar i 2 månaders ålder att gå upp i vikt, då de ännu inte rör sig särskilt mycket och musklerna endast är i början av dess utveckling. Så fort de börjar krypa och röra på sig så behöver de detta extra lager med energi.

Nu när din bebis är 2 månader gammal har synen blivit allt bättre. Barnet brukar nu även försöka härma ansiktsuttryck och ljud hos dem som är i dess närhet. Musklerna på hals och nacke har också blivit starkare vilket gör att barnet kan vrida på huvudet när det ligger på rygg samt lyfta det en stund när det ligger på mage. 

Barnet väger vid två månaders ålder i genomsnitt 5 kilo och är runt 57 centimeter långt. Det fäktar nu alltmer med armar och ben för att få er kontakt. Det upptäcker efterhand sina egna kroppsdelar och lägger mycket tid på att studera sina egna händer som han eller hon är vida fascinerad av. De har nu fortfarande en stark sugreflex så att suga på händer och fingrar är ett av de bästa sätten för en bebis att trösta sig själv.

Mellan andra och tredje månaden börjar barnet få lite bättre huvudbalans när han eller hon sitter i någons knä, men du måste fortfarande ge stöd åt huvudet. Fontanellen på barnets huvud växer nu också ihop (läs mer här).

2 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 2 månader. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. Här kan du läsa mer om barns längd- och viktkurvor under det första året.

Pojke 2 månader
Längd58 cm
Vikt5,2 kg
Flicka 2 månader
Längd57 cm
Vikt4,8 kg

Motorisk utveckling

Tidigare kunde barnet gripa tag i saker rent reflexmässigt, men vid 2 månaders ålder kan en bebis medvetet försöka nå saker och gripa med hela handel. De har ännu inte någon tillräcklig koordination för att leka med leksaker, men de kan mycket väl dra och knuffa på en hängande mobil eller ett annat föremål i dess närhet. 

Att barnet får ligga på golvet är bra för dess motorik. Även om barnet inte är helt förtjust i att ligga på golvet så försöka ända låta barnet ligga där under korta stunder. Detta då det är bra för den motoriska utvecklingen och ju mer barnet lär sig att behärska sin kropp desto roligare tycker de att det är. Låt även barnet ligga på mage. Barnet tränar då på att hålla huvudet uppe och det ger dessutom bra träning för ryggmuskulaturen.

Vad kan din bebis nu?

En bebis på 2 månader har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt:

 • Ligga på mage och lyfta på huvudet
 • Gör ljud och gurglingar
 • Röra huvudet från sida till sida när de ligger på rygg
 • Gripa medvetet
 • Försöka följa rörelser med sina ögon

Barnets språkutveckling vid 2 månader

Redan under de första månaderna så kommunicerar barnet på sitt eget sätt. Din bebis imiterar och signalerar vid obehag som gör att du som förälder reagerar. Detta kan vara vid hunger, när barnet fryser eller när det är dags att byta blöja. Var gärna nu övertydlig när du pratar med ditt barn och använd mimik, gester och upprepning för att göra det lättare för barnet att förstå. 

Redan under de första månaderna så börjar din bebis joller att utvecklas så att det allt mer liknar tal. När stadiet med endast gråt, gnäll och senare skratt har utvecklats så kommer enkla vokala ljud och stämbandsljud. Barnet börjar kanske gurgla och du kan uppfatta en större variation på vokalerna som nu, eller åtminstone snart, påminner om det egna språket.

Sömnschema 2 månader

Nu i månad 2 är dygnsrytmen nästan på plats, bortsett för vakenstunderna för matning på natten. Barnet dygnsrytm har justerats till att sova betydligt mer på natten och de långa sovstunderna kan nu ofta vara mellan 3-6 timmar. Det kan redan nu vara bra att inför en sovrutin vid nattningen på kvällen. Kanske ett varmt bad innan läggdags eller en saga. Se vad ditt barn uppskattar och som gör så att det kommer i sovstämning. 

En bebis som är 2 månader gammal sover ofta vid 4-5 tillfällen på dagen och 30 minuter till 2 timmar vid varje tillfälle (utöver nattsömnen). Totalt sett sover ett barn i denna ålder mellan 12-17 timmar. Läs även: Tecken på att ditt barn vill sova.

Barnet är vid denna ålder vakna lite längre mellan varje sovstund men fortfarande inte mer än maximalt ett par timmar per tillfälle (45 minuter till 2 timmar är normalt). Tänk på att vakentiden även inkluderar den tid barnet äter, även om du ibland kan tycka att tillståendet är sömnliknande. Ett tips för att få bättre koll på barnets sömn och vaken rytm är att använda dig av en tidtagare och anteckna tiden de är vakna eller som de sover. Sätt igång klockan när barnet vaknar och stäng av när barnet somnat, så vet du hur långa stunder ditt barn klarar av att sammanhängande vara vaket. 

Här nedan har du ett exempel på ett sömnschema för en bebis på 2 månader som har fem sovstunder under dagen. Alla barn är unika så du behöver sannolikt göra anpassningar efter ditt barn. Så här kan det se ut:

 • 7:00 : Vaknar
 • 8:30 : Sovstund
 • 9:30 : Vaknar
 • 11:00 : Sovstund
 • 12:00 : Vaknar
 • 13:30 : Sovstund
 • 15:00 : Vaknar
 • 16:30 : Sovstund
 • 17:30 : Vaknar
 • 19:00 : Sovstund
 • 20:00 : Vaknar
 • 21:00 : Inledande av sovrutin
 • 21:30 : Nattsömn inleds

Matschema 2 månader

Det är fortfarande flytande föda som gäller och barnet visar nu tydligt när han eller hon är hungrig. Barnet behöver fortfarande äta på natten vid ett eller ett par tillfällen. Matintagen blir alltmer regelbundna vilket kan märkas tydligare om du ger ersättning än om du ammar. 

Magsäcken rymmer nu mer, vilket gör att barnet håller sig mätt något längre. Även tarmarna växer till sig vilket kan göra att det nu mycket väl kan gå en eller två dagar utan att ditt barn behöver bajsa. 

Här kan du läsa mer om hur ofta ett barn ska amma.

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
När får barn tänder

Tänder barn

När får barn sin första tand / tänder? Hur sköter man om barns tänder? När tappar barn sina första tänder? När kommer de permanenta tänderna?

Läs artikeln »
sovande bebis sömnschema

Sömnschema

Ett sömnschema visar barnets sömnmönster i ett schema där man tar hänsyn till läggtid, antal sovstunder, sömnens längd och när barnet vaknar.

Läs artikeln »
separera bonusföräldrar

Bonusföräldrar

Att vara bonusförälder är ingen enkel uppgift! Vad förväntas av dig som bonusförälder? Vad tycker dina bonusbarn om dig som bonusförälder? Vilken roll ska en bonusförälder ta i den nya familjen. Läs om tips och fakta om hur livet som bonusförälder påverkar dig och din livssituation.

Läs artikeln »
prematur for tidigt fodda kroppen

Kroppen hos prematura barn

Kroppen hos prematur barn. Hos för tidigt födda barn har kroppen inte hunnit med att utvecklas i den utsträckning som det krävs för att upprätthålla alla kroppens funktioner. Hur tidigt barnet är fött påverkar hur mycket hjälp barnet behöver. Fakta och information om barnets kropp och dess funktioner när de är tidigt födda.

Läs artikeln »
skriker

Barn skriker / gråter

Skriker och gråter ditt barn / bebis? Alla barn skriker och gråter! Skrikande bebisar kan vara hjärtekrossande men samtidigt frustrerande. Hur tröstar man barnet? Varför skriker / gråter min bebis? Hur får man en skrikande bebis att sluta skrika och gråta?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.