Kvinna som ammar

Öka mjölkproduktion : 13 tips på hur du får mer bröstmjölk

Vill du öka mjölkproduktionen så kan du amma ofta och mer regelbundet framför allt i början. Även rätt amningsteknik, bra kost och att bevara lugnet trots den stressiga situationen är saker som hjälper till att stimulera mjölkproduktionen.

Många som valt att amma tvingas avbryta amningen till följd av otillräckligt med mjölk i brösten. För många känns detta jobbigt och det är lätt att skuldbelägga sig själv. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta kring att öka och stimulera mjölkproduktionen. 

Vill du öka mjölkproduktionen så kan du amma ofta och mer regelbundet framför allt i början. Även rätt amningsteknik, bra kost och att bevara lugnet trots den stressiga situationen är saker som hjälper till att stimulera mjölkproduktionen.

I denna artikel får du flera tips och fakta kring att öka mjölkproduktionen. 

Läs även: Så ammar man rätt / Tips när man måste sluta amma

Hur vet man att man har en låg mjölkproduktion?

Några tecken på att mjölkproduktionen är att avstannad viktuppgång hos barnet (ev viktnedgång), att barnet kissar mer sällan, barnet får långsamma tarmrörelser eller att barnet upplevs som slött och kraftlöst. Om barnet verkar besvärat vid amning eller om han eller hon endast suger sammanhängande under väldigt korta stunder så kan detta också vara signaler som tyder på att det inte finns tillräckligt med mjölk i brösten. 

Läs även: Viktkurvor för pojkar / viktkurvor för flickor

Om man misstänker att man har en för låg mjölkproduktion så bör man söka hjälp. Första steget är ofta att rådfråga på BVC eller att kontakta en amningsrådgivare. Det finns olika metoder för att utvärdera hur mycket mjölk det finns men den vanligaste och enklaste metoden är att väga barnet under en period, både innan och efter amning. Viktuppgången visar då hur mycket mjölk barnet fått i sig. 

Vad kan orsaka en låg mjölkproduktion?

Många nyblivna mammor ger upp amningen då de upplever att de har en låg mjölkproduktion. För att mjölken ska komma igång ordentligt så kan det dock ta ett tag och många ger upp för tidigt. Det krävs ofta att man i början ammar ofta, 8-12 gånger per dygn, även under natten. Otillräcklig mjölkproduktion är enligt forskning mycket ovanligt och beror i de flesta fall på fel sugteknik eller på att det går för långt mellan amningsstunderna. 

Det är viktigt att du inte skuldbelägger dig själv om det inte fungerar. Det är helt okej att ge upp amningen och att gå över till flaska när du vill. Det ska kännas bra, annars blir det bara stressigt vilket varken du eller barnet mår bra av.

När kommer mjölkproduktionen igång?

Kroppen producerar mjölk redan när du är gravid och det är inte ovanligt att gravida lider av läckande bröst. Vid förlossningen sker sedan ett hormonellt samspel som ytterligare sätter igång mjölkproduktionen och som även stimulerar utdrivningen av den bildade bröstmjölken.

Redan under de första timmarna efter det att ditt barn är fött så finns det mjölk att ge till det nyfödda barnet. Det är nu viktigt att du erbjuder barnet bröstet och låter barnet suga. Det är viktigt att detta påbörjas direkt då barnet efter några timmar faller in i djupsömn då det är oerhört svårt att få till någon amning. 

Tips för att öka mjölkproduktionen 

Här hittar du 13 tips för att öka din mjölkproduktion:

Byt bröst – ett vanligt och effektivt sätt att stimulera en ökad mjölkproduktion är att byta bröst fram och tillbaka under amningen. 

Amma ofta – att amma ofta stimulerar mjölkproduktionen så att mer mjölk bildas. Att amma 8-12 gånger per dygn under en vecka, fördelat på dag och natt, kan få kroppen att producera mer mjölk. 

Läs även: Så länge bör du amma vid varje tillfälle

Börja tidigt – produktionen av mjölk kommer igång snabbare om amningen startas tidigt. Du bör därför påbörja amningen direkt efter förlossningen, gärna under de första timmarna.

Rätt grepp – om barnet har felaktig sugteknik så kommer barnet dels att inte få i sig någon mjölk, dels så kommer mjölkproduktionen att gå ner. Rätt grepp och rätt teknik är således ett måste för att stimulera mjölkproduktionen. 

Amma på natten – att ge namn på natten kan hjälpa till att öka mjölkproduktionen. Detta då det ger en ökad frisättning av hormonet prolaktin, som är det mjölkbildande hormonet.

Amma med disciplin – ibland kan det hjälpa att verkligen tömma ett bröst (det blir dock aldrig helt tomt) innan man byter till andra sidan. Blir bröstet tomt så sänds det signaler om att mer mjölk måste produceras. Att amma klart på ett bröst hjälper också barnet att få i sig den mest energirika delen av mjölken. Läs mer om Bröstmjölkens innehåll. 

Handmjölkning – massage och handmjölkning kan hjälpa till att stimulera mjölkproduktionen. Det kan dels göra så att mjölkflödet ökar, dels så blir också nyproduktionen större. Denna metod benämns ofta som bröstkompression, vilket du kan läsa mer om längre ner i artikeln. 

Stressa inte – stress har sällan positiva effekter på saker och inte heller på amning. En stressad mamma som oroar sig över att sitt barn inte får tillräckligt med mjölk kan mycket väl göra rädslan självuppfyllande. Se amning som en avslappnande tid ni har tillsammans och försök att inte låta stressen ta över. 

Sluta schemalägga – ett barn har nödvändigtvis inte samma schema eller plan som du har. Lär dig barnets signaler och erbjud bröstet så snart barnet visar signaler på att det vill äta. Vissa barn äter sällan men länge vid varje tillfälle, medans andra äter mindre men väldigt ofta. 

Läs även: Spara och förvara bröstmjölk

Ge inte ersättning – att ge barnet någon form av bröstmjölksersättning kan kännas som ett bra alternativ om man inte tror att barnet får i sig tillräckligt med bröstmjölk. Ersättningen är näringsmässigt bra och likvärdig bröstmjölk så om amningen inte fungerar så är det absolut bra att ge mat på flaska. Vill du amma så kan ersättningen dock göra barnet mätt, vilket gör att han eller hon vill amma mindre. Den minskade amningen säger då till din kropp att producera mindre mjölk. Det är viktigt att barnet får näring så rådfråga alltid vården om du är osäker. 

Ät rätt kost – det sägs även att rätt kost kan hjälpa dig att få igång och öka mjölkproduktionen (vi har ingen forskning som bekräftar detta, men det skadar inte att försöka). Det som sägs fungera är grönsaker såsom sparris, spenat, bönor, melon och squash samt rotfrukter såsom potatis och morot. Drick också gott om vatten. Det man med säkerhet vet är dock att mjölkproduktion kräver energi – det är därför viktigt att du äter ordentligt när du ammar. 

Undvik napp och flaska – innan barnet (och du som mamma) fått in rätt teknik med amningen så kan en napp eller flaska förvirra barnet och göra det svårare att hitta rätt sugteknik. Vänta gärna 10-14 dagar innan du introducerar dessa. Även senare kan det vara bra att begränsa nappsugande då det kan dölja hungersignaler.

Använd pump – mjölkproduktionen styrs av utbud och efterfrågan. Om du efter att barnet ammat färdigt pumpar ut så mycket mjölk du kan, så sänder det signaler till kroppen om att mer mjölk behöver produceras i framtiden. Att pumpa ut mjölk kan således öka din mjölkproduktion. 

Vad fungerar / fungerar inte för dig? Kryssa i undersökningen längst ner.

Hur sent kan man stimulera mjölkproduktion?

Det är egentligen aldrig försent att återuppta amningen eller att öka mjölkproduktionen även efter det att man ammat ett tag. Bröstens fantastiska förmåga att producera mjölk kan stimuleras under en lång tid av antingen ett ammande barn eller vid användning av en amningspump. Har du haft ett uppehåll så kan det ta ett tag innan produktionen kommer igång. Snabbast går det om du påbörjar stimuleringen så tätt inpå en amningsperiod som möjligt. Ju mer och oftare du stimulerar brösten, desto mer stimuleras brösten att producera mer mjölk.

Bröstkompression

bröstkompression är ett sätt att stimulera mjölkproduktion. Detta är ett sätt att med hjälp av handen stimulera brösten och dess mjölkproduktion. Enligt Rikshandboken BHV som ger rekommendationer till yrkesverksamma barnmorskor så förklaras metoden såhär: 

”Börja med att forma handen till ett C. Håll handen runt det bröst du ammar på. Lillfingret ska ligga mot revbenen och tummen ovanpå bröstet långt ifrån bröstvårtan och barnets mun. Krama mjukt och försiktigt ihop bröstet i takt med att barnet ammar. När barnet tar sugpaus så slutar du trycka och när barnet börjar suga så kramar du igen. Du kan fortsätta att göra bröstkompressioner genom hela amningen. Detta gör att mjölkflödet ökar och därmed blir också nyproduktionen av mjölk större.”

Ibland blir man förvirrad

Många mammor är oroliga för att deras barn inta ska få i sig tillräckligt med mat, vilket är fullt förståeligt. Vissa signaler från barnet kan också göra en förälder mer förvirrad. Vill barnet alltid äta, så är det lätt att oroa sig för att barnet inte får i sig tillräckligt med mat, men det kan bara vara så att barnet föredrar att äta ofta. 

Hur mycket barn äter kan också variera över tid. Ibland har barnet en så kallad ”tillväxtspurt” då han eller hon äter mer än tidigare. Detta är inget konstigt och det viktigaste är bara att du lyssnar på barnets behov och erbjuder bröstet när hungersignalerna visas. Är du orolig så kontakta vården för råd, tips och hjälp.  

Vad fungerar / fungerade inte för dig? 

Här har vi tagit med vissa tips som förekommer på nätet men som inte har några faktiska belägg för att fungera i forskning. Hjälp gärna andra genom att delge dina erfarenheter.

Vilken av följande metoder har fungerat för dig? 

Vilka av följande metoder HAR fungerat för dig?
171 röster · 474 svar

Vilka har inte fungerat för dig?

Vilka av följande metoder har INTE fungerat för dig?
64 röster · 145 svar

Källa: 1177, Rikshandboken-bhv.se, Neville MC , Morton J Physiology and endocrine changes underlying human lactogenesis II. Journal of nutrition 2001;131(11):3005S-3008S, samt råd från amningsrådgivare.

Fler artiklar för dig med familj

amma hur lange

Hur länge ska du amma?

Hur länge ska du amma? Hur långt ska varje amningstillfälle vara? Är det normalt att amma i flera timmar? Vi förklarar allt du behöver veta om hur länge du ska amma vid varje tillfälle.

Läs artikeln »
vill inte amma

Min bebis vill inte amma

Vad gör man när barnet inte vill amma? Här har du 20 tips när barnet amningsvägrar eller amningsstrejkar. Om barnet inte vill amma så kan det bero på flera olika anledningar. Vi ger dig tips och råd när din bebis inte vill amma.

Läs artikeln »
mjölkstockning

Mjölkstockning

Mjölkstockning visar sig ofta genom knölar och förhårdnader i bröstet. Du kan känna dig sjuk och få feber. Du kan förhindra, undvika och lindra mjölkstockningen genom att följa råden i denna artikeln. Ofta håller mjölkstockningen i sig under ett par dagar för att sedan ge med sig. 

Läs artikeln »
Sluta amma

Sluta amma

Har du bestämt dig för att sluta amma? Eller måste du av någon anledning tvärt avsluta amningen? Då har vi de tips och råd du behöver. Att sluta amma är inte så lätt som ett enkelt beslut. Det kräver beslutsamhet och disciplin. 

Läs artikeln »
amning

Amma – 21 tips när du ska amma

Amma är bra för både barn och mamma men det är inte alltid så lätt. Vi har tagit fram 21 amningstips som hjälper dig när du ska amma. Vårt allra bästa tips är att slappna av och att låta det ta tid. Att amma är något som ska vara mer än bara en matstund. 

Läs artikeln »
amning alkohol

Alkohol amning

Livsmedelsverket säger att man vid amning kan dricka små mänger alkohol. En del av alkoholen går över i bröstmjölken. Andra risker med alkohol vid amning är försämrad mjölkproduktion och att barnet sover sämre. Du som förälder påverkas också av alkohol. 

Läs artikeln »
Mat när du ammar

Mat vid amning

När du ammar är det viktigt att du äter rätt, då all den mat du äter går över i bröstmjölken. Ät allsidig mat vid amning, men se till att undvika för mycket av vissa fisksorter som kan innehålla gifter. Det du ska äta när du ammar är i stort sett samma som när du är gravid.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.