separera bonusföräldrar

Bonusföräldrar

Att vara bonusförälder är ingen enkel uppgift! Vad förväntas av dig som bonusförälder? Vad tycker dina bonusbarn om dig som bonusförälder? Vilken roll ska en bonusförälder ta i den nya familjen. Läs om tips och fakta om hur livet som bonusförälder påverkar dig och din livssituation.

Innehåll i denna artikel

Att leva som bonusförälder

Bonusförälder blir en vuxen när man bildar familj med en annan vuxen som har biologiska barn sedan tidigare förhållande. Medlemmarna i bonusfamilj benämns som bonusmamma, bonuspappa, bonussyskon och bonusbarn.

Idag är det inte ovanligt att två omgifta föräldrar båda har barn sedan tidigare äktenskap eller förhållande, varvid denna korsvisa konstellationen med ”bonus-band” uppstår. För att använda sig av termen bonusförälder behöver man inte vara gift, utan det räcker med att vara del i barnets uppväxt som exempelvis i ett samboförhållande.  I en bonusrelation behöver det alltså inte finns någon juridisk koppling. En bonusförälder tar inte heller över rollen från den ”riktiga” föräldern, utan en bonusmamma eller en bonuspappa fungerar parallellt med den biologiska mamman eller pappan.

Bonusmamma

En bonusmamma är en person som inte är barnets biologiska mamma, men som är tillsammans med pappan och som har tagit på sig en roll som motsvarar en mamma. Bonusmamma är en modern form av det som tidigare kallades styvmor.

Bonuspappa

En bonuspappa är en person som inte är barnets biologiska pappa, men som är tillsammans med mamman och som har tagit på sig en roll som motsvarar en pappa. Bonuspappa är en modern form av det som tidigare kallades styvfar.

Du är som bonusförälder är alltid nummer två!  

Som bonusförälder måste du finna dig i att vara nummer två. De flesta föräldrar älskar ovillkorligt sina barn i vått och torrt utan att ha krav på att få något tillbaka. Detta skiljer sig från den vanliga kärleksrelationen där grundstommen i förhållandet ofta bygger på ömsesidig kärlek. Detta innebär också att du som den nya partnern och familjemedlemmen ofta kommer hamna i andra hand och kanske känna dig orättvist behandlad när barnets biologiska förälder (i din mening) allt för ofta försvarar sitt barn.

Ofta uppstår det problem i början av en bonusrelation och det är inte ovanligt att det är lika jobbigt för bonusföräldrarna som det är för bonusbarnen. Även för de vuxna är det en ny familjekonstellation som kanske gått från att vara utan barn till att få två eller tre barn.

Goda råd till dig som bonusförälder

Försiktighet. ”Uppfostra” inte bonusbarnet vid första frukostmötet.

Möten. Ha ett möte minst en gång i månaden där alla i familjen berättar hur de mår.

Våga vara oense. Det är en myt att föräldrar måste vara eniga.

Vänta. Låt det helst gå två tre år efter skilsmässan innan ni flyttar ihop.

Äkthet. Försök inte ”ragga” upp barnet med tillgjord vänlighet. Enbart äkthet kan skapa kontakt.

Jämlikhet. Fråga inte barnet mer än vad du själv är bredd att svara på av barnets frågor

Källa: Intervju med Jesper Juul i DN, 2011-02-08

Risk för konflikt som bonusförälder

När man väljer att gå in i ett förhållande där det finns bonusbarn är det inte ovanligt att man stöter på en del konflikter. Att det ska gå smärtfritt är naivt och inte speciellt vanligt. Enligt Jesper Juul, som har fyrtioårig erfarenhet som familjeterapeut (och som givit ut boken ”Bonusföräldrar. Möjligheter och fallgropar”) är den typiska förstakonflikten i ett bonusförhållande att bonuspappan inte gillar mammans sätt att uppfostra sina barn. Mannen tycker att kvinnan är för mjuk och sätter för lite gränser. Det är heller inte vanligt att han känner sig som nummer två i hennes liv, efter barnen.

Det bästa rådet i den här situationen är att inte gå in och uppfostra partnerns barn redan från dag ett. Vänta istället och börja med att bygga upp relationen och lär känna barnet. Tänk långsiktigt och räkna med att det kan ta fem sex år att kvalificera sig som ny förälder i familjen. Som bonusförälder är det ofta bäst att smida när järnet har svalnat. Studera situationen, låt den andra föräldern ta striden, för att sedan prata med barnet enskilt i efterhand.

En bra lösning är att ha en levande dialog med sin partner om ansvarsfördelningen och om regler i hemmet. Barn spelar ofta ut sina föräldrar mot varandra och detta gäller även för bonusbarn. Som bonusförälder kan man dock bli än mer utsatt eftersom man saknar de sanktionsmöjligheter som den biologiska föräldern har. Man är ofta mer sårbar, och kanske tar åt sig mer än vad som är nödvändigt. Bästa sättet att hantera detta är att ha en bra dialog med sin partner, så att ni backar upp varandra i beslut och regler.

Tips och råd till bonusföräldern

Psykologiguiden.se ger i en artikel följande 5 råd till den nyblivna bonusföräldern:

  • Försök inte att leva upp till en roll, du måste kunna vara dig själv i din nya bonusfamilj.
  • Undvik att gå in i konflikter som egentligen inte rör dig.
  • Inled din relation med barnen med att försöka hitta det lustfyllda mellan er.
  • Om det finns både biologiska och bonusbarn – var noga med rättvisan.
  • Föräldraskap handlar inte om biologi, utan om kärlek och engagemang. Vill du vara viktig som bonusförälder för dina bonusbarn finns det goda möjligheter till det.

Källa: Från http://www.psykologiguiden.se/

De som läst avsnittet om bonusföräldrar, bonusmamma och bonuspappa, läste även mer om bonusbarn och om bonusfamiljen.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder.

Fler artiklar för dig med familj

Barnbidrag 2022
Barnbidrag 2024 / 2023

Nivån för barnbidraget 2024 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Läs artikeln »
Mens efter förlossningen
Mens efter förlossning

Efter förlossningen kommer mensen tillbaka när kroppen är redo. Ammar du kan det ta längre tid. Mens efter förlossning kommer normalt igång inom 6-8 veckor om du inte ammar. Efter sex månader har de flesta fått tillbaka sin mens även om de ammar.

Läs artikeln »
pseudotvillingar
Pseudotvillingar

Barn som är födda tätt inpå varandra är nästan tvillingar och kallas därför för  pseudotvillingar. Flera nackdelar nämns ofta i forskningen kring pseudotvillingar och sällan talas det om fördelar. Många föräldrar vittnar dock om hur positivt det är för både barn och föräldrar. 

Läs artikeln »
anknytningsteori
Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
ADHD hos barn
ADHD hos barn

Det pratas mycket om ADHD i samhällsdebatten och de flesta föräldrar har en grundläggande kunskap om att symptomen manifesterar sig genom hyperaktivitet, problem med impulskontroll och svårigheter att fokusera. Men problemet är ju att detta också är vanliga egenskaper hos många barn!

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.