Fontanell bebis

Fontanell

De flesta föräldrar är i början lite rädda för att skada barnet och dess fontanell. En nyfödd bebis har ett ömtåligt huvud, men det är inte så känsligt så att du måste gå omkring och vara rädd. Fontanellen växer ihop innan det att barnet har fyllt två år. 

Fontanellen hos en nyfödd bebis

En fontanell är luckor i nyföddas kranium. För många nyblivna föräldrar är tanken på fontaneller lite skrämmande, men dessa luckor är helt normala och nödvändiga för din bebis.

Fontanellen är det område på bebisens huvud som är mjukt och ännu inte är täckt av skallben. När bebisen blir äldre så växer det sedan ihop. Vi vuxna har ett skallben som består av en enda del som sitter ihop med ansiktsskelettet. Bebisar skalle består däremot av flera olika ben som senare växer ihop och bildar skallbenet.

Vad är en fontanell?

Fontaneller är de mjuka delarna av en bebis skalle, där skallbenen möts. Det talas ofta om EN fontanell men i själva verket har en bebis flera stycken. Fontanellerna kan kännas olika tydligt hos olika barn. Den stora fontanellen, den som det ofta syftas på vid tal om fontanellen, sitter på den främre delen av hjässan och har en storlek som kan variera mellan 0,5×0,5 cm till 4×4 cm. Bebisar har även en bakre fontanell samt fontaneller på sidorna av huvudet.

Det är vanligt att man i fontanellen även kan se barnets puls som pulserar i öppningen. Även om du ska vara rädd om bebisens huvud så är fontanellerna täckta av en stark hinna och tålig hud, så du behöver inte vara överdrivet försiktig när du rör eller tvättar barnets huvud. Området är känsligt och det kan kännas obehagligt men du har väl aldrig hört talas om någon som faktiskt skadat barnets fontanell… oro dig inte.

Varför har nyfödda en fontanell?

Vid födseln och i ytterligare några månader efter födseln är bebisens fontanell öppen. Barnets huvud är därför mjukt och formbart. Orsaken är primärt för att göra det enklare för huvudet, som är bebisens största kroppsdel, att födas fram under förlossningen. Då huvudet är mjukt kan det ibland ha en lite konstig och ojämn form samt vara lite svullet precis efter förlossningen. Detta brukar svinna efter några veckor.

En annan anledning till varför barnets huvud är mjukt och formbart är för att barnets huvud och hjärna ska kunna växa. Vid återbesöken på BVC med ditt barn så kommer en sköterska eller läkare att regelbundet kontrollera och mäta barnets huvud så att allt är som det ska.

Fontanellen och barnets huvudform

Då fontanellerna gör att barnet huvud är mjukt under hela spädbarnstiden, så betyder det också att huvudet är formbart även efter förlossningen. Om barnen ligger i en alltför enformig ställning, exempelvis alltid på rygg, så kan huvudet därför bli lite platt eller ojämnt. Barnet ska alltid sova på rygg fram till dess att det kan vända sig själv, men när barnet är vaket är det bra att variera ställningarna. Det är bra att låta barnet ligga på mage på en förälders kropp eller på en filt på golvet när det är vaket. De flesta barn har fått en mer rund huvudform när de är i tvåårsåldern. Är du orolig så kan du alltid rådfråga på barnavårdscentralen. Läs även vår artikel om barns huvudomfång.

När växer fontanellerna igen?

Fontanellerna växer igen vid lite olika tidpunkter beroende på vilken fontanell det handlar om samt på barnets mognad. Det bakre fontanellen brukar växa ihop efter ungefär tre månader och den främre fontanellen brukar vara helt igenvuxen efter ungefär 18-24 månader. Fontanellerna på sidorna som finns både i höjd med tinningen och bakom örat växer igen vid 6 respektive 6-18 månaders ålder.

Hur ska fontanellen kännas?

Det är ovanligt att föräldrar tycker att fontanellen är lite obehaglig. Ofta ser man även barnets puls slå i öppningen. När man känner på områdena så bör de kännas fasta och något konkava. De kan mycket väl svullna något när barnet gråter, ligger ned eller kräks. Detta är då temporärt och återgår till det normala när barnet lugnat ner sig.

Om du upplever en avvikelse i formen av barnets fontanell, eller om du är orolig, så ska du kontakta vården.

De som läste om barnets fontanell läste även mer om: sex efter förlossningen och om hur man tar hand om ett nyfött barn.

Fler artiklar för dig med familj

nar barn ar sjuka

När barn är sjuka

När barn är sjuka behöver de kärlek och närhet. Barn som har feber och är sjuka behöver dricka mycket vätska. Barn som är sjuka behöver också vila och sova. Råd om hur du tar hand om ditt barn när det är sjukt.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
Babyshower lekar

25 babyshower lekar

Lekar på en babyshower är uppskattat av de flesta. Hur många lekar man ska ha beror helt och hållet på tycke och smak. När ni planerar lekar till en babyshower så utgå främst från den gravida kvinnan.

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
resa med barn

Resa med barn

Det finns mycket du ska tänka på innan du reser med ditt lilla barn. Var är det lämpligt att resa med barn? När är det okej att resa med barn? Vi har samlat fakta och tips om som du har nytta av under resan med ditt barn.

Läs artikeln »
napptummetand

Napp och tumme påverkar tänderna

Hur påverkar användningen av napp eller av att suga på tummen barnets tänder och bett? Barn som suger mycket på nappen eller på tummen blir i vissa fall tvungna att använda tandställning när de kommer upp i skolåldern.

Läs artikeln »
barn sluta sova dagen

När slutar barn sova på dagen?

När slutar barn normalt att sova middag under dagen? När barn slutar sova på dagen varierar från barn till barn. Ofta de sluta sova på dagen när de är mellan 2 och 4 års ålder. I början kan det vara bättre att dra ner på sovtiden för dagens sovstund, istället för att helt sluta med att sova middag under dagen.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.