bonusfamilj

Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Innehåll i denna artikel

Att leva i en bonusfamilj

Bonusfamilj är en familj där vuxna bor tillsammans med barn som biologiskt sett inte är deras egna. Bonusförälder blir en vuxen när man bildar familj med en annan vuxen som har biologiska barn sedan tidigare förhållande.

Förr var det mer vanligt att termen styvfamilj, med styvmor och styvfar samt styvbarn, användes för att illustrera samma familjeband. Motsvarande och mer vanligt idag är bonusfamilj med bonusmamma, bonuspappa och bonusbarn. Ett alternativ till ovan termer är plastfamilj med plastpappa, plastmamma och plastbarn. Detta är idag inget populärt uttryck för den nya familjen och har tidvis fått kritik då termen ”plast” anses vara negativt laddat.

Tips till bonusfamiljen

Undvik också att öppet tala illa om barnets andra förälder och dennes familj. För barnen blir det en indirekt kritik av dem själva, de är ju en produkt av båda sina föräldrar. Hur arga de än själva är på sin förälder så vill de innerst inne inte få något medhåll i de känslorna. Källa: psykologiguiden

Läs mer om att vara bonusförälder

Vanliga problem i en bonusfamilj

För att man i denna nya familjekonstellation inte ska hamna i konflikt är det viktigt att man pratar igenom situationen noggrant innan man väljer att ta steget mot att bli en familj. Ett krav som den eller de föräldrar som har egna barn ofta ställer på partnern är att det egna barnet ska få komma i första rummet.  Detta måste den nya partnern acceptera för att förhållandet ska fungera.

Bonusfamilj

Barn har ofta svårt att inkludera en ny vuxen i sin familj och det spelar ingen roll hur mycket den nya partnern anstränger sig för att bli en del av familjen. Det vanligaste felet den nya partnern ofta gör för att bli accepterad är just att anstränga sig för mycket och går för fort fram. Låt det istället ta den tid det tar och gå in för att vara barnets vuxna kompis istället för en extra mamma eller pappa. De har ju i regel redan en mamma och pappa även om de bor på olika håll. Om de mot förmodan behöver en extra förälder så brukar barn visa det väldigt tydligt.

Tips till föräldrar som lever i en bonusfamilj

Nedan tips är hämtade ur boken ”Bonusföräldrar – möjligheter och fallgropar ” av Jesper Juul. Jesper Juul har sedan han 1995 skrev Danmarks mest sålda bok om barn, ”Ditt kompetenta barn”, betraktats som en av ­Skandinaviens ledande familje­terapeuter. Hans tankar används som grundstenar i undervisningen på flera av landets pedagogi­seminarier. Jesper Juul är lärare och socialpedagog.

Var deras vän. Hoppa inte in i familjen och tro att du ska bli barnens extramamma eller extrapappa. Börja med att vara deras vän. Genom detta är chansen större att du vinner deras förtroende.

Ge barnen tid. Relationen mellan dig och dina nya bonusbarn måste ske på barnens villkor. Pusha dem inte och gå sakta fram. Att ta det lugnt bygger bonusfamiljen.

Skippa förväntningarna. Försök att ha så få förväntningar som möjligt på hur livet i den nya bonusfamiljen ska bli. Ju fler tankar om hur det ska bli, desto större är chansen att ni alla blir besvikna.

Ange tonen i relationen. Du är den vuxna i relationen, då bär du också ansvaret för vilken relation ni ska ha i bonusfamiljen. Ju ärligare, konkretare och personligare du är från början desto bättre är utsikterna för framtiden.

Leta efter gemensamma intressen. När vuxna lär känna varandra letar vi efter gemensamma intressen. På samma sätt vinner du bonusbarnens respekt.

Acceptera att du är nummer två. Du är den din partner älskar men du är inte den allra viktigaste personen i hans eller hennes liv. Vänj dig tidigt vid tanken att barnen alltid kommer komma först.

De som läst avsnittet om bonusfamiljen läste även mer om bonusbarnbonusföräldrar, samt om barns boende vid separation eller skilsmässa.

Fler artiklar för dig med familj

Täcka över barnvagnen med filt
Täcka över barnvagnen med filt

Att täcka över barnvagnen en varm sommardag med filt, sjal eller liknande kan vara livsfarligt för ett litet barn. Risken för plötslig spädbarnsdöd och värmeslag ökar med värmen. Temperaturen inne i barnvagnen stiger snabbt till nivåer som är farligt för barnet. 

Läs artikeln »
flytta farval
Flytta med ditt barn och familj

Säg farväl till ditt hem när du flyttar med barn och familj. Hur underlättar du flytten för ditt barn? Följ våra tips på hur du kan skapa ett trevligt minne av den gamla bostaden för att göra flytten lättare. Såhär lämnar du din gamla bostad med glada barn…

Läs artikeln »
Graviditetspenning
Graviditetspenning / Havandeskapspenning

Om du inte kan arbeta under graviditeten till följd av fysiskt tungt arbete eller riskfylld arbetsmiljö så kan du ha rätt till graviditetspenning. Tänk på att det är arbetsgivaren som ska intyga att du inte kan arbeta eller omplaceras. Beslutet ges sedan av försäkringskassan. Gravidpenning kallades tidigare för havandeskapspenning. 

Läs artikeln »
diabetes barn
Diabetes barn

Diabetes är en sjukdom som allt oftare drabbar barn. Förr kallades det då för barn- eller ungdomsdiabetes, men idag används beteckningen typ 1-diabetes. Symptom är ofta trötthet, törst, ofta kissnödig, illamående och viktnedgång.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.