bebis utveckling 1 månad

Utveckling bebis 1 månad (1-2)

I denna artikel så går vi igenom allt som händer i din bebis utveckling vid 1 månaders ålder. Sömn, mat och fysisk utveckling är några av de saker vi går igenom.

Så utvecklas en bebis på 1 månad

Redan tidigt händer det mycket i din bebis utveckling, både fysiskt och psykiskt. När barnet är runt 1 månad så kan det redan vara vaket längre stunder än tidigare och har fått bättre kontakt med omgivningen. Redan nu fungerar sinnena lukt, smak och känsel alldeles utmärkt. 

I denna artikel kan du läsa om en bebis utveckling vid 1 månads ålder. Länge ner hittar du även matschema och sovschema. 

Vad kan din bebis nu?

En bebis på 1 månad har utvecklats en hel del och kan nu eventuellt:

  • Föra handen till munnen, även om precisionen inte är precis
  • Reflexerna utvecklas och barnet lär sig nu att stänga ögonen vid starkt ljus och kan mycket väl rycka till vid höga och plötsliga ljud
  • Gråta med riktiga tårar
  • Fokusera på föremål som är runt 30 centimeter bort
  • Känna igen röster hos nära och kära

1 månaders bebis, längd och vikt

Här hittar du en tabell med genomsnittlig vikt och längd för en bebis som är 1 månad. Tänk på att det just är ett genomsnitt och att skillnaderna kan vara stora mellan olika barn. 

Pojke 1 månad
Längd54,5 cm
Vikt4,3 kg
Flicka 1 månad
Längd53,5 cm
Vikt4,1 kg

Barnet växer i denna ålder fort och har redan blivit ett par centimetrar längre än vad han eller hon var för en månad sedan. Ibland händer det dock att ett barn halkar efter i tillväxtkurvan. En orsak kan vara problem med amningen eller något annat relaterat till matintaget. Oroar du dig för detta så ska du kontakta BVC-mottagning för en kontrollvägning. Här kan du läsa mer om barns vikt- och längdkurvor

Utvecklingen hos en bebis på 1 månad

Ett av barnets första utvecklingssteg är att kunna fästa och fixera blicken. Detta inträffar när barnet är drygt en månad och han eller hon kan då fixera blicken på cirka tre decimeters avstånd. Ska du få uppmärksamhet och kontakt är det därför lämpligt att du håller ditt ansikte på ett avstånd på cirka 20-30 centimeter från barnets ansikte. 

Allt eftersom barnet kan följa föräldrarna med ögonen så ökar förmågan att ha kontakt även på lite avstånd och därmed vara lite längre ifrån föräldrarna. De färger som barnet ser bäst i början är svart, vitt och rött (mer om barns synutveckling).

Barnet avger redan tidigt små ljud i försök att prata med dig. Avbryt inte barnet utan låt det prata färdigt med dig. Härmar gärna barnets ljud så att barnet känner att det får din respons. Redan vid födseln är barnet hörsel väl utvecklat och vid 1 månaders ålder är den fullt utvecklad. Barnet kan nu skilja mellan olika slags ljud och kan höra mänskligt tal och buller på olika sätt. Små barn verkar nu föredra ljusa röster framför mörka röster.

Att barnet får ligga på golvet är bra för dess motorik. Några tycker om att ligga på en filt på golvet redan vid ett par veckors ålder medan det dröjer betydligt längre för andra. 

Även om barnet inte är helt förtjust i att ligga på golvet så försöka ända låta barnet ligga där under korta stunder. Detta då det är bra för den motoriska utvecklingen och ju mer barnet lär sig att behärska sin kropp desto roligare tycker de att det är. Låt även barnet ligga på mage (men inte sova). Barnet tränar då på att hålla huvudet uppe och det ger dessutom bra träning för ryggmuskulaturen.

Läs mer: Plötslig spädbarnsdöd eller kudde till spädbarn

Motorisk utveckling vid 1 månads ålder

Barnets rörelser har fram till nu varit reflexmässiga, men nu börjar de kunna styra sina rörelser. Exempelvis så kan många barn nu styra sitt huvuds rörelser. Detta innebär att barnet nu lättare följer dig med blicken. Du kan aktivt träna barnets förmåga att styra huvudet genom att själv röra dig från sida till sida, eller flytta en leksak framför barnet som ligger på rygg, så att barnet vill följa efter med blicken.

Armarna kan nu lyftas från underlaget om barnet ligger på rygg. Händerna är oftast öppna men kan också lätt knutas. Ännu kan barnet inte gripa tag i föremål medvetet, utan detta sker endast reflexmässigt.  

Benen är ofta sträckta och barnet kan nu röra fotleden och tårna utan att resten av benet rör sig. Om du håller barnet i stående position så kan det redan nu kortvarigt ta spjärn med tårna eller fötterna, för att sedan snabbt sjunka ihop. Vid sittande kan huvudet kortvarigt hållas upprätt, men det måste fortfarande stöttas.

Vanliga blöjproblem vid 1 månads ålder

Även om du nu vant dig vid en del blöjbyte så är det inte vanligt att barn i denna åldern drabbas av blöjeksem. Orsaken är en kombination av fukt, lite luft, friktion och såklart av kiss och bajs. Bästa sättet att undvika blöjeksem är att alltid torka din bebis ordentligt innan den nya blöjan sätts på. Här kan du läsa mer om blöjbyte och om blöjeksem. LÄNK

Stimulans av en 1 månaders bebis

Det finns flera saker du kan göra för att stimulera en bebis som är runt 1 månad gammal. Då känseln redan nu är välutvecklad så kan massage redan nu uppskattas av barnet. Ge exempelvis massage efter badet genom att gnugga hela barnets kropp med en mjuk handduk. Berätta gärna för barnet vad du gör. 

Barn i denna ålder är även duktiga på att känna igen olika dofter och de har snabbt lärt sig din eller din partners doft. Många barn kan därför bli lugna av att ha ett av era klädesplagg i närheten. Tänk dock på att inga plagg eller kuddar ska finnas i barnets närhet när det sover. 

Något som också kan vara roligt runt denna ålder är en speldosa eller en mobil över säng eller skötbord. Barnets koncentrationsförmåga är nu begränsad till 5-10 sekunder åt gången, så det är bra med saker som rör på sig så att nya intryck automatiskt skapas. Förmågan att se färg är inte fullt utvecklad, vilket gör att saker med skarpa kontraster, exempelvis svart och vitt eller tydliga mönster brukar uppskattas mer än detaljer.

Sömnschema 1 månad

Hur mycket behöver en bebis på drygt 1 månad att sova? Alla bebisar är som du vid det här laget vet unika och har således olika behov, även när det kommer till sömn. Generellt brukar man dock säg att en 1 månad gammal bebis behöver sova totalt 13-17 timmar per dygn. Detta brukar fördelas på 4-6 tillfällen. 

Många barn har vid 1 månaders ålder blivit av med den största förvirring gällande när det är dag och när det är natt, vilket yttrar sig i att den totala sovlängden på natten nu blir längre. Barn mellan 1 till 2 månader är ofta vakna i 60 till 90 minuter för att sedan sova från en halvtimme upp till två timmar. 

Matschema 1 månad

Din bebis ammar eller dricker nu ersättning som enda föda. Han eller hon blir nu allt tydligare i sina signaler som visar dig att det är dags för mat. Vid 1 dryg månads ålder så rekommenderas det att din bebis äter ungefär var 2a till 3e timme, vilket innebär att ditt barn ska äta 7 till 9 gånger per dygn. Barn vaknar nu ofta även på natten för att äta. 

Läs mer: Om kost den första tiden eller 13 tips för att öka mjölkproduktionen

Söka vård

Ibland kan du behöva söka hjälp. Detta kan exempelvis vara om barnet skriker intensivt eller i intervaller, om barnet äter dåligt eller om barnet skriker och verkar ledsen eller inte verkar må bra. Misstänker du att något inte står rätt till eller om du är orolig ska du alltid rådfråga vården. 

Mer om barns utveckling: 0 månader, 1 månad, 2 månader, 3 månader, 4 månader, 5 månader, 6 månader, 7 månader, 8 månader, 9 månader, 10 månader, 11 månader, 12 månader och 1-2 år.

Fler artiklar om barn och föräldraskap

Blöjeksem

Blöjeksem hos barn

Blöjeksem och blöjutslag är vanligt hos barn. Orsaken till blöjeksem är åtsittande och våt blöja. Det finns enkla tips för att undvika och behandla symptomen. Blöjutslag kommer både vid användning av vanlig blöja samt av tygblöja.

Läs artikeln »
Barns utveckling 1 till 2 år

Barns utveckling 1-2 år

Barns utveckling ett till två år. När barnet är mellan ett och två år så går utvecklingen extremt fort. Här berättar vi vad som händer i barnets utveckling 1-2 år, om vanliga konflikter vid denna ålder och vad ett barn i denna åldern förväntas kunna göra. 

Läs artikeln »
barn horsel

Barns hörsel

Barn lär sig språk genom att lyssna på vuxna när de pratar. Har barn nedsatt hörsel kan detta därför leda till att barnet får svårare att lära sig att prata. Barns hörsel testas regelbundet vid kontroller genom BVC.

Läs artikeln »
Storkbett bebis

Storkbett

Ett storkbett är ett födelsemärke som normalt finns när barnet föds. Det försvinner nästan alltid av sig själv under barnets första levnadsår.

Läs artikeln »
napp till nyfödd

Napp till nyfödd

Napp till nyfödd. Hur tidigt kan man ge napp till nyfödd? Hur påverkar nappen amningen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med att använda napp? Hur får man barnet att sluta med napp? Hur ska man sköta om det nyfödda barnets nappar?

Läs artikeln »
recept trolldeg

Trolldeg

Recept på trolldeg. Här har du ett enkelt recept på trolldeg som du enkelt bakar med ingredienser som du har hemma i skafferiet. Trolldeg är snabbt och enkelt och roar barn under flera timmar under regniga dagar.

Läs artikeln »
honung barn under ett år

Honung till barn

Honung är en produkt som du inte ska ge till barn under ett år. Orsaken är att det kan innehålla sporer av en bakterie som i det nyfödda barnet kan bilda ett gift. 

Läs artikeln »
Barn med talproblem

Barn och talproblem

Barn och talproblem. Pratar inte ditt barn? När är det dags att söka hjälp? När börjar barn att prata? När behöver man hjälp av en logoped? Är du orolig över ditt barns talförmåga så hittar du fakta och information i denna artikel.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.