ledighet regler dubbeldagar

Dubbeldagar under föräldraledigheten

Dubbeldagar och regler för dubbeldagarna under din föräldraledighet. Reglerna för dubbeldagar ger båda föräldrarna möjlighet att vara hemma samtidigt med sitt barn. Dubbeldagarna kan nyttjas under maximalt 30 dagar.

Var ledig samtidigt under föräldraledigheten

För bara något år sedan kom det en ny lag som gör det möjligt för ett barns föräldrar att vara hemma samtidigt med föräldrapenning under en månads tid. Dessa dagar kallas för dubbeldagar.

Reglerna för dubbeldagar trädde i kraft den första januari 2012 och trenden är att fler och fler nyttjar möjligheten att vara ledig tillsammans. Tanken med dubbeldagarna är att föräldrarna tillsammans ska få en möjlighet att knyta närmare band till sina barn i ett tidigt skede av barnets liv.

Läs mer om: SGI

Fakta och regler för dubbeldagar under föräldraledigheten

  • Dubbeldagarna gör det möjligt för båda föräldrarna att få föräldrapenning för samma tid och dag.
  • Dubbeldagarna ger inte rätt till några extra föräldrapenningdagar, utan de ingår i barnets grunddagar. Detta innebär att om ni båda är hemma med föräldrapenning så går det under dubbeldagarna åt två dagar, en för varje förälder.
  • Dubbeldagar kan ni även ta ut på olika nivåer, dvs en förälder kan ta ut dagar på sjukpenningnivå medan den andra tar ut dagar på lägstanivå (180 dagar på sjukpenningnivå måste tagits ut innan dagar på lägstanivå kan användas). Ni måste alltid ta ut dagarna i samma omfattning oavsett om de är på samma eller på olika nivå.
  • Dubbeldagarna kan nyttjas av föräldrarna under barnets första år. Efter att barnet fyllt ett år kan bara en förälder i taget ta ut föräldrapenning.
  • Föräldrarna kan som mest ta ut 30 dubbeldagar.
  • För att ta ut dubbeldagar ska båda föräldrarna ansöka om dubbeldagar för samma datum och i samma omfattning.
  • Du kan inte ta ut dubbeldagar från de 90 dagarna som är reserverade för dig (60 dagar om barnet är fött tidigare än 2016).

Att ansöka om dubbeldagar

Ni ansöker om dubbeldagar på samma sätt som ni ansöker om andra föräldradagar. En skillnad är dock det val ni anger när ni ansöker. Välj anledningen ”Ta hand om barnet- dubbeldagar” i er ansökan om dubbeldagar.

De som läst avsnittet om regler för dubbeldagar under föräldraledigheten läste sedan mer om ekonomi och föräldraskap och mer om regler för föräldraledigheten.

Se gärna våra filmer för dig som har barn.

Fler artiklar för dig med familj

lana pengar barn

Låna pengar

Låna pengar till barn eller när du är gravid. Det är dyrt att bli förälder och ibland behöver man mer pengar än vad man kunnat förutspå. Vad ska du tänka på när du ska låna pengar?

Läs artikeln »
passbarn

Pass till barn

Skaffa pass till barn. Pass behövs även för nyfödda barn och skaffas på passexpeditionen. Samtliga vårdnadshavarna måste skriva på en blankett om medgivande till att skaffa barnet ett pass. Fakta, regler och tips kring pass till barn.

Läs artikeln »
adoption

Adoption i Sverige

Adoption i Sverige. Att adoptera barn kan vara en komplicerad process, men vi beskriver här enkelt hur det går till att adoptera. Regler och fakta om adoption, adoptionscentrum, adoptioner, att adoptera.

Läs artikeln »
Trotsåldrar / trotsåldern

Trotsålder / trotsåldrar

Trotsåldern är inte ett år, utan en återkommande period. Barn trotsar hela tiden och det är en del av deras utveckling. Trotsåldrar / trotsåldern återkommer regelbundet och det finns därför vissa åldrar som är mer utmärkande än andra.

Läs artikeln »
dagis

Förskola / Dagis

Regler och fakta om barn på förskola / dagis. Dagisplats, dagisavgift, ansökan, maxtaxa, jobb och dagis, när kan barn börja på dagis, inskolning dagis, kostnad för dagis, barnomsorg. Ansökan om dagisplats / förskoleplats. Det som tidigare hette dagis heter nu förskola.

Läs artikeln »
Spara till barn

Spara till barn

Att spara till barn är en långsiktig handling, och för att få en trevlig ränta-på-ränta-effekt är det viktigt att börja spara i tid. Spara hellre en liten summa, än ingen alls. 

Läs artikeln »
Fakta om graviditet och föräldraskap

Prenumerera för nyheter, fakta och kunskap.

Vi mailar ungefär en gång i veckan. Genom att skicka in godkänner du att vi sparar din mailadress.