Separera

ålder bli förälder

Populära artiklar

separera underhall

Underhållsbidrag

Fakta och regler om att betala underhåll för barn samt förklaring av underhållsbidraget. Hur mycket underhåll ska man betala för ett barn? Vilken underhållsskyldighet har du? Vad ingår i underhållet? Beräkna underhållet?

Läs artikeln »
Underhållsstöd

Underhållsstöd

Underhållsstöd kan betalas ut när den förälder som inte bor med barnet kan betala något underhåll. I denna artikel kan du läsa mer om reglerna och kriterierna kring fullt underhållsstöd, utfyllnadsbidrag och inkomstprövat underhållsstöd vid växelvis boende.

Läs artikeln »
separera boende barn

Barns boende

Separation eller skilsmässa – fakta och tips att tänka på vid separation med barn. Var ska små barn bo? är växelvis boende (varannan vecka) bra för små barn? Vilka rättigheter har barn till umgänge? Vad innebär vårdnaden om barnen vid en separation? Var ska barnen vara skivna eller folkbokförda?

Läs artikeln »
anknytningsteori

Anknytningsteori

Anknytningsteori är viktigt för barn och föräldrar. Barns anknytning till en förälder börjar redan när barnet föds. Man talar ofta om anknytning utifrån trygg eller otrygg, vilket vi berättar mer om i denna artikel.

Läs artikeln »
separera bonusbarn

Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
separera barn vaxelvis boende

Växelvis boende

Barn i växelvis boende är väldigt vanligt i Sverige. Växelvis boende innebär att barnen är regelbundet hos båda föräldrarna, vanligen varannan vecka. Hur påverkas barn av växelvis boende? Här presenteras forskning om barn i växelvis boende.

Läs artikeln »
separera med barn

Separera med barn

Separera med barn – här hittar du fakta och tips när ni ska separera och har små barn. En skilsmässa är alltid svår och den blir ännu svårare när barn är med i bilden.

Läs artikeln »
bonusfamilj

Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Skilsmässa med barn

Skilsmässa med barn

Separationer i en familj är alltid en stor förändring och ofta en stor sorg. När det finns barn med i bilden blir det än mer komplicerat och det är lätt hänt att det uppstår skuldkänslor och tankar kring att svika barnen. Föreställningar om att riva upp deras barndom och tvinga in dem i ett liv som de själva inte valt gnager hos de flesta föräldrar som står inför en skilsmässa. Författare Malin Blide Leg. Psykolog hos Svea KBT.

Läs artikeln »
separera barn växelvis boende 0-6 år

Barn i åldern 0-6 år

Små barns anknytning till föräldrarna påverkas vid växelvis boende. Hur anknytningen påverkar barnet är det dock delade meningar om. Vid växelvis boende kan en anknytning uppstå till båda föräldrarna och ofta mår barn bättre när barnet får träffa både mamman och pappan.

Läs artikeln »

Utvalda artiklar

När fäster ägget?

När fäster ägget?

Ett ägg fäster normalt i livmoderslemhinnan efter 5-6 dagar. Vid IVF varierar tiden beroende på odlingstiden. När ägget fäster kan man uppleva både en blödning och molande smärta.

Läs artikeln »
Gå över tiden

Gå över tiden

Att gå över tiden när man är gravid är inget ovanligt. Hela 70% går över tiden om man utgår ifrån det beräknade förlossningsdatumet. Att vara överburen eller att gå över tiden är egentligen att föda efter vecka 42.

Läs artikeln »
amning

Fakta om amning

Amning rekommenderas i Sverige till alla barn under de första sex månaderna. Efter det är det bra om man fortsätter att amma under hela det första levnadsåret eller längre. Amning ska ses som en mysig stund tillsammans med barnet, som ger både närhet och värme.

Läs artikeln »

Aktuellt just nu

Sova på sidan under graviditeten

Sova på rygg eller sidan

När du är gravid ska du sova på vänster sida. Under den senare delen av graviditeten bör du inte sova på rygg. Orsaken är ökad risk för sent missfall. Bäst, när du är gravid, är att sova på vänster sida även om höger sida också går bra.

Barnbidrag 2022

Barnbidrag 2024 / 2023

Nivån för barnbidraget 2024 är kvar på samma nivå som 2018. Om du har ett barn så får du således 1250 kronor i barnbidrag per barn och månad. Utöver detta kan du vara berättigad till flerbarnstillägg. 

Fars dag

Fars dag present

Fars dag 2024 firas den andra söndagen i november. Här berättar vi varför och vilket datum det firas. Vi ger även tips på presenter till fars dag och berättar vilka presenter som är de mest vanliga att ge till pappa. 

Kategorier

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för gravida

Inget spam, endast fakta och information som är relevant för dig under graviditeten.

Mest lästa

Förvärkar hos gravid kvinna

Förvärkar

Förvärkar under graviditeten kan komma plötsligt och då är det bra att veta hur förvärkar känns och vad det är? Förvärkar kommer ofta senare i graviditeten och kan pågå under flera timmar. Ofta upphör förvärkarna när du rör på dig eller när du slappnar av.

Läs artikeln »
Viktökning under graviditeten

Viktökning under graviditeten

Beräkna din viktökning under graviditeten med vår viktkalkylator. Hur mycket är det normalt att gå upp i vikt när man är gravid? Går man upp mest i vikt i början av graviditeten eller kommer viktuppgången i slutet av graviditeten? Räkna ut hur din viktökning bör fördelas månad för månad under graviditeten.

Läs artikeln »
Förlossningsdatum

Förlossningsdatum

Kalkylator för att beräkna förlossningsdatum. Beräkna ditt förväntade förlossningsdatum eller din graviditetsvecka med vår graviditetsuträknare. För att få fram förlossningsdatumet utgår vi ifrån menstruationscykeln, IVF och befruktningen. Räkna ut din graviditet och få reda på tidpunkt för befruktningen, ägglossning, antal veckor du varit gravid, förlossningsdatum, förväntat födelsedatum, menscykel, mm.

Läs artikeln »
Fostret storlek frukt

Fostrets storlek frukt

Ofta används frukter för att beskriva fostrets storlek. Vilken frukt är ditt barn där inne i magen. Se vår tabell över vilka frukter som används som liknelse under de olika veckorna när du är gravid.

Läs artikeln »
Ägglossningsuträknare

Beräkna din nästa ägglossning

Beräkna din nästa ägglossning med vår ägglossningsuträknare. När har jag min ägglossning? Om du inte vet när du har ägglossning så går detta enkelt att räkna ut med vår ägglossningsuträknare. Denna visar dina fyra nästa tillfällen för ägglossning.

Läs artikeln »
Barns utveckling nyfödd

Barns utveckling 0 – 1 år

Barns utveckling månad för månad går i ett otroligt snabbt tempo. Vad händer i barns utveckling och följer barnet de förväntningar som finns på vad ett barn ska kunna i en viss ålder. Här kan du läsa om barnets fysiska utveckling, motoriska utveckling och emotionella utveckling. 

Läs artikeln »
Barns längd och vikt

Barns längd och vikt det första året

Längd och vikt för nyfödda barn och upp till 1 år. Här hittar du fakta om barns vikt- och längdkurvor under det första året. Hur mycket väger ett nyfött barn? Hur långt är ett nyfött barn? Hur mycket ökar ett barn i vikt och hur mycket växer barnet under det första året? Följ utvecklingen i våra diagram över barns vikt och längd under det första året.

Läs artikeln »
Gravid pojke eller flicka

Är du gravid med en pojke eller flicka?

Gravid med pojke eller flicka? 15 tecken som avslöjar barnets kön. Barnets kön bestäms av kromosomerna X och Y. Kan man själv ta reda på barnets kön när man är gravid? Vilka tecken eller symptom kan avslöja om det är en pojke eller flicka. Är du gravid med en pojke eller flicka – vi ger dig svaret. Stämmer myterna om barnets kön även på dig.

Läs artikeln »
berätta att du är gravid

Berätta om graviditeten

När ska man berätta om graviditeten och hur berättar man att man är gravid? Har ni precis fått reda på att ni är gravida och ska ha barn så vill ni säkert berätta om graviditeten för hela världen. Kanske bör ni vänta lite med att berätta om graviditeten och det väntade barnet med tanke på risken för tidigt missfall. Vem berättar man först för att man är gravid? När berättar man om graviditeten på jobb?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.