syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka

Syskonsvartsjuka och syskonbråk. Syskon är ofta svartsjuka på varandra och det är inte ovanligt att syskon bråkar. Orsaken till syskonsvartsjuka kan vara många, men ofta beror svartsjukan på att barnet känner sig oälskat och bortglömt. Här får du tips och råd vid syskonsvartsjuka och vid syskonbråk.

Innehåll i denna artikel

Svartsjuka syskon och syskonbråk

Syskonsvartsjuka kan långsamt bli ett växande problem i familjen. Vanligast är syskonsvartsjuka när åldersskillnaden mellan barnen är liten. Det är inte ovanligt att det äldre barnet försöker slå eller klösa det mindre barnet.

Syskonsvartsjuka övervinns inte med ilska, utan med kärlek. Ilska gör bara att det äldre barnet känner sig ännu mindre älskat och oönskat. Förklara att ni älskar honom eller henne lika mycket som förut och försök att ägna barnet lite mer tid.

Syskonsvartsjuka – varför finns det?

Det är inte ovanligt att barn, framför allt om de är i förskoleåldern, reagerar med svartsjuka. Det brukar börja med att de är intresserade, men avvaktande. Sedan kan det bli mer drastiskt, och det är inte ovanligt att exempelvis en 3-åring berättar att han tänker mörda sitt nytillkomna syskon eller kommer med förslag att syskonet ska tillbaka in i magen. Det gäller i dessa situationer att vara medveten om att orden kommer ur ett litet barns mun. Det är starka känslor som uttrycks, men ta dem inte bokstavligt.

SyskonsvartsjukaDet som det äldre barnet uttrycker är nödvändigtvis inte en klagan över syskonet i sig. Det kan snarare handla om förändrade rutiner, skrik och oväsen, trötta föräldrar och den plötsliga förändring som nu innebär att man måste vänta på sin tur. Barnet kanske tänker: ”Det är ju mina föräldrar!”.

Syskonsvartsjuka kan även ses som ett kvitto på att det äldre barnet har det bra i familjen och att han eller hon är orolig för att detta nu ska förändras. Desto närmre i åldern två syskon är ju mer syskonsvartsjuka förekommer det i regel. De har då samma behov av hjälp och närhet.

Om det äldre barnet är så gammal som 5-6 år, kan andra behov och konflikter uppstå. Ett barn i den åldern vill ofta få vara ifred och inte alltid behöva ta hand om eller ta hänsyn till ett mycket yngre syskon. Det är lätt för ett äldre barn att uppleva att det mest är nackdelar med att vara äldst, fler krav och mindre tolerans från föräldrarna. Glöm inte att även tillbringa egentid med det äldre barnet och säkerställ att hans eller hennes behov blir tillgodosedda.

Syskonsvartsjuka kan mycket väl försvinna, om ni bara jobbar med barnens känslor. Om man ignorera dem, så kan de ligga kvar och gnaga även in i vuxen ålder.

Läs även: Trotsåldrarna

Skydda bebisen vid syskonsvartsjuka

Ser ni tendenser på att det äldre barnet är våldsamt mot det nya syskonet så är det viktigt att ni aldrig lämnar barnen ensamma tillsammans. Det är vi vuxna som ansvarar för att se till att inget händer. Händer något allvarligt kan det skapa svåra skuldkänslor en lång tid framöver även om du visar att du är förstående eller förlåtande.

Tänk på att barn oftast hittar på ”bus” när det inte tror att du ser. Försök därför att alltid sätta upp tydliga och fasta regler för vad som gäller, och var närvarande. Märker du att barnet i smyg försöker knipa, eller på annat sätt skada bebisen, så bör du vara extra observant. Du kan exempelvis hänga ett myggnät över bebisens säng för att skydda mot klossar eller leksaker som kan hamna i sängen, avsiktligt eller oavsiktligt. Låt det äldre syskonet tro att det är för att skydda bebisen mot mygg.

Konkurrens om föräldrarna

Att gå från att ha full fokus från någon till att helt plötsligt känna att man kommer i andra hand är inte lätt för någon. Ännu mindre för ett barn som så länge det kan minnas har stått i världens centrum. Som förälder kan det bli extra jobbigt när man känner att man inte räcker till. Får man inte den sömn man behöver, blir sjuk eller liknande så gäller det att inte låta det äldre syskonet lida för detta. Försök att få alla att må bra och säkerställ att de vuxna hjälps åt. Har man bara förståelse så brukar problemen med konkurrens och svartsjuka syskon att tonas bort efter ett tag.

Många barn som är i åldern runt 2 till drygt 3 år kan även visa sin avundsjuka på det nytillkomna syskonet genom att säg att han eller hon inte längre älskar sin mamma eller pappa. Det händer även att det äldre syskonet slår till den ena eller båda av föräldrarna. Ett barn som är runt denna ålder håller på att bygga sin personlighet och börjar bli en egen liten individ, med egna tankar och åsikter. Behovet kan då vara stort att få vara delaktig och att få göra saker tillsammans med er vuxna.

Läs mer om: Tvåårstrots

För ett äldre barn, som precis har fått ett syskon, är det även viktigt att få lov att göra sådant som det mindre barnet inte kan vara med på. Äldre barn behöver också egentid med en vuxen. Viktigast i denna nya familjekonstellation, är att även storasyskonet får en chans att hitta sin roll i den nya familjen genom att man tillbringar mycket tid tillsammans.

Syskonbråk

Bråk mellan syskon är en del av deras utveckling till vuxna. Inslagen av bråk ska dock inte vara det mest dominerande i relationen mellan syskonen, enligt Psykologiguiden.se. Om det är på det viset behöver man gräva djupare i vad som orsakar bråken. En bra start tillsammans redan när syskonet är nyfött är självklart bäst för att minska antalet bråk längre fram.

Tänk även på att barn behöver utrymme för att lösa sina konflikter på egen hand. Du bör därför inte alltid gå in som domare. Avvakta först och se hur de klarar av det på egen hand. När du väl går in så kan det vara bra att göra det som samtalsledare för att hjälpa dem att hitta sina egna lösningar. Vill man ha en lugnare vardag så kan det även vara fördelaktigt att identifiera vad som startar bråken, och sedan försöka undvika dessa situationer eller sysselsättningar.

Vad kan man göra för att undvika syskonsvartsjuka och syskonbråk?

Det är svårt att undvika syskonsvartsjukan om barnen är nära i ålder. Det du kan göra för att underlätta är att förbereda det äldre syskonet genom att läsa barnböcker och se filmer som handlar om att få syskon. Genom karaktärerna kan barnet lättare identifiera sig med hur andra barn har det. Tillbringa även ensamtid med det äldre barnet så att det känner sig sett och omtyckt. Skäll inte på barn som är svartsjuka. Försök istället att förstå hur barnet upplever situationen och hjälp honom eller henne att sätta känslor på orden. Förklara för det äldre syskonet att ni tycker lika mycket om honom eller henne nu, som innan syskonet föddes.

Om det är större åldersskillnad mellan barnen så är det lättare att prata med det äldre barnet om problemen. Man kan säg att det är okej att tycka att småbarn är lite besvärliga och jobbiga ibland och att de tar mycket tid. Försök att prata med det äldre barnet om att småsyskon visserligen kan ställa till problem och orsaka uppoffringar, men att det även finns fördelar och privilegier för den som är äldre. Påpeka att det äldre barnet är den yngres idol eller förebild, smickra med att han eller hon är en storartad storebror eller syster, och att det är härligt att ha ett så stort barn. Prata om att det blir trevligare om alla är sams och fråga efter barnets tankar så att du vet vad det äldre syskonet egentligen vill uppnå.

Konkreta tips vid syskonsvartsjuka

  • Egen tid för vardera av barnen med mamma resp pappa ger ofta en mer positiv samvaro och mer närkontakt än när hela familjen är tillsammans. Därför kan det vara bra att dela upp familjen ibland.
  • Det äldre barnet bör få ”egen tid” med den förälder man varit mest tillsammans med tidigare när det kommer ett småsyskon. Helst på regelbundna och fasta tider, även om det bara kan bli en gång i veckan. Annars söker barnet lätt negativ uppmärksamhet.
  • Fundera ut rimliga och åldersadekvata privilegier för det äldre barnet, t ex gå och handla med en förälder, veckopeng, simskola eller bio.
  • Läs böcker tillsammans om att ha syskon.
  • Använd släkt och vänner till att dela på barnen emellanåt. Se det som ett tillfälle att göra åldersadekvata saker utan att behöva ta hänsyn till syskonen.

Källa syskonsvartsjuka: Leva med barn – Gothia 2013 sid 190 – 192, Psykologiguiden 2012, narhalsan.se – BVC råd, bris.se, babyvärlden.se, viföräldrar.se, barntotal.se.

Andra som läste om syskonsvartsjuka läste även mer om att få syskon samt om att flytta med barn.

Fler artiklar för dig med familj

Mors dag
Mors dag

Mors dag firas alltid den sista söndagen i maj månad. Vi tipsar om fina presenter till mors dag och kul saker man kan göra. Mor dags frias i Sverige efter en amerikansk högtid. Det är ingen helgdag, men mors dag är trots detta helig för många familjer.

Läs artikeln »
passbarn
Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
faderskapstest
Faderskapstest

Faderskapstest och pappatest. Vill du vara helt säker på att du är pappa till barnet så kan du utföra ett faderskapstest. Genom att analysera pappan och barnets DNA kan man säkerställa faderskapet. Mer fakta om faderskapstest och om hur det går till?

Läs artikeln »
separera bonusbarn
Bonusbarn

Att leva med ett bonusbarn. Att bli bonusbarn är inte lätt för ett barn. Särskilt inte om det kommer efter en svår skilsmässa som varit fylld av konflikter och tuffa beslut för ett barn. Tänk på att det tar tid att bygga en relation mellan bonusförälder och bonusbarn, ofta mellan 5 och 10 år. Ett annat ord för bonusbarn är styvbarn.

Läs artikeln »
Barnkalas
Barnkalas

Barnkalas är fantastiskt roligt men när man själv ska fixa barnkalaset uppstår ofta vissa frågetecken. Vi ger dig tips och råd när det är dags för barnkalas.

Läs artikeln »
Behandla löss
Behandla huvudlöss hos barn – hur får man bort löss?

Löss hos barn upptäcks oftanär barnet kliar sig extra mycket i hårbotten. Det behöver dock inte klia bara för att man har löss. Behandling av löss bör genomföras så snart som möjligt. Bästa sätt att behandla barn vid löss är att köpa en luskam som används regelbundet. Det finns även andra behandlingsmetoder när barn har drabbats av löss.

Läs artikeln »
bonusfamilj
Bonusfamilj

Någon gång efter det att man separerat kommer tillfället då man vill bilda en ny familj. En bonusfamilj uppstår då det finns barn med i bilden som bor med en vuxen som inte är dess biologiska förälder. Vet du vilka de vanligaste konflikterna är i bonusfamiljen?

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.