flytta forberedelser

Förberedelser inför flytten

Förbered dig inför flytten med barn och familj. Hur säkerställer du så att ditt barn är redo att flytta på den faktiska flyttdagen? Barn är inte lätta att förbereda inför en flytt, men här har du några tips som kommer att underlätta när flyttdagen väl kommer.

Innan du flyttar med barn bör du vara väl förberedd

För dig innebär en flytt till en ny bostad förmodligen mer utrymme, bättre stadsdel, eller till och med en helt ny start (och jobb). Men för ditt barn, innebär det att lämna en plats som han eller hon känner och älskar (åtminstone till en början, men till de goda nyheterna hör att små barn är extremt anpassningsbar).

Berätta för dina barn att massor av barn flyttar med sina familjer varje år. En flytt är en naturlig del av livet. För att göra dem förberedda på flytten så gäller det att ge barnen lite perspektiv på händelsen. Förklara därför varför ni behöver flytta? Hur kommer flytten att förbättra era liv? Kanske flyttar ni till en större bostad eller närmare andra vänner.

Förberedelser inför flytten med barn

För att hjälpa dig och din familj så att flytten går så smidigt som möjligt, hålla gärna dessa tips i åtanke när du förbereder:

Berätta nyheterna om flytten innan du börjar packa. Barn förstår mer än vad man tror och de kommer snabbt att plocka upp att en förändring är på gång. Därför bör du, så fort dina planer är bestämda, berätta för ditt barn vad som händer i ord som barn  kan förstå, som att ”Vi ska bo i ett annat hus snart.”

Var positiv. Oavsett hur upphetsad du är inför flytten så är du även skyldig att känna dig lite orolig. När du ska flytta med ett litet barn så försök att inte lägga över dina bekymmer på honom eller henne. Låt dock ditt barn veta att det är okej om han eller hon känner sig rädd eller förvirrad och att du är där för att hjälpa honom. Lite extra kramar och pussar kan göra underverk…

Pricka av i kalendern. Som med alla datum som barn räknar ner till (som hans födelsedag eller skolstarten), kan en nedräkning tills den stora dagen kommer bidra till att väntan blir lite lättare.

Dela med dig av detaljerna. Förklara vad det innebär att förbereda en flytt. Vilka steg måste man gå igenom från att packa ner, sälja av på loppis, städa, osv. När flyttdagen närmar sig så prata om vad som ska hända just den dagen. Håll det enkelt, men snåla inte på detaljerna. Vetskapen av att hans säng och leksaker kommer att finnas i det nya rummet kommer att trösta honom och göra det enklare.

Besök det nya området. Om du inte flyttar för långt så kan det vara kul att åka på utflykt till den nya bostaden. Även om ni inte kan gå in, gå eller kör förbi och peka ut var hans eller hennes rum ska vara, var gungställningen ska stå o.s.v. Ta en promenad i området och spana in grannhusen. Kanske finns där någon jämnårig framtida lekkamrat på gatan. Försök även hitta den närmaste lekplatsen, glasskiosken eller bollplanen. Ofta kan man få lite hjälp via kommunens webbsida.

Ta en virtuell rundtur. Om du ska flytta lite längre så att ni inte kan besöka platsen för det nya boendet så försök att visa barnet den nya bostaden på annat sätt. Ni kan exempelvis skriva ut bilder på den nya bostaden eller tillsammans titta på nätet på både bostaden och på platser som finns i närheten av där ni ska bo. Sätt gärna upp bilder på någon plats där barnet kan titta på dem så ofta han eller hon vill (kylskåpet, anslagstavla, mm). Har du inga bilder så kan du alltid fråga mäklaren eller om du har tur, hitta en bild via Google.

Inför flyttdagen med barn

Inför flyttdagen kan det vara bra att ladda upp med ett par olika överlevnads-kit. Värt att tänka på när du förbereder flytten med barn är att man aldrig kan vara nog så förberedd.

Överlevnads-kit till flyttdagen:

  • Drinkar och snacks i en kylare.
  • Måltids-måsten som pappershanddukar, engångstallrikar, bestick.
  • Ritblock och kritor så att du kan låta barnet rita av sitt gamla rum / sitt nya rum.
  • Basartiklar för toalettbehov inklusive toalettpapper, tvål, tandborstar, tandkräm.
  • Ombyte av kläder och en plastpåse för tvätt.
  • Viktiga dokument såsom medicinska journaler, pass, hyresavtal.
  • Bra-att-ha verktyg såsom en ficklampa, verktygslåda, tändstickor, saxar, pennor, soppåsar.

De som läst avsnittet om förberedelserna inför en flytt med barn läste även mer om att säga farväl till sitt gamla hem samt om att packa upp med barn.

Se gärna våra filmer för dig som är förälder.

Fler artiklar för dig med familj

separera bonusbarn

Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
schema inskolning forskola

Inskolningsschema förskola

Här hittar du exempel på ett inskolningsschema på förskolan. Första dagarna på förskolan hälsar du på för att lära känna förskolan. Dagarna efter går mer ut på att lära känna barn och pedagoger.

Läs artikeln »
Stjärntecken barn

Stjärntecken barn

Undrar du vilket stjärntecken ditt barn kommer att födas i? Vi har listan över vilket stjärntecken ditt barn får beroende på vilket datum han eller hon föds. Det som styr vilket stjärntecken som ditt barn kommer att tillhöra är solens placering vid barnets födelse.  

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
flytta med barn

Flytta med barn

Vad bör man tänka på när man flyttar med barn? Kan en flytt påverka ett nyfött barn? Kan små barn fara illa av att man flyttar ofta? Du får handfasta tips att tänka på när du flyttar in och ut ur en ny bostad tillsammans med ett eller flera små barn.

Läs artikeln »
separera boende barn

Barns boende

Separation eller skilsmässa – fakta och tips att tänka på vid separation med barn. Var ska små barn bo? är växelvis boende (varannan vecka) bra för små barn? Vilka rättigheter har barn till umgänge? Vad innebär vårdnaden om barnen vid en separation? Var ska barnen vara skivna eller folkbokförda?

Läs artikeln »
sulkyvagn

Sulkyvagn

Vilken sulkyvagn ska du köpa? Vilka nackdelar finns det med en sulkyvagn? Vi hjälper dig med allt du behöver veta när det är dags att köpa barnvagn.

Läs artikeln »
doppresent

Doppresent – doppresenter

Vad förväntas du egentligen att köpa för doppresent? Vi går igenom doppresenter, tips på doppresenter samt vad du kan köpa beroende på vilken relation du har till barnet som ska döpas. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.