Behandla löss

Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Att upptäcka och behandla löss hos barn?

Huvudlöss upptäcks ofta på grund av att barnet klagar på att det kliar i håret. Man kan dock ha huvudlöss utan att det kliar. Har barnet levande löss i håret så krävs någon form av behandling för att lössen ska försvinna.

En vanlig missuppfattning är att man får löss av dålig hygien. Sanningen är dock det omvända – löss trivs alldeles utmärkt i ett barns eller en vuxens nytvättade hår.

Läs även: Fakta om barn med löss

Hur upptäcks löss hos barn?

Klåda i hårbotten är det som oftast avslöjar att barnet har fått löss. Det händer dock att barn har löss utan att det kliar. Detta är dock vanligare hos vuxna. Orsaken till klådan är överkänslighet på lusens saliv. Om du misstänker att barnet har löss så ska du köpa en luskam. Genom att regelbundet kamma igenom barnets hår över ett vitt underlag eller en spegel så kan du tidigt upptäcka lössen.

Ett annat sätt att upptäcka huvudlöss hos barn är svart pulver på kragen eller på kudden. Detta kan vara lusens bajs. Man kan även hitta lusens ömsade skinn eller äggrester som syns när håret växer.

Att använda luskam på barn

Kammen du använder för att upptäcka och ta bort löss ska vara tät och ha styva tänder. En ljus kam är att föredra då lössen syns bättre.

När du kammar håret med en luskam så ska du kamma hela håret noggrant, från hårbotten längst hela hårstrået. På så sätt får du med dig lusen. Kamma gärna barnet över ett ljust underlag såsom ett papper, ett lakan eller en spegel (löss kan inte hoppa så de kommer inte att springa iväg). När du kammar så ska du stryka av kammen efter varje kamtag.

Tips vid luskammning:

  • Kamma gärna barnets hår när det är vått. Om barnets hår är fuktigt så fastnar lössen i kammen och det är enkelt att sedan torka av dem på en bit papper.
  • Tvätta barnets hår i balsam så blir trassligt hår lättare att kamma och lössen håller sig mer stilla.
  • Finkamma noga igenom håret bit för bit med täta benor.
  • Vet du att det förekommer huvudlöss på förskolan eller bland kompisarna så kamma håret regelbundet så begränsas smittan.

Hur behandlas huvudlöss på barn?

När du upptäcker att ditt barn har fått löss, så är det första du ska göra att kamma igenom håret med en luskam. Detta är dock sällan den enda behandling du behöver göra, utan du bör kombinera en behandling med lusmedel om du sett levande löss. Tänk även på att alla som har löss i en familj eller i en grupp bör behandlas samtidigt för att minska risken för smitta.

Behandla ditt barn vid löss
Det går att bli av med huvudlössen enbart genom att använda en luskam om man är noggrann, kammar varje dag och kammen är tillräckligt tät och den klarar av att kamma ut både lössen och gnetterna. Läkemedelsverket rekommenderar att samtliga i familjen eller barngruppen kammas noggrant med luskam i minst 10 dagar, helst 14 dagar. Alla som har angripits bör behandlas samtidigt för att man ska undvika återsmitta.

Läkemedelsverket rekommenderar även att man använder medicintekniska produkter som innehåller dimetikon eller växtoljor istället för traditionella preparat. Medicintekniska produkter ska även vara CE-märkta. Orsaken till att de tidigare preparaten idag inte rekommenderas är att lössen idag blivit mer och mer resistenta mot de tidigare vanligaste preparaten. Tänk på att endast de med levande huvudlöss ska behandlas med denna typ av preparat. Behandling av huvudlöss hos barn verkar antingen genom att kväva lössen eller genom att förhindra att lössen gör sig av med vätskan som bildas när de sugit ut blod. Lusmedel i form av schampo bör undvikas eftersom de har sämre effekt på grund av att de späs ut.

Olika behandlingsmetoder mot löss hos barn

Här är lite tips på olika behandlingsmetoder mot löss hos barn. Tänk på att alla metoder och lusmedel ska kombineras med kamning:

  • Schampo från Apoteket. Detta är lätt att sprida i fuktigt hår eftersom det löddrar. Där finns dock en risk att medlet späs ut och att medlet därför inte biter.
  • Liniment från Apoteket. Detta medel mot löss droppas och fördelas i hår och hårbotten. Ångorna är giftiga för löss, men inte för människor. Linimentet ska verka i 12 eller 24 timmar.
  • Elkam. Denna dödar eller oskadliggör lusen genom svar elektrisk ström. Du kan köpa den i vanliga butiker eller på vissa Apotek.
  • Naturpreparat med oljor. Dessa verkar inte på kemisk väg, utan genom att lössens andningsvägar klibbar igen. Detta är inget som lösen blir resistenta mot.
  • Luskam. Det går att få bort lössen genom att endast använda luskam. Det gäller dock att du är noggrann och tålmodig och kammar varje morgon och kväll i cirka två veckor.
  • Dammsugar-kam eller lusesnappare. Detta är en kam och lusfilter som kopplas till en dammsugare. Hur effektivt det är vet vi tyvärr inte.

Läs även: Hur sprids löss mellan barn?

Ska behandlingen upprepas?

I de flesta fall så ska man upprepa behandlingen efter ungefär en vecka. Läs och följ alltid instruktionerna på det lusmedel som du använder för att veta hur just det medlet ska användas. Orsaken till att det ofta rekommenderas att man gör en ny behandling efter ungefär en vecka är att lössens ägg kan ha överlevt den första behandlingen. Efter en dryg vecka har de ägg som överlevt hunnit kläckas och en ny behandling tar då död på den nykläckta ”nymfen” innan den är redo att lägga egna ägg.

Om behandlingen inte gör barnet lusfri?

Det kan hända att behandlingen inte hjälper och att lössen lever kvar i barnets hår. Oftast beror detta på att behandlingen inte genomförts korrekt. Var därför noga med att läsa bruksanvisningen och säkerställ att du använder tillräckligt mycket lusmedel och att det får sitta kvar i håret enligt den tid som står i anvisningarna.

Tänk på att en misslyckad behandling mycket väl kan vara en ”ny” smitta. Var därför noga med att upplysa vänner, förskola, etc. om smittan så att alla i barnets närhet kan behandlas. Annars kommer barnen att fortsätta smitta varandra.

Om du följt bruksanvisningen till punkt och pricka samt kan utesluta återsmitta så kan orsaken vara att lössen är resistenta, dvs motståndskraftiga mot medlet. Du kan då byta till ett annat lusmedel.

Källa behandla löss hos barn – upptäcka löss hos barn:
http://www.rikshandboken-bhv.se, lusfri.nu, lakemedelseverket.se, 1177, apotektet.se.

De som läst avsnittet om att behandla och upptäcka löss hos barn läste även mer om hur löss sprids hos barn.

Dela artikeln

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
Email

Se gärna våra filmer för dig som är gravid. Fler artiklar om kost och hälsa hittar du längre ner.

Fler artiklar om kost och hälsa

Gravidhjärna

Gravidhjärna

Gravidhjärna. Är du gravid och upplever att du har svårt att komma ihåg saker. Är du glömsk och förvirrad? Kanske lider du av gravidhjärna. Forskning visar att det faktiskt finns något som heter gravidhjärna.

Läs artikeln »
barn pojke vikt

Viktkurva pojkar 0-12 månader

Viktkurva för pojkar 0 till 12 månader. Hur mycket väger vanligtvis en pojke när han föds och hur mycket ökar han i vikt fram tills han fyller 1 år? Här får du statistik på hur mycket killar vanligtvis väger vid olika tidpunkter under det första året. Viktkurvan är tydligt utmarkerad i diagrammet.

Läs artikeln »
vab

VAB – vård av sjukt barn

Vid VAB så ska detta anmälas till Försäkringskassan. VAB står för vård av sjukt barn, vilket ger dig som förälder rätt till ersättning. Vi förklarar reglerna och ger dig tips för att det ska bli så enkelt som möjligt när du vabbar. 

Läs artikeln »
Barns huvudomfång

Barns huvudomfång

Barns tillväxt för huvudomfånget. Hur stort ska ett nyfött barns huvudomfång vara? Hur mycket växet ett barns huvud under det första året? Fakta om barns huvudomfång och om storleken på barnets huvud.

Läs artikeln »
amning alkohol

Alkohol amning

Livsmedelsverket säger att man vid amning kan dricka små mänger alkohol. En del av alkoholen går över i bröstmjölken. Andra risker med alkohol vid amning är försämrad mjölkproduktion och att barnet sover sämre. Du som förälder påverkas också av alkohol. 

Läs artikeln »
sjukdom

Sjukdom & Allergi

Sjukdom eller allergi hos barn. Är barnet sjukt eller allergiskt? Vilka symptom ska du vara uppmärksam på? Fakta om barns sjukdom eller allergi. Vad behöver du veta om sjukdomar för att säkerställa att ditt barn är friskt och mår bra?

Läs artikeln »
navelstrangen

Navelsträngen

Varför finns navelsträngen? Vilken funktion har navelsträngen? När ska man klippa av navelsträngen? Kan navelsträngen lossna? Kan barnet få navelsträngen runt halsen? Läs svaren på dessa frågor i denna artikel.

Läs artikeln »
prematur neonatalavdelning

Neonatalavdelning

Neonatalavdelningen vårdar prematura barn. I denna artikel går vi igenom allt som rör en neonatalavdelning, allt om NIDCAP-metoden, Kängurumetoden och mycket mer.

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.